ایران بار دیگر «در سودای تولید هواپیما»

 سقوط هواپیماهای ۱۴۰ باعث شد تا استفاده از آن‌ها ممنوع شود رادیو فردا ، فرهاد بهرامی
فتح‌الله امی، رئیس پژوهشگاه دولتی هوافضای ایران، به خبرگزاری ایسنا گفته است «پیش‌بینی شده است که تا سال ۱۴۰۴ هواپیمای مسافربری ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفره را طراحی کنیم که این طرح در دستور کار قرار دارد. برای تحقق این هدف، در حال حاضر طراحی هواپیمای سبک ۸ تا ۱۹ نفره برنامه‌ریزی شده است».
 
این گفته‌ها در حالی‌ست که ساخت هواپیمای مسافربری در طرح «ایران ۱۴۰» با شکست روبرو شد.
 
در سال‌های گذشته در کنار هواپیمای ‌ای‌تی‌آر برخی شرکت‌های هوایی در ایران سعی کردند با استفاده از هواپیمای ایران ۱۴۰ یا‌‌ همان آنتونوف ۱۴۰ بخشی از نیاز هواپیماهای کوچک تجاری ایران را تأمین کنند.
 
ایران ۱۴۰ از موتور توربوپراپ استفاده می‌کند. اما به دلیل اینکه در هواپیماهای تولیدی در ایران نمونه‌ای از موتور تغییر شکل داده شده هلیکوپتر میل ۱۷ روسی استفاده شده بود، بیشتر هواپیما‌ها از نظر موتور دارای مشکل بودند. البته این هواپیما از نظر اقلیمی نیز با آب هوای ایران سازگاری نداشت و در درجه بالای هوای دچار مشکل می‌شد.
 
رئیس پژوهشگاه هوافضا با اشاره به تجربه ناموفق طراحی و ساخت هواپیمای ایران ۱۴۰، گفته است «طرح ساخت هواپیمای ایران ۱۴۰ یک طراحی داخلی نبود، بلکه انتقال فناوری بود که در انتقال فناوری برخی از شاخص‌ها در نظر گرفته نشده بود و از این نظر مشکلاتی ایجاد شد». او گفته «عدم تناسب موتور این هواپیما با شرایط اقلیمی ایران» از دیگر دلایل مشکلات این هواپیما بود. با این حال آقای امی می‌گوید «استانداردها در طراحی بدنه و اویونیک ایران ۱۴۰ رعایت شده بود».
 
در دی ماه سال ۸۱، اولین سانحه این هواپیما در ایران رخ داد و سرنگونی هواپیمای آنتونوف-۱۴۰ در نزدیکی اردستان باعث مرگ شماری از کار‌شناسان هوافضای اوکراینی و روسی که برای گشایش خط تولید نمونه مشابه به ایران آمده بودند، شد.
 
در بهمن ماه ۸۷ هم یک هواپیمای مسافربری ایران ۱۴۰ در حوالی فرودگاه شاهین شهر اصفهان سقوط کرد.
 
در مرداد ماه سال ۹۳ هم یک هواپیمای آنتونوف-۱۴۰ که از فرودگاه مهرآباد تهران به سمت طبس در حال پرواز بود، در شمال فرودگاه مهرآباد سقوط کرد و ۳۹ نفر از مسافران کشته و ۹ نفر دیگر مجروح شدند. این حوادث باعث شد استفاده از این هواپیما ممنوع شود.
 
ایران طی چند دهه اخیر به دلیل تحریم‌های هوایی نتوانسته است در صنعت هوانوردی موفق عمل کند. پیش از اعمال دور تازه تحریم‌های آمریکا، اعلام شده بود ایران حتی قصد دارد برخی از قطعات هواپیماهایی را که سفارش داده است در داخل بسازد.
 
در مهر ماه سال ۱۳۹۵، مقصود اسعدی سامانی، دبیر وقت انجمن شرکت‌های هواپیمایی، به خبرگزاری مهر گفته بود: «عرف تمامی قراردادهای خرید و فروش هواپیما در دنیا بر این است که امتیاز تعمیر و نگهداری قطعات در اختیار خریدار قرار گیرد و با وجود آنکه جزییات قرارداد منتشر نشده اما به نظر می‌رسد که این امتیاز به ایران واگذار شده است».
 
البته ایران امید داشت با توجه به بحث رقابت به‌وجود آمده و حضور بوئینگ و ایرباس در کشور بتواند از شرکت‌های روسی هم امتیاز بگیرد و تنها زمانی حاضر به خرید هواپیما از این شرکت‌ها شود که بخشی از مرحله ساخت هواپیماهایی مانند سوخو سوپرجت ۱۰۰ در ایران انجام شود. اما این اتفاق به دلیل تغییر شرایط عملی نشد.
 
گذشته از بخش ساخت هواپیمای مسافربری که ایران تا کنون نتوانسته در آن موفق باشد، شرکت‌های ایرانی در زمینه تعمیر و نگهداری هواپیما به دلیل شرایط داخل کشور، طی چند دهه اخیر رشد فراوانی کرده‌اند و سنگین‌ترین تعمیرات هم اکنون در ایران انجام می‌شود. در حال حاضر اصلی‌ترین بازوی تعمیرات هواپیما درایران در اختیار شرکت ایران ایر است.
 
در کنار هما، شرکت فجر آشیان نیز در ایران از قدرت‌های اصلی تعمیراتی هواپیما به شمار می‌رود. این شرکت با مشارکت شرکت فرانسوی «سوژرما» توسعه پیدا کرده است.
 
طرح اولیه «فجر آشیان» مربوط به سال‌های پیش از انقلاب می‌شود. چند سال پیش وب‌سایت آفتاب نوشته بود که طراحی اصلی آن توسط شرکت لاکهید انجام گرفته و بعد از انقلاب از سال ۱۳۶۳، ساخت این آشیانه با نام فجر، با تغییراتی آغاز شد.
 
شرکت مهندسی تعمیرات هواپیمایی فجر آشیان عهده‌دار ارائه خدمات در زمینه تعمیرات اساسی و اورهال و سایر بازرسی‌های دوره ای و غیر دوره ای هواپیماهای پهن پیکر در ایران است.
+35
رأی دهید
-32

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    iraneviran - ازبکستان، ازبکستان
    شما پراید حلبی رو ترمزشو شل تر کن و حلبی اش رو نازک تر درست کن که بیشتر آدم بکشه دیگه نیازی به ماشین آدم کش جدیدی مثل هواپیمای عیرانی نداری. آخه شکر خوری هم حدی داره همین بطوری آب معدنی تون هم بدون واردات نمی تونی بسازی . حلبی رب گوجه بدون وابستگی به واردات نمی تونی درست کنی، دیگه ساده ترش به ذهنم نمی رسه. آخه ما رو چقدر جیگر فرض کردید لامصبا؟؟؟؟
    59
    59
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    تعجب میکنم، کشورى که ادعا میکنه به فناورى ساخت سوپر جت فاهر دست پیدا کرده و هواپیماى جنگى میسازه، چطور از تو ساخت هواپیماى مسافربرى عاجزه؟ این دلیل نفى ادعاى رژیم در توانایى ساخت جت جنگى نیست؟ هواپیماى بقول ج ا سوپر جت جنگى قاهر، یه کپى بردارى ناموفق از F5 تام کت آمریکایى بیشتر نبود و گذشته از فناورى هایى که ایران بدلیل تحریم ها و عدم توانایى تولید داخلى ازش محرومه، مقایسه قابلیت هاى قاهر و F5 بازنشسته،متوجه میشیم که ساخت قاهر فقط جنبه تبلیغاتى داشته و در عمل، توانایى مقابله با جت هاى پیشرفته رو نخواهد داشت، براى مثال، سقف پرواز قاهر ٥٠٠٠ پا اعلام شده که در مقایسه با سقف پرواز ٤٥،٠٠٠ پایى F5 که بازنشسته شده در یه مقابله هوائى کاملا نا توان خواهد بود. قاهر در سطح ٥٠٠٠ پایى، احتمالا اگه غلو نباشه، با یه اسلحه کلاشینکف میتونه از زمین، و هر سلاح دیگه اى هم از هوا تهدید بشه. احتمالا خلبان F15 از اون بالا میتونه روى قاهر تف کنه!!!! از زمین هم با خطر پرتاب لنگه دمپایى تهدید بشه!!! از شوخى که بگذریم، پشت پرده این طرح ها فقط تبلیغات و جیب پر پول سردار هاى سپاه از معاملات نظامیه.
    57
    41
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    آش با جاش - سیاهکل، ایران
    حالا کی میخواد این هواپیماها و طراحی و تولید کنه . چند سال پیش برای انجام یک پروژه رفتم سازمان صنایع هوایی کشور، که بغل فاز دو شهرک اکباتان هست. ۹۹ درصد دوستان شاغل در اونجا جوان‌های مخلص بسیجی که فقط اومده بودن اونجا حقوق بگیرن، مشغول کار بودند.
    17
    29
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا

    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. دوست عزیز قاهر کپی F5 نیست، اون آذرخشه. تامکت F5 نیست F14 ست. 5000 پا می‌شه حدود 1500 متر، هواپیمای ملخی سمپاش سقف پروازش بالاتر از اینه و چیزای دیگه‌ای که حوصله تایپشون را ندارم. با این اطلاعات کم و اشتباه که نمی‌شه تحلیل هم کرد. بعد هم چه اشکالی داره مهندسای کشورمون سعی کنن چیزی بسازند. مثل دیگرانی که قبلا این راه را رفته‌اند صد بار هم اشتباه کنند و از اشتباهشان درس بگیرند و اصلاحش کنن. مگه بقیه چجوری پیشرفت کردند؟ بهتر از اینه که همه پولا بره توی جیب آخوندا و آقازاده‌هاشون.
    5
    32
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::آش با جاش - سیاهکل، ایران::]. من هم یک بار 10-15 سال پیش اونجا رفتم، کادر اداریشون دقیقا همین جوری بود که گفتید ولی کادر فنی‌شون نه.
    1
    7
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    cardenas - مادرید، اسپانیا
    بعد از مدتها رفتم ایران به خیال حمایت از تولید داخلی یه زودپز با مارک استاندارد ایران خریدم، موقع استفاده از همه جای زودپز بخار و آب میزد بیرون الا سوپاپش. یه یخچال تولید داخل هم خریدم که آب سردکنش نشتی داشت و گند زده بود به همه چیز. بعداز یک ماه استفاده یک بار که خواستم در یخچال رو باز کنم نوار آهنربایی دور در قلفتی از در جدا شد که مجبور شدم با چسب دوقلو بچسبونمش. دیگه سرتون رو درد نمیارم از ماشین پراید و وسایل دیگه ای که تولید داخل بود و به اشتباه به خیال حمایت از تولید داخلی خریدم . و حالا تولید هواپیمای ایرانی (خدا به مردم رحم کنه)
    2
    11
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ابن ملجم - مونیخ، آلمان
    اینها که ادعا دارند جت قاطر ۳۱۳ و جت کوثر و صغری و امام هشتم و مهدی ساختند، یعنی چی که هنوز میخوان هواپیما طراحی کنند، تازه خیلیها میگن سپاه قابلمه پرنده و دیگ پرنده و بشقاب پرند ساخته که از نور سریعترند!
    10
    8
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ابن ملجم - مونیخ، آلمان
    [::iraneviran - ازبکستان، ازبکستان::]. [::iraneviran - ازبکستان، ازبکستان::]. چوب بستنی وارداتیه حلبی را بیخیال
    2
    5
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا::]. ممنون از راهنمایى شما، من اطلاعاتم رو از گزارش صدا و سیما گرفتم که میگفت این هواپیما حداکثر سقف پروازش ٥٠٠٠ پاس و از خودم در نیاوردم، متاسفانه لینکش رو نمیتونم اینجا بفرستم چون مغایر با قوانین سایت هست و کامنتم حذف میشه. خودتون اگه سرچ کنین و گزارش رو ببینین متوجه منظور من میشین. کاملا در مورد اشتباهم در مورد تامکت باهاتون موافقم وممنون از راهنمایىتون. ولى در مورد نظر شما در مورد پیشرفت و مزایاش، دوست عزیز ، براى اینکه به اون مرحله از پیشرفت برسیم، لازمه از پله اول شروع کنیم، صنعتى که ج ا ادعاى دسترسى بهش رو داره یه راه پله سیصد پله ایه که میخوایم از پله صدمش شروع کنیم که نتیجه اش میشه پراید، تازه اونم تولید داخلى نیست، مونتاژه. فکر نمیکنم خود شما که اینقدراز تبلیغات ساخت این هواپیما هیجان زده شدید، اگه امکاناتش رو داشته باشید، حاضر بشین با خانواده تون ، سوار بر پراید از زیباییهاى جاده هراز و چالوس لذت ببرید یا سفر هوائى بعدیتون ، با هواپیماى ساخت ایران انجام بدید.بیایید یه کم با خودمون صادق باشیم. ممنون از تصحیح اشتباه درمورد تامکت.
    1
    2
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۵:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. دوست عزیز من هم نگفتم شما از خودت در آوردی ولی به هرحال اشتباه پیش میاد. اون 5000 پایی که گفتید صدا و سیما گفته در مورد جت آموزشی کوثر هست. اطلاعات قاهر به عنوان اسرار نظامی طبقه بندی شده و موجود نیست. موضوع صنعت را با ج ا قاطی نکنید. بخش زیادی از مهندسان و متخصصانی که در این گونه صنایع فعالیت می‌کنند اهمیتی به ج ا نمی‌دهند و دارند برای کشورشون کار می‌کنند. صنعت ما از الان باید به تحقیق و پیشرفتش ادامه بده که برای دوره بعد از آخوندا نخواهیم تازه از صفر شروع کنیم. در مورد هواپیمای مسافری هم در همان جایی که [::آش با جاش - سیاهکل، ایران::] اشاره کرد داره کار اورهال همین هواپیماهایی که هر روزه مردم در ایران سوارش می‌شوند انجام می‌شه و قبول کنید روی هوا نگه داشتن هواپیماهایی با قدمت هواپیماهای فعلی ایران و در شرایط تحریم اصلا کار راحتی نیست ولی داره انجام می‌شه. پس از پله صدم شروع نشده خیلی از پله‌ها قبل از اینکه به ما بگویند طی شده. به هرحال وقتی به ایران هواپیما نمی‌دهند یا باید پیاده بریم یا باید خودمون بسازیم دیگه.
    1
    1
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. پراید هم مثال خوبی برای توصیف پیشرفت یا عدم پیشرفت صنایع یک کشور نیست. پراید سوء استفاده مالی دولت از اقتصاد بسته ایرانه و اصلا به این معنی نیست که ایران توان تولید خودروی بهتر را نداره. ممکنه نتونیم بنز بسازیم ولی تولید خودرو بسیار بهتر از پراید با هزینه‌ای در حدود پراید همین الان به ‌راحتی ممکنه و فراموش نکنید که پراید یک خودرو 2000 دلاریه . ضمن اینکه صنایع خودرو سازی ایران فقط پراید تولید نمی‌کنند. من تا حالا با پراید از جاده هراز و چالوس عبور نکردم ولی با سمند از اهواز و از طریق جاده کوهستانی کرمانشاه به تهران رفتم و برای ثانیه‌ای احساس نگرانی نکردم جای شما خالی با دوستان بودیم و بسیار هم خوش گذشت. پاینده باشید.
    1
    1
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. یادم رفت بگم؛ به نظر من اگر اشتباه دوستمون را اصلاح نکنیم جلوی پیشرفتش را گرفته‌ایم. پس شما هم اگر در مطلب من ایرادی دیدید، خوشحال می‌شوم که راهنمایی کنید. :)
    1
    1
    شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا::]. ممنون از پاسختون، جداى از اینکه اختلاف نظر همچنان در یه مواردى وجود داره،ولى از طرز برخورد شما و إظهار نظر در مورد این مطلب لذت بردم، خوشحالم که میبینم بر خلاف کاربرانى مثل Tom28 یا باور عمیق و . که بدون آگاهى از یه موضوع، با توهین و زور قصد تحمیل نظر رو بمخاطب دارن، با مطرح کردن منطقى و داشتن اطلاعات در این مورد، نظر خودتون رو مطرح کردین. پاینده باشید.
    0
    1
    یکشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    هویجوری - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. برقرار باشید. :)
    0
    0
    یکشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.