۱۵ پرسش درباره خوراکی‌های اطراف ما

نکته‌های تغذیه‌ای بسیار هستند و یافته‌های جدید، گستردگی آنها را نشان می‌دهد اما میان انواع آنها، نکات جالبی وجود دارد که توجه به آنها، رنگ و بوی تازه‌ای به برنامه غذایی روزانه‌مان می‌دهد. میان تعداد بی‌شمار این نکته‌ها، 15 مورد را انتخاب کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

1- آیا می‌دانید گوجه‌فرنگی پخته برای بدن بهتر است؟
گوجه‌فرنگی یکی از بهترین سبزیجات کم کالری است که کنار خواص متعدد، برای مردان بسیار مفید است زیرا لیکوپن موجود در آن خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می‌دهد. البته گوجه‌فرنگی پخته در این‌باره بیشتر تأثیر دارد زیرا لیکوپن موجود در این سبزی، بهتر جذب می‌شود. نتایج مطالعات نشان داده احتمال ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که گوجه‌فرنگی پخته می‌خورند، 20 درصد کمتر است، در حالی که در مورد گوجه‌فرنگی خام تنها 10 درصد است.
 
2- آیا می‌دانید آب ماست را نباید دور ریخت؟
یکی از رفتارهای رایج غذایی این است که آب جمع شده در ظرف ماست را جدا می‌کنیم و ترجیح می‌دهیم این مایع ترش‌مزه را نخوریم ما آب ماست که «پروتئین وی» یا «آب پنیر» نیز گفته می‌شود، سرشار از پروتئین‌های با ارزش بیولوژیک بالا، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است. بنابراین مخلوط کردن آن با ماست بهترین راه بهره‌مندی از خواص مواد مغذی یاد شده است.
 
3- آیا می‌دانید برگ‌های ریواس سمی هستند؟
گرچه ریواس یکی از سبزیجات محبوب و مغذی است، برگ‌های آن به هیچ‌وجه نباید خورده شود زیرا حاوی ترکیبات سمی است و باعث مشکلات جدی مانند تشنج و اختلالات حاد تنفسی حتی کما می‌شود. البته در مصرف ساقه‌های ریواس نیز نباید افراط کرد زیرا اسید اگزالیک دارد و مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود.
 
4- آیا می‌دانید کوکاکولا در دنیا مصرف باورنکردنی دارد؟
آمارها نشان می‌دهد روزانه بیش از 4 هزار لیتر کوکاکولا در دنیا مصرف می‌شود. این در حالی است که کنار قند بالا، رنگ شیمیایی نوشابه نیز سرطان‌زا است و اسید فسفر یک عامل طعم خاص آن می‌تواند زمینه‌ساز پوکی استخوان و نارسایی کلیوی شود.
 
5- آیا می‌دانید عسل تاریخ انقضا ندارد؟
اگر دقت کنید روی بسته‌بندی‌های عسل طبیعی تاریخ انقضا درج نشده زیرا این ماده غذایی فاسد نشدنی است. در واقع، دسترنج زنبورها ترکیبات باکتریواستاتیک دارد که می‌تواند رشد باکتری‌ها را متوقف کند، به طوری که اگر ظرف عسل حتی ده‌ها سال در محیطی باشد، هیچ کپکی در آن دیده نمی‌شود، البته به شرط اینکه عسل طبیعی باشد.
 
6- آیا می‌دانید روغن زیتون تنها روغن مفید نیست؟
گرچه نمی‌توان از تأثیر خواص روغن زیتون چشم‌پوشی کرد، این روغن از نظر امگا 3 چندان غنی نیست. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند برای تأمین امگا 3 و امگا 6 به نسبت مناسب، روغن زیتون و کلزا با هم مصرف شوند. البته باید مراقب بود تحت حرارت بالا قرار نگیرند. همچنین مصرف کره نیز در صورت استفاده متعادل هیچ ممنوعیتی ندارد.
 
7- آیا می‌دانید نان در یخچال ماندگاری ندارد؟
نگهداری نان در محیط خنک باعث خشکی و از بین رفتن نرمی نان می‌شود. برای افزایش مدت ماندگاری نان، آن را در پارچه‌ای تمیز و خشک پیچید یا در ظرف مخصوص نان بگذارید. البته یک سیب نصف شده در ظرف را فراموش نکنید. سیب رطوبت محیط را جذب می‌کند و نان همچنان ترد خواهد بود. بهتر است بدانید در مورد نان‌های فانتزی، نان‌های گرد ماندگاری بیشتری نسبت به نان باگت دارند.
 
8- آیا می‌دانید خوردن یک تکه پنیر پس از غذا مانع پوسیدگی دندان می‌شود؟
پنیرهایی مانند چدار، بلوجیز، موزارلا و گودا حاوی کلسیم، پروتئین، چربی و فسفر هستند که می‌توانند جذب املاح در مینای دندان‌ها را افزایش دهند و از بروز پوسیدگی‌های دندانی پیشگیری کنند. بنابراین اگر پس از صرف دسری شیرین، مسواک در اختیار ندارید، یک تکه پنیر بجوید.
 
9- آیا می‌دانید افراد سیگاری نیاز بیشتری به ویتامین C دارند؟
نیکوتین بخشی از ویتامین C بدن را از بین می‌برد. از این‌رو، متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند افراد سیگاری مقدار دریافت ویتامین C را روزانه 35 میلی‌گرم (به اندازه نصف یک پرتقال) نسبت به سایر افراد افزایش دهند.
 
10- آیا می‌دانید رنگ پوسته تخم‌مرغ تأثیری در ارزش تغذیه‌ای آن ندارد؟
معمولاً باور مردم چنین است که تخم‌مرغ‌های با پوسته قهوه‌ای غنی‌تر هستند، در حالی که رنگ پوسته هیچ ارتباطی با ارزش تغذیه‌ای آن نخواهد داشت. در واقع، رنگ پوسته تنها به نژاد مرغ بستگی دارد بنابراین برای انتخاب تخم‌مرغ‌های غنی شده باید انواع مربوط به شرکت‌های معتبر که معمولاً افزودن مکمل به تغذیه مرغ را در نظر گرفته‌اند، خریداری کنید.
 
11- آیا می‌دانید گریپ‌فروت با بعضی داروها تداخل پیدا می‌کند؟
بر اساس تحقیقات انجام گرفته، گریپ‌فروت حاوی ترکیبات مختلفی است که می‌تواند در روند جذب برخی داروها در بدن اختلال ایجاد کند. در نتیجه، میزان دارو در خون افزایش پیدا می‌کند و می‌تواند عوارض جانبی جدی در پی داشته باشد. بنابراین در صورت ابتلا به بیماری‌هایی مانند آنژین قلبی، سرطان، افسردگی، اضطراب و ایدز بهتر است این میوه را با فاصله حدود 2 ساعت با دارو میل کرد و نظر پزشک معالج را در این باره جویا شد.
 
12- آیا می‌دانید قارچ را باید با حرارت بالا سرخ کرد؟
برای استفاده از قارچ در انواع غذاها، نخست به خاطر داشته باشید قارچ را زیر آب بشویید اما در ظرف آب غوطه‌ور نکنید. در زمان سرخ کردن نیز قارچ را در ماهیتابه با حرارت بالا سرخ کنید تا به اصطلاح قارچ آب نیندازد. همچنین برای جلوگیری از تغییر رنگ قارچ، چند قطره آب لیموترش ابتدا به آن اضافه کنید.

13- آیا می‌دانید مزه غذاها در هواپیما کمی متفاوت به نظر می‌رسد؟
حتماً برای شما هم پیش آمده که طعم غذاهایی که هنگام سفر هوایی میل کرده‌اید، قدری متفاوت با همیشه است. در واقع، این حواس ماست که تغییر می‌کند، نه مزه غذاها، ادراک مزه شوری و شیرینی در هواپیما 30 درصد کاهش پیدا می‌کند. علت هم این است که تنظیم فشار درون کابین موجب تورم مخاط‌های بدن و در نتیجه مانع احساس کامل بو و مزه می‌شود. جالب است بدانید غذا خوردن در محیطی شلوغ نیز چنین اختلالی را در ادراک مزه‌ها ایجاد می‌کند.
 
14- آیا می‌دانید مصرف چغندر قرمز توانایی بدن را برای فعالیت‌های جسمانی افزایش می‌دهد؟
چغندر قرمز یکی از سبزیجات زمستانی است که مقدار فراوانی نیترات دارد. نیترات‌ها ترکیباتی هستند که اتساع عروق خونی را تسهیل می‌کنند و نیاز به اکسیژن را پس از انجام یک فعالیت جسمانی مداوم مانند ورزش کاهش می‌دهند. کرفس، ترب، کاهو و اسفناج نیز از دیگر منابع سرشار از نیترات هستند. البته گلوکز فراوان، ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز مزیت دیگر گنجاندن چغندر قرمز در برنامه غذایی است.
 
15- آیا می‌دانید آبلیمو تأثیری در هضم غذا ندارد؟
معده برای هضم غذا، شیره گوارشی به نام «اسید هیدروکلریک» ترشح می‌کند اما غالباً افرادی که به دلیل ترشح ناکافی این اسید، احساس سنگینی پس از صرف غذا دارند، تصور می‌کنند با خوردن خوراکی‌های ترش مانند لیمو می‌توانند این وضعیت را بهبود ببخشند. این در حالی است که میزان اسیدیته لیمو برای جبران کمبود شیره گوارشی کافی نیست و مصرف لیمو تنها از جهت ویتامین C می‌تواند مفید باشد.
+6
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.