داستان جهانگرد آمریکایی که عاشق ایران شد

جان پال در تخت جمشید سهراب سیرت - بی‌بی‌سی
در لحظه‌ای‌ که انتظار دوساله‌ جان پال آمریکایی برای گرفتن ویزای ایران به پایان رسید، او در پوستش نمی‌گنجید. این جهانگرد ۳۹ ساله تاکنون به ۱۷۵ کشور جهان سفر کرده، اما هیچ کشوری را به اندازه ایران دوست ندارد. ایران، کشور محبوبش؛ شیراز و قرمه‌سبزی هم شهر و غذای محبوبش در ایران است.
 
جان پال سلوا که با نام مختصر "جی‌پی" شناخته می‌شود، متولد پورتوریکو ولی ساکن شهر اورلاندو فلوریدا و شهروند آمریکا است. می‌گوید پانزده سال به عنوان مهندس نرم‌افراز در آمریکا کار کرد و پس از سر هم کردن درآمد و پس‌اندازش، هفت سال پیش تصمیم گرفت به سفر دور دنیا برود و ۱۹۵ کشور جهان را ببیند.
 
جی‌پی در گفت‌وگویی با بی‌بی‌سی فارسی گفت از دوستانش که به ایران رفته بودند حرف‌های خوبی درباره این کشور شنیده بود ولی آنچه در رسانه‌ها می‌دید و می‌شنید بیشتر توصیف‌های منفی درباره این کشور بود. به این دلیل می‌خواست خودش این کشور را ببیند و درباره‌اش بداند.
 
او قبل از این که به ایران سفر کند به بیش از صد کشور دیگر سفر کرده بود. بعد از سفرش به ایران اما هر آنچه نسبت به ایران در ذهن داشت کاملا عوض شد.
جی‌پی پس از دو سال تلاش و انتظار ویزای ایران گرفت او درباره نخستین دقایق ورودش به ایران در فرودگاه تهران می‌گوید:
 
"وقتی در فرودگاه تهران رسیدم. خیلی خیلی نگران بودم. در صف ایستاده بودم که گذرنامه‌ام را چک کنند ولی به افرادی که پشت سر من ایستاده بودند می‌گفتم از من جلوتر بروند تا آن که آخرین نفر خودم ماندم و گفتم حالا دیگر باید بروم و با نگرانی رفتم و گذرنامه‌ام را به مامور مهاجرت فرودگاه تحویل دادم. او به من نگاه کرد و گفت: ها آمریکایی هستی! گفتم، بله آمریکایی هستم. لبخند زد و خیلی خوشحال بود که من ایران آمده بودم و متعجب بود که چطور یک آمریکایی به ایران آمده است."
 
"فکر می‌کردم ساعت‌ها طول خواهد کشید ولی فقط چند سوال پرسید و به فارسی گفت: "خوش آمدی. از همانجا فکر کردم که شروع سفرم که اینگونه خوش بگذرد، بقیه اش هم خوش خواهد گذشت"
 
او اما پس از تمام شدن مدت ویزایش به جزیره کیش رفت؛ او برای بار دوم ویزای ایران گرفت و این بار که وارد ایران شد، پس از یک ماه در داخل ایران ویزایش را برای سه ماه دیگر تمدید کرد.
 
جزیره کیش منطقه آزاد تجاری در جنوب ایران است که شرایط سهل‌تری برای گردشگران و تاجران خارجی دارد.
شمال تهران اینستاگرام؛ پل ارتباط با ایرانی‌ها
 
جی‌پی از جریان سفرهایش به کشورهای مختلف در صفحه اینستاگرامش عکس و ویدیو می‌گذارد.
 
او با پست عکسی از ایران در اینستاگرامش اصطلاحی عوامانه فارسی را به‌کار برد و این باعث تعجب ایرانی‌ها شد و به همین دلیل پستش در میان کاربران ایرانی فراگیر (وایرال) شد. اصطلاح مورد استفاده وی در ایران برای توصیف موردی قابل توجه و عجیب و ابراز تعجب به کار می‌رود.
 
همان اصطلاح به هشتگی هم تبدیل شد که از سوی کاربران زیادی استفاده شد. جی‌پی می‌گوید به کار بردن آن او را در ایران خیلی مشهور کرد.
 
اینستاگرام از معدود شکبه‌های اجتماعی است که در ایران فیلتر نیست.
 
صفحه اینستاگرام او ده‌ها هزار دنبال‌کننده دارد و به گفته خودش بیشتر از شصت درصد دنبال‌کننده‌هایش ایرانی هستند. به همین دلیل پست‌های او در اینستاگرام معمولا متن فارسی وانگلیسی دارد. خودش تلاش کرده فارسی را یاد بگیرد اما می‌گوید در حد چند کلمه بلد است بنویسید. متن‌های انگلیسی اینستاگرامش را دوستان ایرانی‌اش به فارسی برایش ترجمه می‌کنند.
 
اینستاگرام همچنین به او کمک کرده است که با ایرانیان زیادی در ارتباط باشد. او حتی در کشورهای دیگر که سفر می‌کند، با ایرانی‌ها دیدار می‌کند. معمولا هم کلاهی بر سر دارد که در آن ایران نوشته شده است. جی‌پی می‌گوید که "این کلاه حالا دیگر برند من شده است".
آبشار پیران در کرمانشاه چند ماه در خانه ایرانی‌ها
 
جی‌پی می‌گوید مهمان‌نوازی ایرانی‌ها در جهان نظیر ندارد. او بار اول همین طور که در خیابان‌های تهران با کوله‌پشتی‌اش راه می‌رفت، چند نفر نزد او آمدند و از او پرسیدند که اهل کجاست.
 
"داستانم را به آنها می‌گفتم و برخی باور نمی‌کردند و بعدش می‌گفتند به کشور ما خوش آمدی...بار اول که همین گونه قدم می‌زدم چند نفر با من حرف زدند، ‌پرسیدند کجا زندگی می‌کنم، ‌گفتم که دنبال مسافرخانه می‌گردم. گفتند نه نه بیا با ما و خانواده ما با بمان."
 
به همین ترتیب، جی‌پی در سه بار سفرش به ایران یک شب هم را هم در هتل یا مسافرخانه سپری نکرد.
 
"همین طوری شروع شد. خانه یکی بودم و بعد می‌پرسیدند سفر بعدی کدام شهر خواهد بود و می‌گفتم نمی‌دانم شاید اصفهان بروم. بعد می‌گفتند آها عالی، آنجا پسر عموی من در اصفهان است و می توانی بروی خانه‌اش بمانی و به همین ترتیب در شهرهای دیگر."
 
او شمار دقیق شهرها و مناطقی را که در حدود پنج تا شش ماه در سه بار سفرش به ایران دیده، نمی‌تواند به یاد بیاورد ولی می‌گوید شاید بیست تا سی شهر ایران را دیده است.
 
"تمام ایرانی‌ها مهربان و مهمان نواز هستند اما چیز متفاوتی درباره مردم شیراز هست که حتی بیشتر از دیگر مردم ایران ویژه هستند که در کلماتم نمی‌گنجد و دیگر این که من فالوده شیرازی را خیلی دوست دارم."
مسجد نصیرالملک در شیراز 'دولت‌ها باعث ایجاد فاصله میان مردم می‌شوند'
 
برخورد خوب مردم ایران با او به خصوص با توجه به این که یک آمریکایی است، این جهانگرد را تحت تاثیر قرار داد.
 
"وقتی دیدم با وجود این همه تنش‌های سیاسی میان دو کشور، مردم ایران از من چنین استقبالی می‌کنند و چقدر حضور من در آنجا را دوست داشتند، تاثیر بزرگی روی من گذاشت."
 
آمریکا در چند سال گذشته بارها به شهروندانش توصیه کرده از سفر به ایران حذر کنند. روابط دو کشور پس از از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌‌جهوری آمریکا و پس از بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران، پرتنش‌تر از قبل شد.
 
جی‌پی اما بر این باور است که مردم دو کشور با هم مشکلی ندارند:
 
"مایه تاسف است که سیاست در برابر شناخت مردم دو کشور قرار می‌گیرد. به خاطر تنش های سیاسی بین سیاست مداران ایرانی و آمریکایی در چهل سال گذشته این فرصت از مردم گرفته شده که مردم دو کشور همدیگر را بیشتر بشناسند مثل این که من ایرانی‌ها را شناختم و آنها مرا."
 
پس از سفرش به ایران اگر چه ایران کشورش محبوبش باقی ماند، اما از دولت ایران انتقاد کرد.
 
"شاید این باعث شود که دیگر نتوانم ایران بروم یا هم که اگر بروم با مشکلاتی مواجه شوم ولی من پلتفرمی دارم و فکر می‌کنم حقیقت ها باید گفته و دانسته شود. نه، من دوستدار رژیم [ایران ] نیستم و این چیزی پنهان نیست."
 
او همچنین در انتقاد به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا پست‌هایی منتشر کرد.
 
برخی از عکس‌های او در ایران بحث‌برانگیز شد و از جمله عکس‌هایی که در کنار دختران ایرانی دیده می‌شد. به همین دلیل برخی او را به درنظرنگرفتن حساسیت‌های جامعه ایران متهم کردند و بر او در شبکه‌های اجتماعی تاختند.
بدخشان افغانستان سفر به افغانستان
 
جی‌پی همچنین برای چند روزی به افغانستان سفر کرده است. او از مرز تاجیکستان وارد بدخشان شده و عکس‌هایی از روستاهای مرزی در اینستاگرامش منتشر کرده است. او می‌خواسته زمینی از بدخشان به کابل برود اما یک افسر امنیتی در مسیر راه او را اجازه نداده به کابل برود.
 
"در مسیر راه خودرو ما را متوقف کردند و یک نظامی پرسید آمریکایی هستی اینجا چه می‌کنی و مرا دوباره برگرداند و گفت در مسیر راه طالبان هست و تو نمی توانی (زمینی) بروی. می‌خواستم کابل بروم ولی مرا نگذاشتند."
 
دومین کشور محبوب او بعد از ایران، فیلیپین است و کشوری که گفت می‌گوید خوشش نیامد و شاید نخواهد دوباره به آنجا سفر کند، بنگلادش است.
 
برای جی‌پی مهم‌ترین چیز در هر کشور، مردم آن است.
 
"شاید در کشوری بروم که خیلی مناظر زیبا داشته باشد و همه چیز عالی باشد و زیرساخت داشته باشد. اگر نتوانم با مردمش ارتباط برقرار کنم بقیه چیزها برایم معنایی ندارد."
کردستان ایران
ماسوله در شمال ایران
آرامگاه حافظ در شیراز
روستایی در بدخشان افغانستان
+140
رأی دهید
-30

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    دیارکو - جزیره واق واق ، جزیره کریسمس

    بله حتما که ایران بهترینه فرنگی، خانم‌های ایرانی ظاهرا خوب تحویلت گرفتند حق داری ایران بهترین باشد تازه سه ماه هم مفت خوردی و‌خوابیدی٫. خاک تو سر مردم داخل که قدر خود را نمی دانند. مصر سالانه صدها ملیون گردشگر داره ولی هیچ وقت ندیدم یه مصری خودشو ذلیل نشان بده عوضی های ندید
    159
    31
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    setayeshz565 - وین، اتریش
    خیلی برام عجیبه که چطور جیبشو خالی نکردن،ما که خودمون ایرانی هستیم،تو ایران جرات نمی کنیم بگیم از خارج اومدیم،از همون بدو ورود،همون باربر فرودگاه واسه حمل دو تا چمدون ازمون تراول صدی و یا معادلش به یورو میخاد😁😁😁
    111
    103
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۱
    جوابگو - مالمو، سوئد

    مزدوره امریکائ هم دیدیم چقدر پول دادن خدا میدون که پرچم جمهوری ایران را نشان بده،اما اصلا شاید امریکائ نیست،چون پاسپورت نشون میده،تو ایران دو تبأیته زندانی تو ایران زیاده یکیشو دادن دسته این بدبخت،خدتونید.
    90
    16
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۷
    راهبه نجیب - اودنسه ، دانمارک

    در شماره ۱۲:۱۳ مرقس میگوید: «چند نفر از فریسیان و هیرودیان را نزد وی فرستادند تا او را بسخنی گرفتار سازند.» و در شماره ۲۰: ۲۰ لوقا میگوید: «مراقب او بوده جاسوسان فرستادند که خود را صالح مینمودند تا سخنی از او گرفته او را به حکم و قدرت والی بسپارند.» ۱۵: ۷ متی: «از جاسوسان احتراز کنید که به لباس میش‌ها نزد شما می‌آیند ولی در باطن گرگان درنده میباشند.»
    59
    8
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    kiarash367 - سیدنی، استرالیا
    ایران خیلی زیباس. شیراز خیلی زیباست. غذاهامون خیلی خوشمزس. اما شرمنده مهمون نوازی ماها فرق فوکوله جیگر. اگه برا همه به یه اندازه مهمون نواز بودیم خب یه چیزی میگفتیم درسته. ولی من خودم ایران سالها بودم شهرای مختلف رفتم و نتیجه گرفتم مردم در صورتی مهمون نوازن چشم ابی و موهای بور و پاسپورت اروپایی یا امریکایی داشته باشی. اگه این مشخصاتو نداری لطفا مزاحم خوابیدنمون نشو
    65
    47
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    hamidesabz - لندن، انگلستان

    تجربه ثابت کرده ما ایرانی ها الطفات ویژه ایی به اهالی مغرب زمین داریم! و این لطف را نسبت به هموطنان و یا شهروندان کشورهای همسایه دریغ میکنیم!. بی خبر از این که احمقانه ترین نوع نژادپرستی، بیگانه پرستی است!
    16
    73
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    amirgheryou - تهران، ایران

    چه موجود مهمی. جالبه چقدر زود فدای آقا و بسیجی شده. کودن
    86
    19
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    Liberte - ارومیه، ایران

    والاه ما که هر شهری می ریم ، مردم یا بی تفاوتند یا چپ چپ نگاه می کنند، مهمان نوازها نمی دونیم کجان. فروشنده هاشونم که ماشالاه، انگار می خوان کل تورم رو بر سر مسافران خالی کنند. مخصوصا شمال.
    8
    67
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    dannni - سوئد، سوئد

    بابا. جان. رفته ایران. بهش خوش گذشته حالا نمی‌دونم این کجاش ایراد داره اگر خوش نمی‌گذشت اینهمه ایران نمیرفت
    7
    56
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    Say good bye to religion - ونکوور، کانادا
    [::دیارکو - جزیره واق واق ، جزیره کریسمس::]. دوست من کجا زندگی یا در پناهندگانی هستی نمی‌دونم ، ولی خارج از کشور زندگی کردن راه و روش داره و از همه مهتر به زندگی نگاه کردن از دریچه ای که تو نگاه می‌کنیی عاقبت کار دستت می‌ده بر میگردی ولایت 😎😂 .
    14
    20
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    Say good bye to religion - ونکوور، کانادا
    [::setayeshz565 - وین، اتریش::]. دلیلش معلومه دین مبارک اسلام ، ظهر تو مسجد نماز میخونن بعد از ظهر تو فرودگاه مسافرا رو از خودی و خارجی تخللیه میکنن ، بعد میگن قبول باشه . 😂😎
    15
    19
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    Say good bye to religion - ونکوور، کانادا
    [::راهبه نجیب - اودنسه ، دانمارک::]. راهبه خانم ، من فکر کنم کاره پناهندگیت گیر داره ، دست پا می‌زنی . مرقس و متی کمک کنن .
    14
    20
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ظاهرا جوان باحالیه ؛ زمان شاه هم از این نوع توریست ها زیاد داشتیم . بیشتر هیپی ؛ بی پول ؛ چتر باز ؛ با فولکس قورباغه ای میامدند و ادامه سفرشان هند بود .ایرانی ها غریبه نواز هستند . پز دوست خارجی داشتن هم مهمه. اما این نوع توریست ها برای اقتصاد کشور مفت گرانند .
    26
    40
    ‌سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۲۳:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. آره جوون باحالیه چون دلارهای ایرانی رو گرفته و حالا داره تبلیغات جمهوری اسلامی رو میکنه. و چون گفته ایران رو دوس دارم شماها ارضا شدید.
    0
    1
    جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.