برخی رسانهها میگویند ترکیه «بزرگترین» فرودگاه جهان را افتتاح کرده است. در این نوشته به آمارها نگاهی انداختهایم تا گزارشهای رسانهای را راستیآزمایی کنیم.
فرودگاه جدید استانبول با ظرفیت پذیرش سالانه ۹۰ میلیون مسافر، قطعا در حال حاضر یکی از پنج فرودگاه بزرگ جهان محسوب میشود.
در سال ۲۰۱۷ فرودگاههای هارتسفیلد-جکسون آتلانتا، فرودگاه بینالمللی پکن و فرودگاه دوبی به ترتیب شلوغترین فرودگاههای جهان بودهاند.
در میان فرودگاههای بزرگ و پرتردد جهان، هارتسفیلد-جکسون آتلانتا با ۱۰۳ میلیون مسافر، پر رفت و آمدترین فرودگاه جهان بهشمار میرود.
البته شرکت آیجیای که این فرودگاه را ساخته اعلام کرده است در ۱۰ سال آینده با توسعه فرودگاه استانبول ظرفیت آن را به ۲۰۰ میلیون نفر خواهند رساند و در آن زمان این فرودگاه بزرگترین فرودگاه جهان خواهد شد. اما این اتفاق هم در صورتی رخ میدهد که چینیها روی دست ترکیه بلند نشوند.
با افزایش رشد اقتصادی در چین، فرودگاههای پکن و شانگهای بسیار پر رفت و آمد شدهاند. این میزان از رفت و آمد به قدری بالا رفته است که فرودگاه پکن توانسته است عنوان دومین فرودگاه پر رفت و آمد جهان را از آن خود کند. در سال ۲۰۱۷ فرودگاه پکن میزبان ۹۵ میلیون مسافر بوده است.
کشورهای حاشیه خلیج فارس هم رقیب دیگر ترکیه در زمینه بزرگترین فرودگاه جهان هستند. در سال ۲۰۱۷ فرودگاه دبی میزبان ۸۸ میلیون مسافر بود.
این تصویر را سوم اکتبر دفتر امور رسانههای «فرودگاه بزرگ استانبول» در اختیار خبرنگاران گذاشتهاست شرکت سازنده فرودگاه اصلی استانبول اعلام کرده است چهار فاز اصلی این فرودگاه در سال ۲۰۲۸ تکمیل خواهد شد. کشور ترکیه امید دارد این فرودگاه بتواند بر صنعت گردشگری این کشور تاثیر بگذارد و ترانزیت هوایی را در مسیر ترکیه افزایش دهد.
ترافیک هوایی ترکیه در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۱ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. خطوط هوایی ترکیش ایر هم طی چند سال اخیر از بهترین خطوط هوایی در اروپا بوده است. البته این شرکت در چند سال گذشته با توجه به موفقیت شرکتهای شرق آسیا و برخی شرکتهای هوایی عرب نتوانسته به ردههای اول بهترین خطوط هوایی جهان نزدیک شود.
در آخرین ردهبندی «اسکای ترکس»، شرکت هوایی سنگاپور بهترین خط جهان در سال ۲۰۱۸ شده است. پس از سنگاپور ایرلاین، شرکت قطر ایرویز قرار داد. سومین خط هوایی جهان امسال آل نیپون ژاپن بود. شرکت هوایی امارات در مکان چهارم این لیست قرار دارد. شرکت آلمانی لوفتهانزا تنها شرکت از اروپا و آمریکاست که توانسته در میان ۱۰ شرکت برتر هوایی جهان جای گیرد.
شرکت ترکیش ایر هم اکنون سالانه بیش از ۵۵ میلیون نفر را جابهجا میکند و ناوگانی شامل ۲۹۹ فروند هواپیما دارد و سفارش ۱۸۰ فروند دیگر را هم داده است که ۴۰ فروند آن بوئینگ ۷۸۷ سری ۹۰۰ است. با این همه سفارشهای این شرکت در برابر سفارش شرکتهای عربی و یا چینی چندان زیاد نیست.
در زمینه «بهترین» فرودگاههای جهان هم ترکیه نتوانسته است در برابر رقبا چندان قوی باشد. هیچ کدام از فرودگاههای ترکیه در میان برترین فرودگاههای جهان جای ندارند.
از جمله در این مورد میتوان به گزارش سیانان از بهترین فرودگاهها جهان نگاهی انداخت؛ سیانان از جمله منابع رسانهایست که گزارشهایش در مورد بهترین فرودگاههای جهان معمولا بازتاب گستردهای دارد. از نظر سیانان بهترین فرودگاه در سال ۲۰۱۸ فرودگاه چانگی سنگاپور است. فرودگاه چانگی فرودگاه بزرگی در جنوب شرقی آسیا است. فرودگاه بین المللی اینچان (اینچئون) در کره جنوبی، فرودگاه هاندا توکیو، فرودگاه بین المللی هنگکنگ و فرودگاه بینالمللی حمد قطر در مکانهای بعدی بهترین فرودگاهای جهان جای دارند.
از نظر مساحت، هم اکنون بزرگترین فرودگاه جهان فرودگاه ملک فهد در شهر جده عربستان است. این فرودگاه ۷۷ هزار و ۶۰۰ هکتار وسعت دارد. وسعت این فرودگاه از کشور بحرین بزرگتر است.
اگر آنگونه که ترکیه اعلام کرده است فرودگاه تازه افتتاح شده در استانبول، بزرگ شود و فرودگاههای دیگر هم نتوانند به اندازه این فرودگاه رشد کنند، آن زمان این فرودگاه میتواند به بزرگترین فرودگاه جهان تبدیل شود.