نرمافزاری که با تقلید از جامعه بشری برای کمک به کاهش خشونتهای مذهبی ساخته شده، به امتحان گذاشته شده است.
محققان از الگوریتمهای هوش مصنوعی استفاده کردند تا اقداماتی را که ناشی از شکافهای قومی است، شبیهسازی کنند.
مدل آنها حاوی هزاران نمونه از قومیتها، نژادها و ادیان است.
نروژ و اسلواکی برای مقابله با تنشهای ناشی از اسکان مهاجران مسلمان در کشورهای مسیحی در حال آزمایش این نرمافزار هستند.
محققان دانشگاه آکسفورد امیدوارند این سیستم بتواند به دولتها در مقابله با رویدادهایی چون حملات اخیر لندن کمک کند.
یک متخصص مستقل گفته است برای استفاده از چنین سیستمی در شرایط واقعی، به کار و زمان بیشتری نیاز است.
پروفسور نوئل شارکی گفته است این سیستم، می تواند یک پروژه تحقیقاتی بسیار مفید باشد. او مفید بودن این سیستم را به تکامل آن ربط داده و گفته در چنین وضعیتی میتوان از آن به عنوان ابزاری برای تحلیل عوامل درگیر در درگیریهای مذهبی استفاده کرد.
باورهای اصلی
این تحقیق که در نشریه انجمن مصنوعی و انگیزش اجتماعی منتشر شده نشان میدهد مردم طبیعتی صلحآمیز دارند.
انسانهای شبیهسازی شده حتی در مواقع بحرانی، مانند بلایای طبیعی، رفتاری صلحآمیز داشتند.
اما در برخی شرایط، این برنامه خاطرنشان میکرد که مردم مایل به درپیش گرفتن خشونت بودند.
به طور نمونه میتوان به مواقعی اشاره کرد که باورهای اصلی که هویت گروهی از مردم را تعریف میکرد، به چالش کشیده میشد.
تیم تحقیق روی ناآرامیهای ایرلند شمالی به منظور برنامهریزی شرایطی که محققان "اضطراب اجتماعی ناشی از بیگانهترسی" نامیدند تحقیق کردند، شرایطی که به گفته آنها میتواند به خشونت شدید فیزیکی تبدیل شود.
بحران ایرلند شمالی که عوامل سیاسی و فرهنگی و همچنین مذهبی در آن دخیل بودند، سه دهه طول کشید و تقریبا جان ۳۵۰۰ نفر را گرفت.
ترس اولیه مدل کامپیوتری همچنین از سناریوهای مبتنی بر شورشهای گجرات در هند در سال ۲۰۰۲ استفاده کرده است. در طول سه روز از خشونت میان هندوها و مسلمانان، دو هزار نفر جان دادند.
جاستین لین، پژوهشگر گفت: "برای استفاده از هوش مصنوعی برای مطالعه دین یا فرهنگ، ما باید به مدلسازی روانشناسی انسان بنگریم، چون روانشناسی ما پایه و اساس دین و فرهنگ است."
"علل ریشهای مسایلی مانند خشونتهای مذهبی بستگی به چگونگی پردازش اطلاعاتی دارد که دنیای ما ارائه میدهد."
"تنها هنگامی که باورهای اصلی مردم به چالش کشیده میشوند، یا زمانی که احساس عدم تعهد به اعتقاداتشان مورد پرسش قرار میگیرد، اضطراب و آشفتگی رخ میدهد" نتایج نشان میدهد خطر مناقشه مذهبی، زمانی که اعتقادات کلیدی یا ارزشهای مقدس یک گروه به طور مرتب به چالش کشیده میشود تا جایی که توانایی افراد برای مقابله با آن تحت تاثیر قرار میگیرد، افزایش مییابد. اما حتی در این صورت، اضطراب تنها در حدود بیست درصد از سناریوهای مدلسازی شده به خشونت تبدیل میشوند.
آقای لین میگوید: "خشونت مذهبی رفتار پیش فرض ما نیست، در واقع چنین چیزی در تاریخ ما بسیار نادر است."
"تنها هنگامی که باورهای اصلی مردم به چالش کشیده میشوند، یا زمانی که احساس عدم تعهد به اعتقاداتشان مورد پرسش قرار میگیرد، اضطراب و آشفتگی رخ میدهد."
'اعضای خارج از گروه' محققان بر این باورند که یک راه حل برای کاهش خطر خشونت مذهبی و تروریسم، ایجاد شرایطی است که مانع از آن شود افراد غریبه به عنوان تهدید قلمداد شوند.
شرایط خطرناکتر زمانی است که تفاوت در اندازه دو گروه مختلف مذهبی مشابه هم است و افراد به طور منظم با "اعضای خارج از گروه" مواجه میشوند و آنها را خطرناک تلقی میکنند.
چنین برخوردی نیازی به روبهرو شدن با یکدیگر ندارد. امکان دارد چنین تهدیدی با شبکههای اجتماعی و رسانهها به مخاطب منتقل شود.
"به نظر میرسد ما تا حدی در حباب اطلاعات شخصی زندگی میکنیم، اما هنوز اطلاعات زیادی در مورد اعضای خارج از گروه دریافت میکنیم و این اطلاعات به نظر بر روان ما اثر میگذارد، حتی اگر در واقع شخص واقعی وجود نداشته باشد."
"باور به چنین تهدیدی میتواند همانند یک تهدید واقعی برای یک واکنش موثر باشد."