دیوان عالی پاکستان چه رایی داد؟ قضات دیوان عالی گفتند پرونده متکی بر شواهد سست و ناپذیرفتنی بوده و رویه مناسب در این پرونده وجود نداشته است. آنچه هم که گفته شده اعتراف آسیه بیبی بوده در برابر جمعیتی بوده که "تهدید به قتل او کرده بود."
رای دیوان عالی پاکستان به شدت به قرآن و حدیث استناد کرده و حکم با حدیثی از پیامبر اسلام پایان یافته که در آن بر رفتار مهر ورزانه با غیر مسلمانان تاکید شده است.
چرا این پرونده اینقدر جنجالی است؟ اسلام، دین رسمی پاکستان است. سیستم حقوقی آن هم بر اساس قوانین اسلامی است و حمایت عمومی از قوانین سفت و سخت مربوط به کفرگویی در این کشور بسیار بالا است.
بخش بزرگی از مردم پاکستان از قوانین کفرگویی حمایت میکنند سیاستمداران تندرو اغلب از مجازاتهای شدید در این خصوص حمایت کردهاند.
اما منتقدان میگویند از این قوانین اغلب برای انتقام گرفتن در مناقشههای شخصی استفاده شده است و محکومیتها در چنین پروندههایی معمولا شواهد درست و حسابی ندارند.
عمده افرادی که تا کنون بر اساس این قوانین محکوم شدهاند مسلمان یا از فرقه احمدیه هستند.
احمدیها که هستند؟ احمدیه ریشه در هند شمالی تحت کنترل بریتانیا در اواخر قرن نوزدهم میلادی دارد
احمدیه خود را به عنوان یک گروه مسلمان که تعالیم قرآن را دنبال میکند معرفی میکند
مسلمانان سنتی و محافظهکار آنها را مرتد میخوانند چون به این که حضرت محمد آخرین پیامبر فرستاده شده برای هدایت بشر است اعتقاد ندارند
جمعیت نامش را از میرزا غلام احمد، بنیانگذار آن، گرفته است که در سال ۱۸۳۵ به دنیا آمد و توسط پیروانش همچون منجی و پیامبر تلقی میشود
جمعیت در سال ۱۹۴۷ مقر مذهبی خود را از قادیان هند به ربوه در پاکستان منتقل کرد
اما از دهه نود میلادی، شماری از مسیحیان پاکستان هم بر اساس این قوانین محکوم شدهاند. مسیحیان ۱.۶ درصد جمعیت پاکستان را تشکیل میدهند.
مسیحیان پاکستان چه کسانیاند؟ هیچ فردی در پاکستان بر اساس این قوانین اعدام نشده اما شماری از آنها پس از دادگاه یا آزادی از زندان به دست مردم کشته شدهاند.
آسیه بیبی که چهار فرزند دارد، اولین زنی است که طبق این قوانین به اعدام محکوم شده بود.
سلمان تاثیر از جمله معدود سیاستمداران پاکستان بود که آشکارا با قانون کفرگویی مخالفت کرد و از آسیه بیبی حمایت کرد صدور حکم اعدام برای آسیه بیبی با واکنشهای منفی در جهان مواجه شد. پاپ بندیکت شانزدهم، رهبر سابق کاتولیکهای جهان پس از قتل سلمان تاثیر در اظهارنظر کمسابقهای، از دولت پاکستان خواست قانون مجازات کفرگویی را لغو کند.
پس از لغو حکم اعدام چه اتفاقی میافتد؟ این هراس و نگرانی وجود دارد که با لغو حکم اعدام ممکن است واکنشهای خشونتباری صورت گیرد.
شوهر و دختر آسیه بیبی میگویند نگران جان او در پاکستان هستند امروز، چهارشنبه ۳۱ اوت، مانند جلسات پیشین دادگاه، جمعیت زیادی در برابر ساختمان دیوان عالی پاکستان جمع شده بودند. آنها خواهان آن بودند که آسیه بیبی اعدام شود.
شماری از کشورها به آسیه بیبی پیشنهاد پناهندگی دادهاند و در صورتی که او از همه اتهامها تبرئه شود، انتظار خروج او از کشور میرود.
دختر او پیشتر به خبرگزاری فرانسه گفته بود اگر مادرش از زندان آزاد شود، "او را در آغوش خواهد گرفت و گریه خواهد کرد و از پروردگار به خاطر آزادیاش تشکر خواهد کرد."
خانواده آسیه بیبی گفتهاند نگران امنیت جانی او هستند و مایلند او پاکستان را ترک کند.