فرارو- مهناز افزایش بازیگر سینما درگیر حاشیهای تازه شده است. او اخیرا با انتشار ویدئویی آمپول نالوکسان را به عنوان دارویی موثر برای مسمومیت حاصل از مصرف موا مخدر منتشر کرده است. این در حالی است که پزشکان و کارشناسان معتقدند ادعا مهناز افشار صحت ندارد و آمپول نالوکسان عوارض خطرناکی خواهد داشت. با این حال مهناز افشار از ادعای خود دست بر نداشته و همچنان بر آن پافشاری میکند.
به گزارش فرارو، ماجرا از این قرار است که ظاهرا بنیاد آینه متعلق به داریوش اقبالی خواننده مشهور پاپ که با هدف مقابله با آسیبهای اجتماعی به خصوص اعتیاد ایجاد شده از مهناز افشار بازیگر درخواست کرده است که در مورد پیشگیری از مرگ بر اثر سومصرف مواد مخدر با استفاده از داروی "نالوکسان" اطلاعرسانی کند. در خواستی که با موافقت مهناز افشار همراه بوده و او با انتشار ویدیویی از مردم میخواهد در این باره اطلاع رسانی کنند.
او در این ویدئو مدعی شده است که آمپول نالوکسان ارزان است و در همه داروخانهها حتی در ایران بدون نسخه پزشک عرضه میشود.
با وجود اینکه جامعه پزشکی ادعای مهناز افشار را در ویدئو تبلیغاتی خود را رد کرده است، اما افشار همچنان بر دیدگاه خود پافشاری میکند. او در توئیتی نوشت: "نسل جوان پزشک و داروساز خیلی باید روی آستانه تحملش کار کنه! با این اعصاب و تولید سموم ناشی از عصبانیت قطعا به بیمارانی که بهتون مراجعه میکنند و خودتون آسیب میزنید. "
او حتی در توئیتی دیگر مدعی شد که این دارو از سوی سازمان ملل توصیه شده است.
نهایتا افشار در توئیتی به بدون اشاره مستقیم به ماجرا به انتقادات واکنش نشان داده است: «یک تجربه شخصی؛ عمیقا باور پیدا کردم آدمی باید به آنچه اعتقاد دارد عمل کند حتی اگر به خاطر آن مورد نقد یا حمله قرار گیرد و حتی برای آن تاوان دهد. امروز در ابتدای دههی پنجم زندگی دیگر برای سوت و کف هیچ فرد و جریانی چیزی نمیگویم یا کاری نمیکنم. باور کنید اینجوری زندگی قشنگتره.»
واکنش جامعه پزشکی
پس از انتشار این ویدئو از سوی مهناز افشار، بسیاری در فضای مجازی ادعای او را زیر سوال بردند. در این بین پزشکان متخصص، اعضای انجمن داروسازان، سخنگوی اورژانس، سخنگوی سازمان غذا و دارو و... به کلی اظهارات افشار را تکذیب کردند.
کرمعلی باصری متخصص بیهوشی در اینباره گفت: "آمپول نالوکسان برای داروها و مواد ضد دردی مثل مخدرها استفاده میشود. مصرف این دارو خارج از اتاق عمل بسیار خطرناک است و ممکن است آریتمی و بهم زدن ضربان قلب را در پی داشته باشد. استفاده این دارو باید تحت نظر پزشک باشد و این از مواردی است که حتما باید تحت نظر متخصص مصرف شود و حتی در بخش بیمارستان هم مورد استفاده نیست و تنها در اتاق عمل استفاده میشود. "
به عقیده او این دارو ممکن است باعث "ایست قلبی" شود.
در همین رابطه مجتبی خالدی سخنگوی سازمان اورژانس کشور اظهار کرد: "داروی نالوکسان حتما باید تحت نظر پزشک استفاده شود و دارویی نیست که بتوان با آن شوخی کرد؛ به دلیل اینکه تداخل این دارو ممکن است منجر به مرگ افراد شود. "
او تاکید کرد که فروش این دارو در داروخانهها ممنوع است.
نالوکسان گیرنده مخدر نیمه ترکیبی (ساختگی) است که برای بازگرداندن اثر داروهای مخدر بیش از حد مصرف شده استفاده میشود. به این ترتیب نالوکسان در موارد ویژه به خصوص زمان اوردوز بیمار میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در این باره گفت: "کاربرد اصلی این دارو در موقعیتهای اورژانسی است که در اورژانسهای بیمارستانی استفاده میشود، یکی از موارد تزریق این دارو احیای افرادی است که مواد مخدر مصرف کردهاند، اما بدون عوارض نبوده و مصرف آن باید تحت نظر پزشک و با امکانات اورژانس باشد. "
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: "مصرف این دارو میتواند عوارض قلبی در پی داشته باشد و تجویز آن توسط افراد غیرپزشک تخلف است. "
جهانپور توضیح داد: "تبلیغ و فروش این دارو در فضای مجازی تخلف است و داروخانهها نیز به هیچ وجه نباید این دارو را بدون نسخه پزشک به فروش برسانند. "
او با انتقاد از ویدئو مهناز افشار و سخنانش تاکید کرد " اظهارات این بازیگر صحت ندارد و کسی غیر از صاحبان حرف پزشکی حق اظهار نظر در حوزه سلامت و درمان را ندارد. متاسفانه در کشور ما ظاهرا افراد وقتیکه اشتغالات دیگرشان کمتر میشود، فورا به اظهار نظر در حوزه پزشکی و طب مبادرت میکنند که این کار فقط موجب بروز مشکلات برای مردم میشود و میتواند پیامدهایی را برای مردم به دنبال داشته باشد."
سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: «باید توجه کرد که اظهار نظر در این موارد نوعی خلاف و اخلال در امر درمان و دخالت افراد غیرمتخصص در امر درمان محسوب میشود. اظهارات این بازیگر هم شائبه دخالت در امر درمان را دارد. ما توصیه میکنیم افراد و سلبریتیها و افرادیکه ممکن است در حوزه خودشان به شهرتی دست پیدا کرده باشند، در مسائلی که ربطی به آنها ندارد، دخالت نکنند، به حرفه خودشان مشغول باشند و امر دارو و درمان را به اهل فن آن بسپارند.»