نوستالژی دوران درخشان پهلوی‌ها؛ پلی بین گذشته و آینده برای عبور از یک گسست تاریخی

الاهه بقراط
- هیچ حزب و گروه و هیچ «روشنفکری» از مخالفان پهلوی‌ها اندکی از خدماتی را که آنها با شماری از دولتمردان شایسته و آگاه و با روشنفکران واقعی که به کار مشغول بودند، به ملت و مملکت ایران کرده‌اند، نه تنها تا همین اکنون نداشته‌اند بلکه همواره چوب لای چرخ گذاشته‌ و با هر اقدام مثبت و اصلاحاتی مخالفت می‌کردند و تا همین امروز نیز با پهلوی‌ها بیشتر در جنگ و جدال هستند تا با نظام جمهوری اسلامی!
 
- تمام موضوع بر سر دو تجربه‌ی عینی و عملی است: ایران پیش از ۵۷ و پس از ۵۷.

- اگر «جمهوری»، آنهم با سابقه‌ای بس اندک (۴۰ساله؟!) و با تجربه‌ای ناکام و ویرانگر و حقارتبار، در کشوری که هزاران سال پادشاهی بوده، نظامی «ممکن» قلمداد می‌شود که می‌تواند بار سنگین دموکراسی و حقوق بشر را بر دوش بکشد، نظام پادشاهی نیز با سابقه‌ی هزاران ساله آنهم با دوره‌های درخشان تاریخی، دلیلی ندارد که چنین ظرفیتی را نداشته باشد! به نظام‌های پادشاهی موجود از جمله در اروپا مراجعه شود. به تفاوت‌های ایران و تاریخ‌اش به عنوان یک کشور خاورمیانه‌ای با کشورهای پادشاهی اروپا به همان اندازه می‌توان استناد کرد که به تفاوت‌‌هایش با جمهوری‌‌های اروپا!

- نیروهای سیاسی آن دوران هیچ، مطلقا هیچ، برای عرضه نداشتند که اگر می‌داشتند، انقلاب ۵۷ می‌بایست مسیر دیگری در پیش می‌گرفت! چهل سال گذشته در عین حال دوران مستندِ نازاییِ درمان‌ناپذیر مخالفان مذهبی وغیرمذهبی پهلوی‌هاست!

- انقلاب ۵۷ و روی کار آمدن «نظام جمهوری اسلامی» به خودی خود ظرفیتِ ناچیز مخالفان «استبداد پهلوی» را برای پذیرش و حمل دموکراسی به نمایش می‌گذارد! ظرفیتی که «تفکر پنجاه و هفتی» در همین تقابل با شعارهای نوستالژیک «اقشاری از مردم» نیز، بار دیگر، متأسفانه، به نمایش می‌گذارد!
 
***
 
دوران پنجاه ساله پهلوی‌ها در تاریخ معاصر ایران دورانی درخشان است؛ نه به دلیل شکست و تخریب‌های نظام جمهوری اسلامی! بلکه در خود و برای خود، دورانی درخشان است. حتی اگر به فرض محال انقلاب اسلامی سال ۵۷ به دستاوردهایی برتر از پیش نائل می‌شد، باز هم دوران پهلوی‌ها از نظر تاریخی و فرهنگی، دورانی درخشان به شمار می‌رود زیرا بر بستر انقلاب مشروطه توانست راه ایران را از دوران سیاه قجر به سوی آینده بگشاید.
 
نظام جمهوری اسلامی سبب گسست در تاریخ معاصر ایران شده و اگرچه پدیده‌ای ایرانی است اما معضلی جهانی به شمار می‌رود که به شکل بنیادگرایی اسلامی گریبان کشورهای دیگر را گرفته است؛ این پدیده و بنیادگرایی فرقه‌ای اما بیش از همه معضل خود مسلمانان است که می‌بایست با بازنگری در آموخته‌های خود راهی بیابند تا سرانجام در قرن بیست و یکم از قرون وسطای خود عبور کرده و به زندگی مسالمت‌آمیز با دیگران بپردازند.
 
عقل و تجربه در خدمت شناخت
در ایران اما اگر آن پنجاه سال پهلوی‌ها نمی‌بود، مشروعه‌خواهان که در انقلاب مشروطه شکست خوردند، بلایی چون طالبان افغانستان و یا وهابیون عربستان بر سر ایران می‌آوردند. به شخصه، به عنوان یک زنِ نوعی که از مزایای آن دوران، اعم از کشف حجاب تا تحصیل رایگان و امکان رسیدن به بالاترین مقامات سیاسی و اجتماعی برخوردار می‌شدم، خود را مدیون اصلاحات سیاسی و اجتماعی پهلوی‌ها می‌دانم. همچنانکه آن اصلاحات انقلابی در جامعه‌ی مذهبی، سنتی و استبدادزده‌ی ایران، مدیون فرمان مشروطیت بود که توسط مظفرالدین شاه قاجار امضا شد.
 
هر خدمت و هر خطا و هر خیانتی جای خود دارد. من به عنوان یک شهروند نمی‌توانم خطا و خیانت را تنبیه و مجازات کنم بلکه می‌توانم بیان و افشا نمایم. خدمت را نیز چون از آن، در اجتماع، بهره‌مند شده‌ام، باید بر زبان بیاورم. هیچ حزب و گروه و هیچ «روشنفکری» از مخالفان پهلوی‌ها اندکی از خدماتی را که آنها با شماری از دولتمردان شایسته و آگاه و با روشنفکران واقعی که به کار مشغول بودند، به ملت و مملکت ایران کرده‌اند، نه تنها تا همین اکنون نداشته‌اند بلکه همواره چوب لای چرخ گذاشته‌ و با هر اقدام مثبت و اصلاحاتی مخالفت می‌کردند و تا همین امروز نیز با پهلوی‌ها بیشتر در جنگ و جدال هستند تا با نظام جمهوری اسلامی عملا موجود که یک رژیم قرون وسطایی و واپسمانده است و از هیچ نظر با حکومت پهلوی‌ها قابل مقایسه نیست!
 
این تفکر سِتَروَن که هرگز خدمتی به مردم نکرده، اندکی از همان اصلاحات را از حکومت ملایان و امثال سیدعلی خامنه‌ای مطالبه می‌کند و تا امروز به جایی نرسیده‌ است! به این ترتیب، درست است که پهلوی‌ها در مقام قدرت و حکومت بنا بر وظایف خود، به مردم خدمت کرده‌اند اما می‌بینیم که مثل جمهوری اسلامی می‌توان قدرت و حکومت را در انحصار خود داشت و اندکی از وظایف خود را انجام نداد!
 
با این نگاه است که «ذکرخیر دوران گذشته در میان اقشاری از مردم و یا شعار دادن به نفع رضا شاه و دیگر شعارهایی از این دست» که از سوی نشریه اینترنتی «میهن» مطرح شده، هیچ «معنای جامعه‌شناختی یا سیاسی» ندارد جز تکیه «اقشاری از مردم» بر تجربه و عقل خود! روشن است که اگر بعد از انقلاب اوضاع جامعه بهتر از پیش می‌شد، «اقشاری از مردم» به فکر این نمی‌افتادند که «به نفع رضاشاه و دیگر شعارهایی از این دست» بدهند! اما قطعا بهبود وضع خود را نمی‌توانستند جدا از آن دوران تصور بکنند چنانکه امروز نیز گسست موجود و به فلاکت نشستن خود را جدا از آن دوران نمی‌بینند!
 
تمام موضوع بر سر دو تجربه‌ی عینی و عملی است: ایران پیش از ۵۷ و پس از ۵۷. هنوز چند میلیون شهروندی که در آن دوران نیز زندگی کرده‌اند در قید حیات هستند. اگرچه الزاما برای داشتن آگاهی و شناخت لازم نیست در یک دوران یا مکان حتما زندگی کرد!
 
انسان بطور غریزی در نخستین گام برای آگاهی از پدیده‌ها، به مقایسه می‌پردازد. حتی حواس پنجگانه نیز، از دوران نوزادی، با مقایسه است که ورزیده می‌شود و «تشخیص» می‌دهد. در علوم انسانی، دروس تطبیقی از مهمترین آموزش‌ها به شمار می‌روند. بر این اساس، اگر پس از انقلاب ۵۷ شرایط ایران به سوی چنان تغییرات مثبت و بهبودی پیش می‌رفت که از «دوران شاه» بهتر می‌شد، چه بسا کسی جز برای قدردانی از وضع موجود یاد آن دوران نمی‌افتاد. آن دوران در لابلای تاریخ می‌ماند با مجموعه‌ی خدماتی که صورت گرفته بود تا با «انقلاب ۵۷» زمینه‌های یک نظام بهتر از پادشاهی پهلوی را فراهم آورد. ولی این فقط یک فرض است و در عمل، به دلایلی که جای بحث‌اش در اینجا نیست، چنین نشد!
 
جمهوری اسلامی یک حکومت مافیایی و مذهبی- فرقه‌ای که وجه شاخص آن دیکتاتوری «ولایت مطلقه فقیه» است حاصل انقلاب ۵۷ است که در طول چهل سال، بنیادگرایی اسلامی و اختلافات فرقه‌ای را در خاورمیانه دامن زده و تغذیه کرده. در چنین شرایطی معلوم است که آدمیزاد به مقایسه تجارب خود، و امروز و دیروز، می‌پردازد! معلوم است که عقل سالم یک شهروند عادی که سود و زیان را تشخیص می‌دهد (نه عقل سیاسی و ایدئولوژیک که شیفته‌ی باورهای محدود خود است و فکر می‌کند آخرین حرف و بهترین تحلیل را برای همه دارد!)، می‌تواند سودهای زندگی در دوران شاه و زیان‌های زندگی در دوران جمهوری اسلامی را تشخیص دهد. این تشخیص مختص به شهروندانی که آن دوران را تجربه کرده‌اند نیست بلکه نسل‌های جوانتر نیز قدرت این تشخیص را دارند درست همانطور که می‌توان بر اساس شواهد و اسناد تشخیص داد قبل و پس از قرون وسطا بهتر از آن دوران بوده است! نه به این معنی که قبل و پس از قرون وسطا ایده‌آل بوده‌اند اما در یک مقایسه ساده، هر عقل سالمی شرایط قرون وسطا را غیرانسانی و وحشتناک تشخیص می‌دهد و اگر قرار باشد تصمیم بگیرد در کدام دوران زندگی کند، بعید است قرون وسطا را انتخاب کند!
 
پس هیچ «توطئه» یا موضوع پیچیده‌ای در مقایسه‌ی ایرانیان بین دو تجربه‌ی هنوز به تاریخ سپرده نشده وجود ندارد. ما که نمی‌توانیم امروز خود را با فردا که هنوز ندیده‌ایم مقایسه کنیم! طبیعتا آن را با دیروز مقایسه می‌کنیم. امثال و حِکَم نیز در این مورد کم نیست. اینکه برخی سیاست‌ورزان از شعارهای مردم نگران شده و حتی به انکار و تحریف آن می‌پردازند یا حملات خود را علیه پهلوی‌ها بیشتر می‌کنند، نشانگر این است که می‌خواهند با شمشیرهای چوبین به جنگ واقعیت و تاریخ تطبیقی و روش‌های تجربی در جامعه‌شناسی بروند. حال آنکه هر چه بیشتر با این شمشیرهای پوسیده با تمایلات و علایق و تجربه‌ی عینی مردم مقابله کنند، آنها را بیشتر از خود دور می‌کنند. اگر این انکار و این تبلیغات فایده می‌داشت، جمهوری اسلامی چهل سال با امکاناتی به مراتب بیشتر بوق‌های تبلیغاتی خود را از رادیو و تلویزیون و مطبوعات تا مدارس و دانشگاه و کتاب‌های درسی، به کار گرفته است! نتیجه؟! همین واقعیتی که سبب شده از زمامداران نظام تا مخالفان پهلوی‌ها به واکنش علیه آن بپردازند!
 
فصل مشترک طرفداران پادشاهی و جمهوری
نشریه اینترنتی «میهن» می‌پرسد «آیا احیای سلطنت در ایران میسر است؟ یک توهم است یا یک واقعیت؟» گذشته از اینکه در زندگی سیاسی و اجتماعی به دلیل نقش عوامل پیدا و پنهان، همه چیز ممکن است، به این پرسش نمی‌توان پاسخ «آری» یا «نه» داد بلکه فقط می‌توان به حول و حوش آن پرداخت.
 
اگر «جمهوری»، آنهم با سابقه‌ای بس اندک (۴۰ساله؟!) و با تجربه‌ای ناکام و ویرانگر و حقارتبار، در کشوری که هزاران سال پادشاهی بوده، نظامی «ممکن» قلمداد می‌شود که می‌تواند بار سنگین دموکراسی و حقوق بشر را بر دوش بکشد، نظام پادشاهی نیز با سابقه‌ی هزاران ساله آنهم با دوره‌های درخشان تاریخی، دلیلی ندارد که چنین ظرفیتی را نداشته باشد! به نظام‌های پادشاهی موجود از جمله در اروپا مراجعه شود. به تفاوت‌های ایران و تاریخ‌اش به عنوان یک کشور خاورمیانه‌ای با کشورهای پادشاهی اروپا به همان اندازه می‌توان استناد کرد که به تفاوت‌‌هایش با جمهوری‌‌های اروپا!!
 
ولی اگر بخواهیم به این پرسش پاسخ «سیاسی- عقیدتی» بدهیم بستگی به این دارد که طرفدار چه نظامی باشیم! طرفداران ایدئولوژیک جمهوری می‌گویند: نع! و طرفداران ایدئولوژیک پادشاهی می‌گویند: قطعا!
 
عقل سالم و خردمند اما به مشاهده و بررسی می‌پردازد. با شمشیر چوبین به جنگ واقعیت نمی‌رود. اگر هدف، بهروزی و همزیستی جامعه باشد، صاحبان عقل سالم و خردمند تلاش می‌کنند تا فارغ از شکل نظام، منافع مردم را از نظر امنیت و آزادی و رفاه بسنجند و فصل‌های مشترک بین نیروهای سیاسی و اجتماعی را بیابند. مهم‌ترین مخرج مشترک بین مدافعان دو نظام پادشاهی پارلمانی و جمهوری پارلمانی، همانا «جمهوریت» و حق حاکمیتِ «جمهور» یا «مردم» است. در این صورت مدافعان دموکراسی و حقوق بشر می‌بایست تلاش کنند تا مردم این امکان را بیابند که بتوانند درباره نوع نظامی که قرار است حق حاکمیت خود را در آن اعمال کنند، تصمیم بگیرند. آیا موفق می‌شوند؟ کسی نمی‌داند! راهِ تلاش برای همزیستی جامعه را هیچ روشنگری «به شرط چاقو» یا با «موفقیت تضمینی» در پیش نمی‌گیرد.
 
طرح درست مسئله، بخشی از راه حل است!
پرسش آخر نشریه «میهن» این است که «بالاخره دیدگاه مشخص خود کنشگران سیاسی در باره پروژه احیای سلطنت جدا از اینکه در جامعه ایران چه جایگاهی دارد، چیست؟» و در ادامه توضیح می‌دهد: «بطور دقیق‌تر «میهن» می‌خواهد پروژه احیا و بازگشت سلطنت را هم از منظر توصیفی و هم از منظر تجویزی مورد بررسی قرار دهد.»
 
باید اول پرسید این «پروژه احیا و بازگشت سلطنت» در کجاست؟! از سوی آن «اقشاری از مردم» تهیه شده؟! قرار است از سوی «اقشاری از مردم» پیش برده شود؟!
 
شیوه‌ی طرح مسئله و پرسش می‌تواند بیانگر پیشداوری‌ها و نتیجه‌گیری‌های قبل از «بحث» نیز باشد! طراح یا طراحان این پرسش می‌توانند پاسخ‌دهنده را به دام معروف «تعداد دندان‌های اسب» بیاندازند زیرا می‌خواهند یک گرایش عملا موجود در جامعه را که حاملانش اصلا به حرف‌های آنها گوش نمی‌دهند و احتمالا این نوشته را نیز هرگز نمی‌خوانند، «هم از منظر توصیفی و هم از منظر تجویزی مورد بررسی قرار دهند»! البته هیچ اشکالی ندارد! هر کسی می‌تواند هر چیزی را از هر منظری مورد بررسی قرار دهد و «تجویز» هم بکند. اما این زحمت در حد همان مجادله بر سر «تعداد دندان‌های اسب» باقی می‌ماند که هیچ نقشی در میان مردمی که با مشکلات عملا موجود دست و پنجه نرم می‌کنند، خوشبختانه، بازی نمی‌کند!
 
برای من شکل نظام کمترین اهمیت را دارد. همانگونه با جمهوری سرکوبگر مخالفم که با پادشاهی سرکوبگر! دفاع از خدمات و اصلاحات و دستاوردهای پادشاهی پهلوی به معنی تایید خطاها در آن دوران نیست. اما این را هم نادیده نمی‌گذارم که نیروهای سیاسی آن دوران هیچ، مطلقا هیچ، برای عرضه نداشتند که اگر می‌داشتند، انقلاب ۵۷ می‌بایست مسیر دیگری در پیش می‌گرفت! چهل سال گذشته در عین حال دوران مستندِ نازاییِ درمان‌ناپذیر مخالفان مذهبی وغیرمذهبی پهلوی‌هاست!
 
اینکه آیا در پادشاهی پهلوی‌ها امکان پیاده شدن دمکراسی در ایران وجود داشت یا نه، بحثی است به شدت انحرافی زیرا در شرایطی که گلوی «اروپای پیشرفته» در چنگال فاشیسم و نازیسم فشرده می‌شد، انتظار دموکراسی در ایران داشتن بیشتر به یک شوخی بی‌مزه شبیه است!
 
افراد و افکاری که خود بویی از آزادی سیاسی و دمکراسی نبرده بودند، در عمل نیز ثابت کردند که نه تنها حاملان دمکراسی نیستند بلکه به خدمت یک حکومت دینی قرون وسطایی درآمدند تا سیاهترین دوران تاریخ معاصر ایران در شرایطی رقم زده شود که جهان در اواخر قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم با تحولات دمکراتیک و همچنین تکنولوژیک زیر و رو می‌شد! پادشاهان پهلوی در این زمینه نیز یک امتیاز نسبت به گروه‌های مخالف خود دارند: آنها هرگز مدعی دموکراسی نبودند و هرگز ادعا نکردند که حکومت‌هایشان مبتنی بر دمکراسی است!*
 
مجموعه‌‌ی این تأملات است که جامعه ایران را «توصیف‌ناپذیر» می‌کند بطوری که نتوان برای آن چیزی «تجویز» کرد به ویژه از سوی افراد و افکاری که تجویزهای قبلی‌شان در ویرانی و نابودی کشور نقش داشته است!
 
انقلاب ۵۷ و روی کار آمدن «نظام جمهوری اسلامی» به خودی خود ظرفیتِ ناچیز مخالفان «استبداد پهلوی» را برای پذیرش و حمل دموکراسی به نمایش می‌گذارد! ظرفیتی که «تفکر پنجاه و هفتی» در همین تقابل با شعارهای نوستالژیک «اقشاری از مردم» نیز، بار دیگر، متأسفانه، به نمایش می‌گذارد!
 
*این مطلب به درخواست و برای انتشار در نشریه‌ی اینترنتی «میهن» تهیه شد.
+123
رأی دهید
-14

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۶
    مسافران - انکارا، ترکیه
    با درود. بنده به خانم الاهه بقراط توصیه می کنم قبل از نوشتن هر چیزی خوب مطالعه نمایند. اول اینکه دوران پهلوی پنجاه و هفت سال بود و نه پنجاه سال. دوم اینکه انقلاب اسلامی محصول ناکارآمدی سیستم پادشاهی بود که درآن شاه حرف آخر را در همهُ امور می زد و از احدی نیز حرف شنوی نداشت.ایشان با صبغه و سابقهُ تحصیل در سوئیس از دموکراسی موجود چیزی نفهمیده بود و خود را در کشور شاهنشاه"یعنی شاهِ شاهان" می نامید چرا که به زعم او در کشور ایران همه شاه هستند و او باید شاهِ شاهان باشد.
    95
    96
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    مسافران - انکارا، ترکیه
    از طرفی اصولا ذهنِ انسان به گونه ایست که از گذشتهُ خود فقط خاطرات شیرینش به یاد می ماند و شکی دراین نیست که برخی آزادیها مانند حجاب زنان وجود داشت اما مشکل مملکت حجاب نبود اینها بلکه خود شاه بود.از طرفی دموکراسی مفهومی غربی و برای همان کشورها بود و هست و امکان پدید آمدنش در ایران نبوده و نیست.خوشبختانه و برخلاف نوشته سرتاپا مغلطهُ خانم بقراط کم نبوده و نیستند تعداد کسانیکه می دانند انقلاب در آغاز یک "نهضت" بود و پس از استقرار تبدیل به حکومت شد.در یک نهضت آزادی بیان همانند دموکراسی غربی وارداتی تامین است.
    90
    91
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    مسافران - انکارا، ترکیه
    این را هم بخاطر داریم که پهلوی دوم زمانیکه بطور ارثی برتخت نشست تا چند سال جانب عدالت را رعایت کرد و بعد به دیکتاتوری تبدیل شد بهتر است خانم بقراط ابتدا پیش از قلمفرسائی های طویل و مطول یاد بگیرند که :"قدرت مطلقه درهرحال از انسان هیولا می سازد".سوال اساسی من از امثال این خانم وشما این است که چرا در انگلیسِ پادشاهی همانند شوروی و فرانسهُ پادشاهی"انقلاب کبیر"رخ نداد.شبتان پُر ستاره.
    89
    90
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    [::مسافران - انکارا، ترکیه::]. گرامی نوشتید که: " انقلاب اسلامی محصول ناکارآمدی سیستم پادشاهی بود" کاش چند نمونه از این نا کارآمدی رو مینوشتید. در سالهای آخر حکومت پهلوی دوم رشد اقتصادی دو رقمی بود درحالی که رشد اقتصادی کشورمان امسال منفی ۱.۵ و سال بعد منفی ۳.۵ خواهد بود. از رفاه اقتصادی و اجتماعی آن زمان و مقایسه با ایران امروز خیلی از حقایق روشن خواهد شد. هر دو پادشاه سلسله پهلوی اشتباه کم نداشتند, مخصوصا پهلوی دوم, ولی انقلاب دلیل داخلی نداشت و در واقع نظام پادشاهی قربانی طرح غرب در به زیر کشیدن شوروی سابق شد. این شما هستید که باید بیشتر مطالعه کنید. خانم الهه بقراط بسیار درست نوشتند.
    80
    66
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه

    این که پهلوی ها خوب بودند یا نه یک بحثه که هرکس می تواند نظری در این مورد داشته باشه ولی این که سلطنت برگرده حرف مسخره ایه که تمام دنیا خواهند خندید هیچ کشوری در قرن یست و یکم حکومت سلطنتی انتخاب نمی کنه و تمام کشورهایی که حکومت سلطنتی دارند از قدیم الایام آن را داشتند و هیچگاه در آنجا انقلاب رخ نداده و آنها پادشاهان را محترمانه بازنشست کردند تا به دموکراسی برسند انقلاب مشروطه هم برای همین در ایران رخ داد ولی متاسفانه موفق نشد شما ممکنه که یک ژیان را به عنوان ماشین لوکس قدیمی تو پارکینگ خانه نگه داری ولی از آن برای کار روزمره استفاده نمی کنید ما دیوانه نیستیم که یک عده را آن بالا بگذاریم و هزینه مهمانی ها و جشن های آنها را مردم پرداخت کنند آن هم مردم ما که همیشه دید بدی نسبت به اشراف گرایی و آقازاده ها دارند در حالی که بدون این نمایش ها هم می توانیم دموکراسی داشته باشیم
    46
    100
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    در مورد مستبد بودن زنده یاد رضا شاه و مقایسه او با سیاستمداران دمکرات اروپایی زیاد میشه کاغذ سیاه کرد؛ اما واقعیت اینه که در یک کشور مذهبی و نیمه فعودالی و با ملت بیسواد عصر قاجار مقوله دمکراسی و انتخابات آزادو مردمی فقط جوک بود . درآن دوران ۳ قطب قدرتمند اجتمایی تصمیم گیرنده واقعی بودند ؛ روحانیون و با سنت قدیمی و نفوذ گسترده در مردم بیسواد مذهبی ؛ قطب دوم فعودال ها و صاحبان روستاها که در ظلم و شکنجه بیداد میکردند ؛ قطب سوم خان ها و سران عشایر و ایل ها بودند ؛ گاهی افراد خردمند در این مجوعه یافت میشد ؛ اما در مجموع سنت اطاعت کورکورانه از خان ها عملا انتخابات دمکراتیک را لوث میکرد .میراث رضا خان را باید در دولت سازی / تاسیس وزارت خانه ها ؛ سیستم سواد آموزی و مهمتر از همه ایجاد ثبات و امنیت اجتمایی جستجو کرد . برای اولین بار اقلیت های دینی و مذهبی امنیت پیدا کردند
    17
    60
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    ادامه. حالا تصور کنید که رضا شاه اصلا از دخالت در سیاست فاصله میگرفت و مثل قاجار به زن بازی مشغول میشد و مجلس قدرت را در دست میگرفت آیا دمکراسی با مجلسی که پر از روحانی زن ستیز مرتجع و خان ها و فعودال ها و حقوق بگیران انگلیس؛ مفهومی داشت
    19
    57
    ‌پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    [::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. خجالت بکش مزدور حکومت و دشمن دائمی سلطنت پهلوی. برای ما ملت زجر کشیده، قصه تکراری دموکراسی رو تعریف نکن. اون دموکراسی که رفاه دوران پهلوی رو مبدل کرد به جمهوری آخوندی، پیشکش همان هایی که طرح گوادالوپ برای من و توی مزدور مییریختند. چهل سال نکبت کافی نیست که هنوز نام پهلوی رعشه به اندام دشمنان ایران میندازد؟ وحشت شما از بازگشت رضا پهلوی و اعتلای مجدد ایران کاملا روشن هست. اگر دوست دارید بیش از این آبروی نداشته تان را بریزید، باز هم علیه پهلوی بنویسید. برای من فرقی نمیکند که رضا پهلوی سلطنت کند یا چهار سال یکبار از صندوق رای طلبش کنیم، برای من فعالیت هایش بعنوان یک رهبر و نماینده کشور و صد البته فرزند دو خدمتگزار میهندوست بودنش ملاک است. شما هم اگر شخص بهتری سراغ داری نام ببر، وگرنه قصه کلثوم ننه و سلطنت بد است را چهل سال پیش از پدر شما شنیدیم و نتیجه اش را هم دیده ایم!
    91
    51
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۰:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    برای فهم دوران پهلوی, علیرغم تمامی کاستی ها باید دوران قاجار را درک کرد . و برای درک دوران قاجار باید میراث جمهوری اسلامی را تجزیه تحلیل کرد و درک کرد ؛ چرا که نکات مشترک دوران قاجار و ج. اسلامی شگفت انگیز است. دوران پهلوی پرانتزی بود در تاریخ نوین ایران که گام به گام شوربختانه محو شد . بازگشت بانوان به حجاب و چادر ؛ رشد خرافات ؛ جن گیری و فال گیری ؛ گسترش اعتیاد ؛ فساد و دزدی و غارت و چپاول ؛ پر شدن مجلس از روحانیون و باند های مافیایی که با دوز و کلک و پول وارد مجلس شدند . تمامی صنایع نو بنیاد ایران در عصر پهلوی یا ورشکست شدند و یا نابود . از نساجی تا تولید کفش و اجاق و کولر همگی نابود شدند . مدرنترین پالایشگاه نفت خاور میانه ,کاریکاتور دوران شکوفایی خودش شده. بزرگترین استادیوم ورزشی صد هزار نفری ؛ یک مجموعه کلنگی رقت آمیز شده . بزرگترین شرکت هواپیمایی خاور میانه سالهاست که به روغن سوزی افتاده ؛ و تمامی سلاح ها و هواپیما های جنگی خریداری شده ؛ که ان مرحوم برای تک تکش فحش خورد پودر و ناپود و زنگ زده شد .
    16
    32
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۳:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    behkaren - تهران ، ایران

    همین که در اکثر سایت ها، رسانه ها و محاوره قیاس دوران پهلوی و جمهوری اسلامی میشه نشان از حقانیت پهلوی و شکست سیاست همراه کردن مردم با جمهوری اسلامی است
    56
    29
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۴:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    ما عادت داریم به بت ساختن، اگه پاکترین أشخاص هم به قدرت برسن تو ایران، تملق هاى کسانیکه میخوان با چاپلوسى به نون و نوایى برسن، ازشون بت میسازه و عاقبت بت ساختن و بت پرستى هم دیکتاتوریه.در طول تاریخ بارها و بارها شاهد این موضوع بودیم. خمینى رو انداختیم تو ماه! شاه رو کمربسته امام رضا کردیم و شاه شاهان بهش لقب دادیم! وضعیت فعلى ایران هم آبستن تکرار تاریخ هست و کسى که بتونه ایران رو از طاعون آخوندهاى حاکم نجات بده هم بعد از مدتى بت میشه و از بت هم به دیکتاتور دیگه اى تبدیل میشه که حرف فقط حرف أو باشه و تصمیم هم فقط اراده او
    18
    11
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    کاش آدم ها میتونستن بدون غرض و با یه فکر باز به تاریخ ایران نگاه کنن و بجاى گذاشتن کامنت هاى مغرضانه و طرفدارى بى دلیل از این و اون، یکم فکر کنن. البته براى کسایى که بعد از انقلاب بدنیا اومدن و تحت تاثیر آموزش تاریخ تحریف شده ج ا هستن سخته اینکار، چون بهشون اینطور تحمیل شده که ایران قبل از شورش ٥٧، ایرانى پر از ظلم و خفقان و بیعدالتى و فحشا بوده. بعنوان کسى که هم اون دوره رو دیده و هم این دوران رو، اگه صد دفعه هم بپرسید، بازم همین جواب رو بهتون میدم که ایران هرگز نخواهد توانست رهبرى به صلابت رضا شاه و دورنگرى پسرش، پیدا کنه که ایران رو از قعر چاه فساد قاجار و غارت منابع طبیعى ایران بدست کشورهاى اروپایى و جهل مردمى که داشتن سواد و آگاهى اجتماعى رو مسبوط به حکم علمایى میدونستن که از واکسیناسیون بعنوان تزریق شیطان به أطفال حرف میزدن و تحصیل دختران رو حرام کرده بودن. غیر منصفانه است اگه خدماتى که این پدر و پسر به ایران و ایرانى کردن رو ندیده بگیریم. شاه اگه از دروازه هاى تمدن بزرگ حرف میزد، براى رسیدن به اون تمدن برنامه ریزى کرده بود و با استفاده از همین برنامه ها بود که إمارات تونست با
    14
    18
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    کپى بردارى از همین برنامه هایى که شاه داشت براى صنعت هوایى ایران، Emirates رو به جایگاه فعلیش بعنوان یکى از غول هاى صنعت هوایى دنیا برسونه. ارتش ایران حرف اول رو میزد در منطقه، مجهزترین هواپیماهاى جنگى، تانک هاى چیفتن، نیروها ى آموزش دیده، قویترین نیروى دریایى خاور میانه رو داشتیم، در واقع، همین ارتشى که شاه ساخته بود، تونست ایران رو از اشغال دوباره بدست عرب ها، اینبار عرب عراقى، نجات بده. صنعت کشتیرانى ایران حرف اول رو در حتى سطح بین المللى میزد، آموزش و پرورش، کانون پرورش فکرى اون زمان، برنامه هاى بلند مدت آموزشى و فرهنگى داشت برا بچه ها که استعداد هاشون رو از همون زمان بچگى تشخیص و پرورش میداد، آموزش رایگان، بیمه عمومى، شاه با کپى کردن NHS از انگلستان میخواست درمان رو براى همه رایگان کنه، صنعت اتوموبیل سازى رو از دایملر انگلستان که اون زمان بهترین گزینه بود آورد ایران، بویینگ ٧٤٧ که بهترین هواپیماى اون زمان بود وقتى به ناوگان هوایى ایران آورد که بریتیش ایرویز هنوز از DC-10 استفاده میکرد و هر از گاهى خبر از سقوط این هواپیما و کشته شدن مسافرها میرسید.
    14
    19
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    از نظر سیستم بانکدارى، بانک هاى ایرانى از معتبر ترین بانک هاى دنیا بودن و جزو اولین کشورها بودیم که از عابر بانک و کارت هاى اعتبارى استفاده میکردیم. صنعت کشاورزى و دامدارى رو از دست مالکان و فیودال ها گرفت و داد به کشاورز ها و نیرو هاى سپاه دانش، سپاه بهداشت رو به محرومترین مناطق ایران فرستاد که از سرمایه هاى آینده ایران که تو مناطق محروم داشتن هدر میرفتن حد اکثر استفاده رو براى آینده ایران بکنه، دانش آموخته هاى همون سپاه دانش بعد ها وکیل شدن، پزشک شدن، جایزه صلح نوبل رو گرفتن، هانوفر بیمارستان فوق تخصصى مغز و اعصاب تأسیس کردن و به معالجه شاهرودى ها اقدام کردن!!! شیلات ایران رو به اولین صادر کننده ماهى و خاویار دنیا تبدیل کرد، فولاد أصفهان، صنعت نفت آبادان، پتروشیمى اهواز و مخابرات شیراز، راه آهن، هما، ایران ناسیونال، پیکان، هر جایى از ایران رو اگه بى غرض نگاه کنیم، نشانى از همت این پدر و پسر هنوز بعد از چهل سال، داره به ایران و ایرانى خدمت میکنه، ورزشمون حرف اول آسیا رو میزد، قهرمان آسیا بودیم، دهکده المپیک داشتیم و حرفى برا گفتن
    13
    21
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    حالا چى؟؟؟
    13
    16
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    چند سال دیگه نیاز هست که ایران به جایى برسه که سال ٥٧ بود؟؟ سهم ما از انقلاب، چهل سال بعد از وعده آب و برق مجانى و آوردن نفت سر سفره هامون چیه؟ فساد و فاحشگى دختران سیزده ساله، اختلاس هاى میلیاردى، فرهنگ تخریب شده و تاریخ تحریف شده، آزادى سلب شده، خون نا حق ریخته شده ، فقر مالى و فرهنگى، خشونت و قتل و تجاوز و فاصله هاى عمیق اجتماعى، یه مافیاى حاکم که روى مافیاى واقعى رو سفید کرده و مثل عنکبوت تارهاى فساد و انتساب هاى فامیلى و فحشا و اعتیاد و هزاران هزار معزل اجتماعى دیگه رو رو ایران ما پهن کرده و هر صداى اعتراضى رو تو نطفه خفه میکنه. جایگاه ایران وقتى حرف از صفت هاى خوب بمیون میاد اون ته ته هاست و وقتى حرف از فساد و اعتیاد و معزلات اجتماعى هست، اول نباشیم حتما بین سه تا اولى هستیم ، دختر هاى ایرانى تو دبى و ترکیه جزو ارزونترین کارگر هاى جنسى دنیا هستن، حتى از جیبسى هاى رومانى هم ارزونتر و در دسترس تر!! خسته شدم از نوشتن پاسپورت ها و مدارک دانشگاه هامون هم جزو بى ارزشترین هاى دنیا، صنعت مون مرده، فرهنگمون که سالهاست پوسیده، افتخار ایرانى بودنمون هم که دیگه چى بگم. روزتون خوش!
    14
    20
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    شاه و شیخ - قم، ایران
    یکی از بدبختی های فکری شاه پرست جماعت از جمله خانم بفراط اینه که همیشه حکومت شاه به اصطلاح تحصیلکرده و وطن پرست را با پست ترین و فرومایه ترین حکومت جهان به رهبری شیخ بی سواد و مرتجع وطن فروش مقایسه میکنند!!؟؟ ولی در هیچ نوشتاری در هیچ گزارش و تحلیلی نشنیده و نخوانده و ندیده ام که شاهی با آن عظمت و آن تحصیلات و دانش را با بزرگانی چون گاندی نهرو یا ماندلا مقایسه کنند؟؟!!. و هیچگاه به این پرسش ساده نیز پاسخی نداده اند که شاه وطن پرستی که بقول برخی صنعت هوایى ایش یکى از غول هاى صنعت هوایى دنیا بود. ارتشش حرف اول رو در منطقه میزد، مجهزترین هواپیماهاى جنگى، تانک هاى چیفتن، نیروها ى آموزش دیده، قویترین نیروى دریایى خاور میانه را داشت و از طرفی بقول خانم بقراط "نیروهای سیاسی آن دوران هیچ، مطلقا هیچ، برای عرضه نداشتند..." و همه یا یک مشت بی سواد و نا آگاه بودند و آزاد و یا یک مشت چوب لای چرخ گذاری بودند که آنها هم یا در بند بودند و یا بر دار و درفش پس چطور شد که آن قدرت مطلقه منطقه با آن جلال و جبروت به یکبارگی از هم پاشید؟؟؟
    22
    19
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. دستت درد نکنه . برای کامنت های پر محتوا و جالب
    12
    14
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::شاه و شیخ - قم، ایران::]. شاید فروپاشى رژیم فقط بخاطر جلوگیرى از خونریزى بیمورد بود، وگرنه اون هم میتونست مثل همین رژیم، با قتل عام و جنایت و ظلم عمر خودش رو بیشتر کنه ولى نکرد، کاش میکرد، اگه اونم میکشت و میبست و زندانى میکرد شاید امروز سرنوشت دیگه اى داشتیم. دوم اینکه آدم باید خیلى ساده باشه که فکر کنه سرنوشت مردم خاورمیانه تا وقتى که روى بزرگترین منابع نفتى دنیا هستن رو خودشون تعیین میکنن. شاه سرنگون شد چون میخواست درآمد هاى نفتى ایران رو بنفع ایران و ایرانى تغییر بده. اگه انگلیسیت خوبه، لطفا آخرین مصاحبه شاه رو با خبرنگار روزنامه گاردین تو YouTube ببین، منظور من برات روشنتر میشه. بعد از اون، مدارک محرمانه مربوط به دوران ریاست جمهورى کارتر منتشر شده بود که رسما در مورد نقش CIA در سرنگونى حکومت سلطنتى بود. متاسفانه اینجا نمیشه لینک فرستاد وگرنه میفرستادم اگه گوگل کنى حتما میتونى ببینى البته اگه ج ا فیلتر نکرده باشه.
    11
    14
    جمعه ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. یکی از مغرضترین کار بر های قدیمی این سایت همین نا محترم شاه و شیخ است. امکان ندارد که مطلبی از گذشته ایران درج شود و ایشان پابرهنه به میدان ندوند تا پهلوی را بکوبند. عمیقا اعتقاد دارم که از اعضای سپاه سایبری هستند و فقط وظیفه دارند که نظر جوانان به سلطنت پهلوی را مخدوش کنند.
    22
    16
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. پاینده باشید.
    7
    11
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا::]. با تشکر از نظرتون. بعد از شورش ٥٧، ج ا به اقدامى تاریخی دست زد. شست و شوى دامنه دار مغزى و تحریف تاریخ بنفع خودشون. مثلا از آخوندى به اسم کاشانى قهرمان ساختن و أو را بانى انقلاب مشروطة، درحقیقت این آدم رویاى تصاحب حکومت رو با سؤاستفاده از اعتقادات مذهبى مردم رو داشت شاید دقیقا همون کارى رو میخواست بکنه که خمینى سال ٥٧ با حمایت مستقیم آمریکا و انگلیس و حمایت مالى فرانسه موفق به انجامش شد.و وقتى مجلس رو به توپ بستن، نه تنها اعتراضى نکرد، بلکه استقبال هم کرد. هر دوره از تاریخ رو که نگاه کنیم، آخوندها همیشه با دست آویزى به اعتقادات مردم، با دادن یه فتوا، مانع پیشرفت ایران بوده، هستند و خواهند بود. بنظر من، کسانى مثل این دوستمون، شاید به اندازه کافى مطالعه نداره یا تحت تاثیر آموزشهاى تحریف شده ج ا هست. اگه بشه با یادآورى تاریخ واقعى به این افراد، باعث بشیم که بتونن یه کم باز تَر فکر کنن و به اتفاق هایى که دور و برشون میافته با دید بازتر نگاه کنن، بتونیم کمکى کرده باشیم. ممنون
    9
    10
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    شاه و شیخ - قم، ایران
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان:. ما آخر نفهمیدیم شاهپرست و شیخ پرست جماعت شترند یا مرغ؟؟ هر جا که از شماها خواستند تخم بگذارید گفتید شتریم!! هر جا هم گفتند بار ببرید گفتید مرغیم. ما آخر نفهمیدیم که شاه را بقول بسیاری از شاه اللهی جماعت " کمونیست و مجاهد و نهضتی و ملی منقلی و مردم متوهمی که گوسفند وار به خیابانها ریختند شاه را سرنگون کردند" یا بقول شما سیاست های انگلیس و آمریکا و غرب؟؟!! . که با این گونه سیاست شترمرغی شما باید پی برد که از نیروهای مخالف چپی و راستی داخلی گرفته تا کشورهای خارجی دنیا و ملت متوهم همه و همه در سقوط شاه شما مقصر بودند الا خود شاه؟؟؟؟!!!
    9
    9
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    شاه و شیخ - قم، ایران
    ضمنا بهتر است که توصیه مطالعه را به دوستان شاه پرست خود بنمایید که فکر کنم به تاسی از خود شاه و ژنرال هاش که اصلا اهل مطالعه نبودند این جماعت هم کتاب که پیش کش شاید به سختی سالی یک گزارش آنهم اگر رنگ و بویی از شاه و شاهی دهد میخوانند. بنده حداقل ماهی یک کتاب و چندین جزوه و مقاله و مصاحبه در زمینه ها مختلف سیاسی اجتماعی میخوانم. بنده نیز به نوبه شما را به مطالعه کتاب "سقوط یک بهشت The fall of Hevean اثر تاریخ شناس برجسته آمریکا (َAndrew Scott Cooper) " و بخش مصاحبه ها در کتاب "پیش بسوی تمدن بزرگ" بقلم خود شاه که کمتر شاه پرستی آن را خوانده توصیه میکنم که چطور بلند پروازی های شاه که منجر به سقوطش شد.
    9
    8
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::شاه و شیخ - قم، ایران::]. چیه اگه شاه فقید بلند پروازی میکرد ؛ هدفش ایران متمدن و مدرن بود . اما بلند پروازی آخوند صیغه باز و تریاکی چیه.؟ جهانی کردن شیعه ۱۲ امامی و تو گونی کردن تمام زنان دنیا . شرم داشته باش . در اینجا بحث شاه پرستی نیست ؛ بلکه بازنگری نکات مثبت رژیم پهلوی ؛سپاس از خدماتشان و انتقاد از سیاست هایی که به آشوب ۵۷ ختم شد .
    7
    9
    شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::شاه و شیخ - قم، ایران::]. دوست عزیز، با استفاده از ادبیات رائج سیاسیون ج ا میخواین چى رو ثابت کنین؟ آدمى با سطح مطالعه بالا، اینطور که خودتون ادعا میکنىد، باید متوجه منظور من میشد که تاثیر سیاست ها و تبلیغات آمریکا و انگلیس و بودجه فرانسه بود که مردم رو به خیابون ها کشید، وگرنه، بعنوان یه ایرانى خودم شخصا کسى رو به اسم خمینى نمیشناختم تا وقتى که اولین اعلامیه هاش از نوفل لو شاتو با راهنمایى هاى دولت کارتر و مقاله هاى گاردین بر علیه شاه، و کمک مالى میلیاردى فرانسه به ایران رسید. ممنون
    3
    11
    یکشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۰۷:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    شاه و شیخ - قم، ایران
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. اتفاقا نظر شما را کاملا متوجه و از بین تمام نظرات شاه دوست جماعتی که تا به حال خوانده بودم, نظر شما در این جستار تنها نظری بود که با نظر بنده کپی برابر اصل است. ولی متاسفانه همون کاربر دشنامگر و پرخاشگری که بنده عارم میشه حتی اسم کاربریش را هم بیاروم, از جمله آفتابه بدستی است که اگر به کامنت های قبلی اش سر بزنید, در این خصوص نظرش کاملا با نظر شما متفاوت است چراکه معتقد است "مردم متوهم با برنامه ریزی ملی منقلی و کمونیست و مجاهد و آخوند و و و و گوسفندوار به خیابان ریختند و شاه را فراری دادند"!!! شاه پرستی که در طول عمرش حتی یک کتاب هم نخوانده و از سیاست های خارجی شرق و غرب بویی نبرده و اینگونه چشم بسته از غیب بگوید, طبیعی است که من نوعی وقتی چنین هواداران بی سواد و کورذهنی میبینم, از هر چه شاه و شیخ و کاندیداتوری که چنین هوادارانی داشته باشد متنفر و منزجرم و متاسفم برای شما که برای به به گفتن چنین آدمایی نوشابه هم باز میکنید.
    11
    3
    یکشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::شاه و شیخ - قم، ایران::]. جنابِ مدعی سواد و مطالعه، سفسطه نکن. آیا من سقوط کشور و مصیبتی را که شما انقلاب مینامی را فقط ناشی از حماقت کسانی مثل شما میدانم؟ هیچوقت در بین کامنت های من اشاره به گوادالوپ و توطئه جهانی و کمک مالی کارتر به رهبر سابقت را مشاهده نکردی؟ اگر من فریب خوردن احمق ها را به رخ احمق ها میکشم بخاطر این هست که هنوز بعد از چهل سال شهامت این را پیدا نکرده اید که به شِکَر خوردن خود اعتراف کنید. حالا بجای ماهی یکبار هفته ای یکبار یک کتاب بخوانید چون هنوز بعد از اینهمه مطالعه گویا اصل مطلب را درک نکرده اید.
    3
    10
    یکشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.