محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات بی بی سی : محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران میگوید دولت با هدف رفع موانع فناوریهای ارایه خدمات مالی اینترنتی "کمیته ضد فیلتر" تشکیل میدهد.
محمد جواد آذری جهرمی درباره چرایی تشکیل این کمیته گفت: "برخی مواقع به جای ایجاد مانع برای فعالیتهای غیر مجاز، فعالیتهای مجاز دستخوش فیلتر میشوند که برای رفع مشکلات اینچنینی کمیته ضد فیلتر در دولت تشکیل شد".
آقای آذری جهرمی اعلام کرد به همین خاطر وزارت ارتباطات "سامانه شاهکار" را راهاندازی کرده است.
به گفته وزیر ارتباطات، این سامانه "برای احراز هویت افراد در فضای مجازی" است و در اختیار بانک مرکزی قرار دارد. کمیته ضد فیلتر در برابر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه؟ در ایران از سال ۱۳۸۸، یک "کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه" تأسیس شد که زیر نظر دادستانی تهران فعالیت میکند. وظیفه این کارگروه فیلتر کردن وبگاههای مختلف است.
مشخص نیست که "کمیته ضد فیلتر" دولت اکنون چه اختیاراتی در برابر تصمیمات "کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه" دارد.
فیلتر کردن شبکههای اجتماعی در ایران پس از اعتراضات دیماه ۱۳۹۶ شدت گرفت.
در آن زمان دولت نیز با فیلترینگ شبکه اجتماعی تلگرام همراهی کرد. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در رقابتهای انتخاباتی خود وعده داده بود که "دست وزیر ارتباطات روی دگمه فیلترینگ" نخواهد رفت.
علاوه بر این دولت هشدار داده بود که فیلترینگ شبکههای اجتماعی میتواند به کسب و کارهای اینترنتی ضربه بزند.
کمتر از یک ماه پیش نیز، حسن روحانی، رئیس جمهوری گفت دولت برای دسترسی مردم به اینترنت پرسرعت و توسعه فضای مجازی فشارهای زیادی را تحمل کرده است.
آقای روحانی گفته بود "مردم اگر امروز به راحتی میتوانند از فضای مجازی استفاده کنند باید بدانند دولت یازدهم و دوازدهم از آبروی خود در این راستا مایه گذاشت".
در ایران سه شبکه اجتماعی تلگرام، فیسبوک و توئیتر فیلتر است.
کارشناسان و مقامات جمهوری اسلامی اذعان کردهداند که تجربه فیلترینگ تلگرام در ایران موفق نبوده است و "بیش از ۳۰ میلیون نفر از طریق فیلترشکنهای هاتگرام و تلگرام طلایی فیلتر تلگرام را دور میزنند".
اکنون مقام های قضایی ایران میگویند حکم قضایی برای فیلتر کردن شبکه پرطرفدار اجتماعی اینستاگرام هم صادر شده است. دولت گفته با این تصمیم مخالف است.