انبار خاک گرفته و پرایدهای بی‌مشتری؛ سرنوشت تخفیف‌های سایپا در سوریه

یورونیوز : ده‌ها سواری خاک گرفته پراید و تیبا در انبارهای شعبه خودروسازی سایپا در حُمص سوریه پارک شده و دیگر حتی با ارائه تخفیف بالا هم برای آنها مشتری پیدا نمی‌شود.
 
تولید این کارخانه هم به روزانه ۳ تا ۴ سواری پراید کاهش یافته است. پیش از آغاز جنگ در سوریه در این کارخانه روزانه ۵۰ تا ۶۰ سواری تولید می‌شد. کارخانه‌ای که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و به عنوان گامی در جهت توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و سوریه توسط روسای جمهوری دو کشور افتتاح شد.
 
اما پس از شدت گرفتن جنگ سوریه تولید آن متوقف شد ولی در سال ۲۰۱۶ میلادی و بنا بر تاکید ایران بار دیگر فعالیت محدود آن از سرگرفته شد.
انبار خودروسازی سایپا در سوریهاکنون و در آستانه پایان جنگ در سوریه، توسعه تولید و حتی ادامه تولید این کارخانه بسیار دشوارتر از گذشته شده است. از یک سو اعمال تحریم‌های آمریکا، نقل و انتقال قطعات خودرو را به سوریه دشوار کرده است. در عین حال با وجود تلاش دو طرف برای استفاده از مرز گسترده عراق و بندر لاذقیه برای دور زدن تحریم‌های حمل و نقل و بیمه، سوریه همچنان در پرداخت پول به طرف ایرانی خود مشکل دارد.
 
به همین منظور توافق اولیه برای تاسیس بانکی مشترک میان دو کشور حاصل شده ولی هنوز گام‌های اجرایی آن برداشته نشده است.
 
گام هایی که شاید به دلیل ورود رقیب اقتصادی تازه به بازار سوریه لرزان شده باشند. روسیه به عنوان متحد نیرومند بشار اسد در دوران جنگ داخلی این کشور و به عنوان طرفی تاثیرگذار در پیروزی های او، حالا به دنبال بازارگشایی در سوریه است. اقدامی که عرصه را بر شرکت‌های ایرانی تنگ خواهد کرد.
انبار خودروسازی سایپا در سوریهایران هنوز امیدوار است که به پشتوانه هفت سال حمایت نظامی و مالی از دولت بشار اسد، در دوران بازسازی سوریه سهم قابل توجهی داشته باشد، سهم فراتر از کشمش و زعفران ایرانی موجود در بقالی‌های دمشق.
 
عماد علویان، مدیر عامل شعبه سایپا در سوریه هم ابراز امیدواری می‌کند که تولید سالانه این کارخانه در سال ۲۰۱۹ به ۲ هزار سواری برسد. هر چند که آقای علویان تاکید می‌کند این روزها و پس از از سرگذراندن جنگی طولانی دیگر کسی قدرت خرید پراید و تیبا ندارد والا ما تخفیف‌های بالایی از طرف ایران به منظور حمایت از مصرف کننده سوری گرفته‌ایم ولی این روش هم فروش ما را افزایش نداده است.
خط تولید پراید در سوریهبا این حال،ایران امیدوار است که با پایان جنگ در سوریه بتواند توافق‌های پیشین برای احداث پالایشگاه و بهره برداری از معادن فسفات را اجرایی کند و این بار در کنار روسیه سهم قابل توجهی از بازار سوریه را بدست آورد.
+76
رأی دهید
-18

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۲
    باور عمیق - قم، ایران

    آقا مدینه گفتی و کردی کبابم . راستی بالاخره قضیه این سوریه چی شد؟ بعضیا خیلی هارت و پورت میکردن
    34
    5
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۴:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    nooshin tehrani - روم، ایتالیا
    این خودرو هارو بیارن ایران بفروشن. ضرر رو از هرجا جلوشو بگیری منفعتِ
    4
    14
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    شب تاب - یوکوهاما، ژاپن

    اگرهمه رو برگردونن ایران ، همینطور کثیف ، با گرد و خاک روش ، یه اعلام همگانی واسه ثبت نام بکنند و قیمت هم نزدیک به یکمیلیون تومن زیر قیمت بازار و تحویل هم دو تا سه روز!! باور کنید در عرض دو تا سه ساعت همه اش فروخته میشه !! چون ، ابن الوقت و احمق زیاده !!
    3
    32
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Moo30 - دوحه، قطر

    زنده باد سپاه پاسداران به کوری چشم حسودان آنچه که دنیا و قدرتهاش میخواستن سر سوریه بیارن ولی شیرمردان سپاه نگذاشتن به تنهایی.یالا حسودا حالا شروع کنید چرت و پرت گفتن اشکال نداره ما از جیب خود میزنیم و به برادران همپیمان سوری خود کمک میکنیم نوش جونشون شماها بترکید
    50
    6
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    loder - شیراز، ایران

    خدا لعنتتون کنه که سرمایه بیت المال رو به حراج گذاشتین ;)
    3
    25
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    حسین سلطانزاده - برلین، آلمان
    مرسدس بنز میخواد پراید را بخره نظام نمیفروشه
    2
    0
    یکشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.