مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا با ابراز نگرانی عمیق از پیگیریهای جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید برای طراحی حمله نظامی به ایران، سخنان او را باعث شتاب دادن به جنگ واشنگتن علیه تهران میدانند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارش تازه خود، نگرانی مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا را نسبت به سخنان جان بولتن، مشاور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا بازتاب داده و نوشته است که این سخنان میتواند به برنامهریزی برای مواجهه و درگیری با ایران "شتابدهنده" باشد.
این مقامات همزمان به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه اشاره کرده و گفتهاند آقای ترامپ با این برنامه خروج نیروهای نظامی از منطقه، قدرت و نفوذ خود را در خاورمیانه از دست میدهد.
آقای بولتون، مشاورامنیت ملی آمریکا، سال گذشته از وزارت دفاع آمریکا خواست تا گزینه نظامی برای مواجهه با تهران را تهیه کند. پیش از این ژنرال جیم متیس، وزیر سابق دفاع آمریکا و دیگر مقامهای این وزارتخانه درباره بررسی تحرکات و اقدامهای تهران هشدار داده بودند. این هشدارها زمانی جدیتر شد که به نوشته نیویورک تایمز، ستیزهجویان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران سپتامبر گذشته، سه خمپاره یا موشک به محوطه سفارت آمریکا در بغداد شلیک کردند که تلفات جانی در بر نداشت.
همین حمله مسلحانه که تنها خسارت مالی بهبار آورد اما باعث شد بولتون طراحی گزینههای نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران را پیگیری کند.
وزارت دفاع آمریکا در پاسخ به درخواست آقای بولتن برای مقابله با ایران، که نخستین بار روزنامه "وال استریت ژورنال" آن را منتشر کرد، طرح چند ژنرال آمریکا برای حملههای هوایی به تأسیسات نظامی ایران را ارایه داد.
اگرچه گفته شد این طرحها بیشتر جنبه نمادین دارند ولی آقای متیس و دیگر مقامهای نظامی وزارت دفاع با اقدامات تلافیجویانه به این شکل، مخالفت کردند و معتقد بودند که این واکنش در قبال تهران ناچیز و مختصر است.
بولتون پس از برعهده گرفتن پست مشاور امنیت ملی بعد از اچ آر مک مستر، تلاش کرده است سیاستهای دولت ترامپ در راستای انزوای هر چه بیشتر ایران و فشار به حکومت آن باشد.
بولتون در ماه نوامبر(آبان) ضمن تاکید بر اینکه تحریمها علیه ایران به شکلی قابلملاحظه افزایش خواهد یافت گفت: «ما آنقدر فشار بر آنها [حکومت ایران] را ادامه میدهیم تا صدای خرد شدن استخوانشان در بیاید.»
پیش از این آقای بولتون به عنوان یک شهروند عادی نیز خواستار حمله نظامی ایالات متحده به ایران و تغییر رژیم در تهران شده بود.
نیویورک تایمز، سیاست این مشاور امنیت ملی کاخ سفید را بازتابی از رویکرد چهرهای میداند که یکی از مقامات دولت جورج دبلیو بوش، علیه مقامات جمهوری اسلامی اتخاذ کرده است.
بولتون تنها نیست
اگرچه آقای بولتون در کار خود به موفقیتهایی هم دست یافته، برای مثال او توانست آقای ترامپ را قانع کند از توافق اتمی با ایران خارج شود، اما درباره ماندن نیروهای نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه با هدف مقابله با گسترش نفوذ ایران ناکام بوده است.
گرت مارکیس، یک سخنگوی شورای امنیت ملی گفته است که مرکز "N.S.C"، مسئولیت هماهنگی سیاستها و ارایه گزینههای مختلف به رییس جمهوری آمریکا و نیز پاسخ به تهدیدات را بر عهده دارد. اشاره او به سخنان مقامهایی است که میگویند: «بولتون نمیخواهد دیدگاههای مخالف را بشنود، از درز اخبار متنفر است و میخواهد همه چیزهایی را که به دست رئیسجمهور میرسد، کنترل کند.»
البته در حلقه مشاوران ارشد ترامپ، بولتون ۷۰ ساله، تنها کسی نیست که طرفدار اعمال گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران باشد. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز در دانشگاه آمریکایی قاهره اعلام کرد: «کشورها به شکل فزایندهای متوجه میشوند باید با آنها(حکومت ایران) مقابله کنند، نه اینکه در آغوش آنها قرار بگیرند.»
اوایل همین ماه، پمپئو به ایران درباره ارسال سه موشک فضاپیما هشدار داد و آنها را پیشزمینهای برای آزمایش تکنولوژی موشکیای دانست که برای حمل کلاهک به ایالات متحده و دیگر کشورها لازم است.
مقامات وزارت دفاع آمریکا همچنان معتقدند که همه گزینههای نظامی و مقابله علیه تهران باید بررسی شود تا "ریسک تشدید تنشها" کمتر شود.
منابع: ایرنا، وال استریت ژورنال، نیویورک تایمز و دویچه وله