یک هواپیمای باری از نوع بوئینگ 707 متعلق به ارتش جمهوری اسلامی ایران ساعت 8:30 صبح دیروز دوشنبه 24 دی ماه هنگام فرود در فرودگاه فتح کرج از باند خارج و دچار حادثه شد. این هواپیما از بیشکک قرقیزستان، گوشتهای تنظیم بازار را بارگیری کرده و مقصد آن فرودگاه پیام کرج بود که به اشتباه در فرودگاه فتح فرود آمد و سپس از باند خارج و بعد از برخورد با دیوار انتهایی باند و شهرک مسکونی مجاور دچار حریق شد.
مقامهای مسئول اعلام کرده اند ساختمانهایی که هواپیما با آن ها برخورد کرده ، هنگام سانحه خالی از سکنه بوده است.در عین حال چرخساز، مدیرعامل هلال احمر استان البرز از پیدا شدن ۱۵ جسد در محل حادثه خبر داده و گفته که عملیات "رهاسازی اجساد" به پایان رسیده است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان البرز نیز گفت: اجساد ۱۴ مرد و یک زن به پزشکی قانونی این استان تحویل داده شده است.پیشتر مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس به ایرنا گفته بود این هواپیما ۱۶ سرنشین داشته است.به گفته وی، یک مهندس پرواز در این سانحه زنده مانده که به بیمارستان منتقل شده است.
روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در بیانیهای اعلام کرد: صبح دیروز یک فروند هواپیمای باربری ۷۰۷ حامل گوشت برای کمک در طرح مردمیاری، از مبدأ بیشکک کشور قرقیزستان، اقدام به فرود اضطراری در فرودگاه فتح البرز کرد که هنگام فرود از باند خارج و پس از برخورد با دیوار انتهایی باند دچار آتش سوزی شد.
جزئیات علت حادثه و وضعیت شهادت یا مجروحیت کارکنان تیم پروازی و خدمه آن با اعزام تیم های تخصصی در دست بررسی است. تصاویر ارسالی از محل حادثه نیز حاکی از بیرون کشیدن 700 لاشه گوشت از محموله بار این هواپیماست . رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اظهار کرد: طی هماهنگی با همکاران دام پزشکی قرار شد لاشههای گوشت خارج شده از هواپیما به وسیله کامیون به منطقه مخصوص منتقل و امحا شود، زیرا این گوشتها اصلا قابلیت مصرف ندارند.
اطلاعیه روابط عمومی ارتش
به گزارش فارس، امیر شاهین تقی خانی سخنگوی ارتش نیز اظهار کرد: اولین بار نبود که چنین ماموریتی انجام میشد و بارها ما شاهد انجام چنین ماموریتهایی چه در داخل کشور و چه در خارج برای کمک به دیگر مسلمانان بوده ایم. تقیخانی با بیان این که همزمان با انجام این ماموریت، کار آموزش نیروها نیز انجام میشده است، موضوع در اجاره بودن هواپیمای فوق را رد کرد و افزود: این هواپیما در ماموریت سازمانی به سر میبرده است.وی تصریح کرد: افراد جان باخته در این حادثه قطعا شهدای راه خدمت به مردم بودند و ان شاءا... به زودی مراسم باشکوهی برای تشییع این عزیزان برپا خواهد شد. تقی خانی با بیان این که گاه اعلام دقیق علل این گونه حوادث ممکن است یکی دو سال هم طول بکشد، اظهار کرد: تیمهای تخصصی از ارتش جمهوری اسلامی ایران در حال بررسی این موضوع هستند و قطعا نتایج دقیق نهایی را به اطلاع مردم عزیز خواهند رساند.
اشتباه خلبان یا فرودگاه ؟
در این میان یک سوال اساسی این است که چرا این هواپیما به اشتباه در فرودگاه دیگری فرود آمده است؟ اشتباهی که به نظر می رسد با توجه به مختصات فیزیکی و طول متفاوت باند دو فرودگاه در بروز این سانحه موثر بوده است . به گزارش ایسنا، خلبان سعید عابدینپور که خود بارها بر فراز این منطقه پرواز داشته در این باره احتمال داد که هم راستایی دو فرودگاه فتح و پیام آن هم در فاصله نزدیک احتمالاً خلبان را به اشتباه انداخته و چون باند فتح کوتاهتر از آن چیزی است که بوئینگ 707 برای نشستن نیاز دارد، هواپیما از باند خارج شده و به منزلی مسکونی برخورد کرده است.
با مطرح شدن این احتمال، قضیه رنگ و بوی جدیتری به خود گرفت، بررسیهای بیشتر و گفت و گوی ایسنا با یک کارشناس هوانوردی که نخواست نامش فاش شود نشان داد که این موضوع یک بار دیگر آن هم به فاصله چند ماه از مسافربری شدن فرودگاه پیام تکرار شده است. فرودگاه فتح و پیام حدود 10 کیلومتر فاصله هوایی دارند. این کارشناس هوانوردی به ایسنا گفته که آبان ماه امسال یک هواپیما از مشهد به سمت فرودگاه پیام در حرکت بوده است و خلبان که از کادر کارکشته پروازی یکی از ایرلاینهای کشور بوده با وجود دسترسی به اطلاعات مورد نیاز، فرودگاه فتح را با پیام اشتباه میگیرد و ارتفاع را برای فرود کم میکند اما در آخرین لحظات متوجه اشتباه خود میشود و دوباره برای فرود در پیام اوج میگیرد. این اشتباه ممکن بود به قیمت جان 150 مسافر به همراه خدمه پروازی تمام شود.در همین حال بر اساس عکس هوایی که از موقعیت این دو فرودگاه منتشر شده مشخص است که باند فرودگاه پیام(رنگ زرد)، حدود چهار کیلومتر است وباند فرودگاه فتح(رنگ قرمز)، یک سوم باند فرودگاه پیام است. هر دو فرودگاه تقریبا در یک راستا قرار دارند که احتمال خطای خلبان بوئینگ٧٠٧ در طرح تقرب را با توجه به هوای مهآلود بالا برده است.
در این میان خلبان هوشنگ شهبازی در گفتوگویی احتمال داد که کامل نبودن دستگاههای ناوبری برای هواپیماهای سنگین و پهن پیکر در این فرودگاه از عوامل بروز این حادثه بوده است . در همین حال برخی گزارش ها حاکی است خلبان این پرواز معلم خلبان تیمسار غفور قجاوند از بهترین خلبانان 707 نیروی هوایی ارتش و فرمانده تیپ ترابری مهرآباد بود که در سانحه دیروز به شهادت رسید.وی با بیش از 40 سال سابقه خدمت، در ماموریت های مهم داخلی و برون مرزی این نیرو به ویژه در سوریه و عراق حضور داشت.
در این میان رئیس جمهور ، رئیس مجلس و فرمانده ارتش در پیام های جداگانه شهادت جمعی از پرسنل خدوم نیروی هوایی ارتش در سانحه تلخ و دردناک هواپیمای بوئینگ ۷۰۷ را تسلیت گفتند.
فوت پدر ملیپوش والیبال بانوان ایران در سانحه هواپیمای ۷۰۷
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، پدر فرنوش شیخی بازیکن اسبق تیم ملی والیبال بانوان در سانحه هواپیمای ۷۰۷ ارتش جان خود را از دست داد.گفتنیاست؛ فرنوش شیخی همسر کاوه رضایی بازیکن اسبق استقلال و فعلی کلوب بروژ بلژیک است.
واکنش کاربران فضای مجازی
این سانحه تلخ در فضای مجازی هم بازتاب گسترده ای داشت و بسیاری از کاربران از جانفشانی پرسنل ارتش برای تامین مایحتاج مردم در فضای تحریم تقدیر کردند .کاربری در همین باره نوشت : همه اون دلال هایی که دام ایرانی رو برای سود بیشتر به کشورهای دیگر قاچاق می کنند ببینند که بچه های ارتش جان می دهند تا قیمت گوشت را کمی پایین تر بیاورند این خون ها یقه تان را خواهد گرفت...
707 چگونه هواپیمایی است ؟
به گزارش ایسنا، بوئینگ ۷۰۷ یک هواپیمای جت تجاری باریکپیکر دوربرد با اندازه متوسط است که چهار موتور جت دارد و توسط شرکت بوئینگ طراحی و ساخته شده است.این هواپیما، بوئینگ را به عنوان یکی از بزرگ ترین سازندگان هواپیمای مسافربری در دنیا مطرح کرد و منجر به تولید مجموعه جتهای تجاری با اسم X77 شد. ۷۰۷ برای پروازهای داخلی، بین قارهای و بین اقیانوسی و همچنین حمل بار و کاربردهای نظامی مورد استفاده قرار گرفتهاست. یک گونه قابل تبدیل مسافری-باری با نام 707-320 C نیز در سال ۱۹۶۳ وارد خدمت و گونههای مسافری نیز به نمونه باری تبدیل شدهاست.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان