روایحی که از بدن منتشر می شوند می توانند به دلایل مختلفی شکل بگیرند. یک جلسه تمرینات ورزشی شدید که موجب تعریق زیاد شده است یا مصرف مواد غذایی مانند پیاز و سیر می توانند از دلایل بوی ناخوشایند بدن باشند. در بیشتر موارد استحمام یا رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند مشکل را برطرف کند.
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "ریدرز دایجست"، اما مواردی وجود دارند که روایح بدن می توانند نشانه ای از بروز مشکل در بدن باشند. در حقیقت، برخی از بیماری ها می توانند رایحه ای منحصر به فرد و ناخوشایند را تولید کنند. بوی بدن در قسمت های مختلف می تواند توجه پزشک را به مشکلات سلامت بالقوه معطوف کرده و حتی به تشخیص سرطان کمک کند.
بوی بد بدن
اگر استحمام نیز نمی تواند بوی بدی که از بدن شما سرچشمه می گیرد را از بین ببرد، این می تواند نشانه ای از کمبود منیزیم باشد. ماده معدنی منیزیم به بوزدایی اندام های داخلی بدن انسان کمک می کند و همچنین در بویی که از بدن منتشر می شود، نقش دارد. زمانی که بیش از حد کافئین، شکر و غذاهای پردازش شده مصرف می کنید، این شرایط می تواند موجب کاهش سطوح منیزیم شود. اگر بوی مطبوعی از بدن شما منتشر نمی شود و با نشانه های دیگری مانند گرفتگی های ماهیچه ای، بی حسی، و سوزن سوزن شدن مواجه هستید، مراجعه به پزشک و انجام یک آزمایش خون ساده برای بررسی سطوح منیزیم ایده خوبی است.
بوی نامطبوع عرق
اگر به یک اختلال گوارشی مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو مبتلا باشید، ممکن است با کمبود ماده معدنی روی مواجه شوید. این ماده معدنی به بدن در مدیریت مواد زائد و سموم کمک می کند. زمانی که به یک بیماری گوارشی مبتلا هستید، بدن ممکن است به میزان کافی روی جذب نکند. سطوح بسیار کم روی می تواند موجب بوی بدن شود. یک آزمایش خون یا ادرار ساده می تواند سطوح روی را مشخص کند. از آنجایی که این شرایط با مساله ای گوارشی مرتبط است، با پزشک خود درباره چگونگی مدیریت بوی بدن صحبت کنید.
بوی تخم مرغ فاسد از دهان
اگر مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهانشویه نمی تواند بوی بد دهان شما را از بین ببرد، ممکن است به یک عفونت باکتریایی مبتلا شده باشید. یک باکتری به نام اچ. پیلوری که در دستگاه گوارش حضور دارد می تواند عامل این شرایط باشد. برای برخی، این باکتری موجب علائم مشهود نمی شود، اما برای برخی دیگر می تواند به بیماری بازگشت اسید معده به مری، بیماری سلیاک، زخم های معده، و حتی سرطان معده منجر شود. تجویز آنتی بیوتیک می تواند به مقابله با این باکتری کمک کند.
بوی سیب فاسد از دهان
زمانی که انسولین به میزان کافی در بدن وجود ندارد، کبد ماده ای شیمیایی به نام کتون را تولید می کند که واکنش بدن برای جبران کمبود انسولین است. مطالعات نشان داده اند که بوی سیب فاسد در دهان با دیابت مرتبط است. این نشانه ای آشکار برای مراجعه به پزشک است. اگر به دیابت مبتلا هستید، استفاده از نوارهای آزمایش کتون می تواند به کنترل بهتر قند خون کمک کند.
بینی بدبو
احساس بوی بد در بینی به دلایل مختلفی رخ می دهد که از آن جمله می توان به ترشحات پشت بینی، سنگ های لوزه، یک دندان پوسیده، عفونت های سینوس، و پولیپ های بینی اشاره کرد. برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.
گوش بدبو
جرم گوش ها می تواند بد بو شود. اگر با جرم گوش بد بو مواجه هستید به یک عفونت مبتلا هستید که عامل بوی قوی و بد محسوب می شود. موی درونرشد یا یک کیست چربی از دیگر دلایل این شرایط هستند زیرا زمانی که عامل عفونت یا تحریک پاره می شود محصول جانبی آن تقریبا همواره بوی بدی دارد.
پاهای بدبو
بوی بد پاهای شما ممکن است ارتباطی با کفش نداشته باشد. تعریق بیش از حد پاها می تواند به واسطه یک بیماری نادر به نام هایپرهیدروزیس رخ دهد. برای برخی، تعریق چنان شدید است که پاها در کفش به اطراف سر می خورند. اگر با تعریق مداوم پاهای خود مواجه هستید، برای بررسی دقیق شرایط و مدیریت علائم به پزشک مراجعه کنید.
نفس بدبوی صبحگاهی
اگر بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت می کنید، هنگام بیدار شدن از خواب نباید با بوی بسیار بد دهان مواجه شوید. افرادی که به واسطه گرفتگی مسیر بینی با دهان تنفس می کنند و در حقیقت آپنه خواب تشخیص داده نشده دارند به طور معمول بوی بدن دهان هنگام بیدار شدن از خواب را تجربه می کنند. اگر با نفس بدبوی صبحگاهی مواجه هستید و خروپف می کنید، به ویژه اگر همواره با احساس خستگی مواجه هستید، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط و ارائه درمان مناسب بهترین گزینه است.
مدفوع بدبوتر از همیشه
مدفوع هیچگاه بوی خوبی ندارد، اما اگر به طور مداوم با مدفوع شل، اسهال شدید، اسهال خونی، یا مدفوع بدبو مواجه هستید، بهترین گزینه مراجعه به پزشک برای بررسی دقیقتر شرایط است. رژیم غذایی شما می تواند موجب تغییر بوی مدفوع شود، اما برخی افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز یا سی دیفیسل، یک عفونت روده ای، دارای مدفوع بدبوتر از حالت عادی هستند.
بوی ماهی فاسد
تریمتیلامینوریا که بیشتر به عنوان «سندرم بوی ماهی» شناخته می شود، یک اختلال نادر ژنتیکی است که در آن آنزیمی به نام FMO3 نمی تواند وظیفه خود که تجزیه تریمتیلامین است را انجام دهد. تریمتیلامین در غذاهایی مانند شیر، تخم مرغ، لوبیا، و گوشت امعاء و احشاء وجود دارد. این ترکیب شیمیایی دارای رایحه ای تند و گوگردی است که می توانند همانند ماهی یا تخم مرغ فاسد به نظر برسد. در شرایطی که درمانی برای این شرایط وجود ندارد، اما فرد می توانند با پرهیز از مصرف مواد غذایی حاوی تریمتیلامین مشکل را به حداقل برساند.
نفس کپکی
نفسی که بوی کپک می دهد یا مشابه با بوی سیر و تخم مرغ فاسد به نظر می رسد، به خودی خود آزار دهنده است. اگر بدون مصرف سیر یا تخم مرغ با این شرایط مواجه هستید، شرایط نگران کننده است. اگر کبد در سمزدایی خون ناموفق باشد - به عنوان مثال به واسطه سیروز کبدی - نفس شما می تواند بوی کپک گرفته و ترش شود. مراجعه به پزشک در کوتاهترین زمان ممکن بهترین اقدام است. مطالعه ای که در نشریه Journal of Chromatography B منتشر شد، نشان داد سیروز کبدی می تواند بدون هیچ علائمی باشد. از این رو، نفس کپکی ممکن است بهترین و نخستین نشانه هشدار دهنده باشد.
بوی ماهی از اندام های جنسی
بوی ماهی در کنار افزایش ترشحات از واژن نشانه ای از واژینوز باکتریایی است. همه زنان دارای باکتری هایی در واژن هستند، اما گاهی اوقات تعادل طبیعی آنها بر هم می خورد. این شرایط بیشتر هنگام قاعدگی، از دوش گرفتن یا رابطه جنسی زیاد شکل بگیرد. پیش از استفاده از درمان های بدون نسخه برای از بین بردن بو، ابتدا به متخصص زنان مراجعه کنید. برای درمان عفونت و بوی بد به تجویز آنتی بیوتیک نیاز خواهید داشت.
نفسی با بوی ادرار
فرد مبتلا به نارسایی کلیوی ممکن است با نفسی که بویی شبیه به آمونیاک یا ادرار دارد، مواجه شود. این به دلیل ناتوانی کلیه ها در پالایش مواد زائد رخ می دهد. نارسایی کلیوی می تواند به آرامی شکل بگیرد. اگر با گرفتگی های ماهیچه ای یا تورم در پاهای خود مواجه هستید و یا عادات استفاده از توالت شما تغییر کرده اند، به پزشک مراجعه کنید.
نفس بدبوی پایدار
اگر با بوی بد پایدار دهان مواجه هستید ممکن است با مشکلاتی در لثه های خود مواجه باشید. بوی بد در دهان محصول جانبی فعالیت باکتری ها، پلاک ها، و رسوبات سخت روی دندان هاست که به نام تارتار شناخته می شود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان موجب تشکیل پلاک اطراف دندان ها و عفونت لثه ها می شود که ابتلا به بیماری پریودنتال را در پی دارد. در ادامه، لثه ها هرچه بیشتر عقب نشینی می کنند و فضاهایی مناسب برای به دام افتادن ذرات غذا شکل می گیرند که عفونت و بوی بد دهان را هرچه بیشتر افزایش می دهد. هرچه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید.