صدای آمریکا : با اعلام رسمی دولت آمریکا، دور دوم تحریمها علیه ایران از بامداد ۱۴ آبان رسما آغاز شد. مقام های کشورها به این تحریم ها واکنش نشان دادند. در حالیکه وزیر دفاع اسرائیل از اقدام پرزیدنت ترامپ تشکر کرد، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به طور ضمنی از تمایل برای مذاکره با ایالات متحده خبر داد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با روزنامه آمریکایی یو اس ای تودی گفت: در صورت تغییر رویکرد آمریکا، امکان مذاکره با این کشور وجود دارد.
اظهار نظر آقای ظریف در حالی است که دو ماه پیش پرزیدنت ترامپ اعلام کرده بود اگر مقام های ایران قصد گفتگوی سازنده داشته باشند، حاضر است بدون پیش شرط با مقام های تهران مذاکره کند.
در حالی ظریف به مذاکره با آمریکا اشاره کرد که آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی بارها مذاکره و بهبود روابط با آمریکا را به شدت رد کرده است اگر چه به طور موردی و حتی گاه مخفیانه اجازه برقراری تماس و گفت و گو را از جمله طی مذاکرات هستهای در دوران پرزیدنت اوباما صادر کرده بود.
وزارت خارجه آمریکا ۱۲ شرط را برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی و مذاکره برای رسیدن به توافق جدید اعلام کرده است. توقف حمایت تهران از تروریسم، پایان دخالت نظامی در سوریه، و توقف کامل برنامه هستهای و برنامه موشکی بالیستیک ایران، از جمله مهمترین خواستههای آمریکا است.
تحریمها علیه ایران که از روز دوشنبه باز گشته است، در سال ۲۰۱۵ و پس از دستیابی به توافق هستهای لغو شده بود. دور اول تحریمهای آمریکا، که ۱۵ مرداد ماه بازگردانده شدند، دسترسی ایران به دلار، فلزات گرانبها، فولاد و آلومینیوم، و صنعت خودرو سازی را شامل میشد.
آمریکا در مرحله دوم تحریم ها بخش های زیادی از اقتصاد ایران از جمله انرژی، شامل نفت و گاز و پتروشیمی، داد و ستد و گروه های مالی ، ۷۰۰ نفر، نهاد و شرکت را تحریم کرده است. کاخ سفید تاکید دارد که دارو، غذا، محصولات کشاورزی و تجهیزات پزشکی همچنان از تحریم معاف هستند و تجارت آنها مانند گذشته ادامه خواهد داشت.
بر این اساس کشورهایی که تحریمهای علیه ایران را زیرپا بگذارند، از سوی آمریکا مجازات خواهند شد. با این حال دولت آمریکا اعلام کرده است که هشت کشور از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران معاف شدهاند.
واکنش اسرائیل
مقامات اسرائیل از بازگشت تحریم های ایران خشنود هستند. بعد از نخست وزیر این کشور، روز دوشنبه «آویگدور لیبرمن»، وزیر دفاع اسرائیل در یک توئیت از پرزیدنت ترامپ در رابطه با بازگرداندن تحریمهای ایران تشکر کرد و نوشت که این تحریم ها به نفوذ ایران در سوریه، لبنان، غزه، عراق و یمن ضربهای کاری زده است. پیش از این نیز بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران استقبال کرده بود.
ایران اگر چه حمایت اتحادیه اروپا را در گذار از این تحریم ها به همراه دارد اما تاکنون ساز و کار مالی اتحادیه اروپا برای پرداخت های مالی با ایران( SPV) به طور مشخص اعلام نشده و بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه دلیل دیرکرد آن را «زمانبر» و«پیچیده» بودن این سازوکار توصیف کرده است.
آمریکا در حالی تحریم ها علیه ایران را بازگردانده است که «استیون منوشن» وزیر خزانهداری آمریکا در یادداشتی در روزنامه «فایننشال تایمز» نوشت آمریکا اعمال فشار بیشتر برای مهار رژیم ایران را لازم میداند. همچنین مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هم گفته بود این تحریمها علیه مردم ایران نیست بلکه هدف توقف برنامه های مخرب جمهوری اسلامی و تغییر رفتار رهبری ایران است.