مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا میگوید جرج بوش پدر، رئیس جمهوری اسبق ایالات متحده توانست با هزینهای کم، آلمان را دوباره متحد کند، این همان «رهبری» است که «دونالد ترامپ شجاعانه به دنبال اجرای آن است.»
آقای پمپئو در موسسه مارشال در بروکسل از طرح جدیدی برای جهان سخن میگفت که قرار است دونالد ترامپ آنرا طراحی، رهبری و اجرا کند.
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به برخی ناکامیها در تحولات بینالمللی بعد از جنگ جهانی دوم به رغم در پیش گرفتن «چندجانبهگرایی» گفت: «این موضوع سبب شکست ما و همچنین برخی از شما (اروپاییها) شد، در بسیاری از اوقات چندجانبه گرایی خودش صرفا به یک هدف تبدیل شد نه اینکه ابزاری برای رسیدن به هدف باشد، اینطور شده که انگار هر چه ما بیشتر معاهده امضا کنیم، امنیت بیشتر میشود. آیا واقعا این موضوع صحیح است؟ سوال اساسی آن است که آیا سیستمی که امروز وجود دارد، سیستمی موثرو مفید برای همه مردم جهان مفید است و کار میکند؟»
مایک پمپئو با انتقاد از سازمانهای بینالمللی، سازمان ملل را در حصول به وظایفش ناکام معرفی کرد و افزود: «سازمان ملل قرار بود ما را به صلح نزدیکتر کند، اما در این امر ناکام بوده است. اسرائیل ستیزی در سازمان ملل نهادینه شده است. معاهدههایی ناکارآمد در رابطه با تغییرات آب و هوا به تصویب میرسند و کشورهای مختلف با یکدیگر تبانی میکنند تا بازیگرانی که اعتقادی به دموکراسی ندارند مانند کوبا و ونزوئلا عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل شوند. آیا این سازمان مللی بود که ما آن را تاسیس کردیم؟»
آقای پمپئو که در بخش قبلی صحبتهایش چندجانبه گرایی را مورد نقد قرار داده بود به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اشاره کرد و آنرا یک هشدار نامید. وی گفت: «برکسیت یک زنگ خطر برای اروپا و اتحادیه است. این یک هشدار است که نشان میدهد مردم در مورد اینکه اتحادیه اروپا میتواند منافع کشورشان را تامین کند یا خیر تردید دارند. آیا واقعا واگذاری اختیار تصمیم گیری به مرکزی فراتر از واحدهای ملی در بروکسل میتواند تامین کننده منافع کشورهای اروپایی باشد؟»
وزیر خارجه آمریکا همچنین در ادامه نقد نظم کنونی نظام بینالملل به ناکارآمد بودن نظم کنونی در اصلاح وضعیت چین اشاره کرد و افزود: «گفته میشد توسعه اقتصادی و لیبرالیسم به دموکراسی منجر میشود اما در مورد چین چه اتفاقی افتاد؟ توسعه اقتصادی در این کشور نه ثبات منطقهای به ارمغان آورد که حتی برعکس شاهد افزایش سیستم سرکوب مخالفان در این کشور هستیم. ضمن اینکه پکن با استفاده از روزنههای موجود در سازمان تجارت جهانی و مشکلاتی که در قانونگذاری این سازمان بینالمللی وجود دارد به سواستفاده مستمر خود ادامه میدهد. این در حالیست که قوانین جهانی قدرتی را برای متوقف کردن این رفتارهای تبهکارانه چین و یا مسئول شناختن چین به دلیل نقض حقوق بشر در این کشور را تعریف نکرده است.»
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنانش به دفاع از تصمیمات دولت ترامپ در خصوص خروج از توافق هستهای با ایران پرداخت و گفت: «ما در برجام، مسیر خود را از توافق جدا کردیم و از جمله دلایل این کار اقدامات بی ثبات کننده این کشور و نقض قوانین بینالمللی توسط ایران بوده، اقداماتی که از بین برنده روح توافق بوده و امنیت مردم آمریکا و متحدانمان را در معرض خطر قرار داده است. ما در حال رهبری کردن تلاشها برای مهار کردن جاه طلبیهای انقلابی ایران و پایان دادن به کارزار جهانی تروریسم ایران هستیم. ما به یک بوروکراسی تازه برای انجام این کار نیازی نداریم، ما همچنان به این نیاز داریم که به ایجاد ائتلاف ادامه دهیم تا به این اهداف برسیم، تا مردم منطقه خاورمیانه، اروپا و کل جهان از تهدید ایران مصون شوند.»
آقای پمپئو افزود: «ایران بعد از برجام به جای پیوستن به جامعه بینالملل، منابع مالی که به دلیل برجام کسب کرده بود را صرف تامین مالی تروریستها و اهداف تجاوزکارانه خود در منطقه کرد. ایران صراحتا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض میکند و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی دروغ میگوید.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین در ادامه سخنرانی خود به انتقاد از روسیه پرداخت و گفت که این کشور «ارزشهای غرب در خصوص همکاریهای بینالمللی و آزادی را نپذیرفته و احترامی برای آنها قائل نیست. آنها مخالفان خود را سرکوب میکنند و به تهاجم خود در منطقه به کشورهایی چون اوکراین و گرجستان ادامه میدهند و حتی همینجا در اروپا از گاز اعصاب استفاده میکند و کنوانسیونی به نام منع استفاده از سلاحهای شیمیایی را که خود هم عضوی از آن است را نقض میکند.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه نطق انتقادی خود نسبت به نظم کنونی نظام بینالملل بار دیگر کارایی سازمانهای بینالمللی را زیر سوال برد و گفت: «واقعیت این است که سازمانهای بینالمللی یا باید اصلاح شوند یا به طور کل از میان برداشته شوند. چرا که چیزی که واضح است این است که امروز آنها دیگر کارایی ندارند.»Welcome to #Brussels, @SecPompeo. We look forward to a productive @NATO #ForMin on how we can continue to adapt and strengthen the Alliance. pic.twitter.com/BCIpssC768
— Ambassador Hutchison (@USAmbNATO) 3 December 2018