معاون وزیر بهداشت تاکید میکند که فارغالتحصیلان ایرانی دانشگاههای نامعتبر خارجی اجازه کار در نظام سلامت را نخواهند یافت. او میگوید سههزار نفر در خارج در رشتههای علوم پزشکی دانشگاههای غیرمعتبر درس میخوانند.
باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران میگوید بیش از ۱۰هزار دانشجوی ایرانی در مقطع دکتری عمومی در خارج درس میخوانند اما همه دانشگاههای محل تحصیل آنها از نظر وزارت بهداشت معتبر نیستند.
خبرگزاری ایلنا مینویسد هند، فیلیپین، ترکیه و مجارستان، چهار کشور نخست انتخابی در میان داوطلبان ایرانی تحصیل در رشتههی علوم پزشکی هستند و شمار دانشجویان ایرانی در مقطع دکتری عمومی رشتههای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی نیز در این کشورها بالاتر از هر جای دیگر است.
باقر لاریجانی به ایلنا گفته است: «برخی به دلیل قبولنشدن در دانشگاههای داخل کشور، سعی میکنند در کشورهایی که نمرات آنها را میپذیرند، ادامه تحصیل دهند. رشتههای پزشکی در صدر علاقه این گروه است و از آن جایی که قبولی در رشتههای پزشکی در ایران به آسانی امکانپذیر نیست، آنان ترجیح میدهند؛ برای تحصیل در رشته مورد نظر خود به کشورهایی بروند که این قوانین و سختگیریها را ندارد.»
معاون وزیر بهداشت افزوده که این وزارتخانه دانشگاههای معتبر را با معیارهای خاصی ارزیابی میکند و داوطلبان تحصیل در خارج باید به فهرست رتبهبندی این وزارتخانه توجه کافی داشته باشند و اطلاعاتشان را از منابع معتبر و سازمانهای دولتی متولی کسب کنند گرنه مدرکشان تایید نخواهد شد و اجازه کار نخواهند گرفت: «وزارت بهداشت نمیتواند به شخصی که در دانشگاههای نامعتبر خارجی تحصیل کرده و حتی مهارتهای اولیه را نیز کسب نکرده یا اینکه با معدل بسیار پایین وارد دانشگاه یا فارغ التحصیل شده اجازه دهد، در مراکز خدماتی کشور کار کند و جان و سلامتی مردم را به خطر بیاندازد.»
باقر لاریجانی تاکید کرده که اولین شرط برای پذیرش مدارک در شورای ارزشیابی مدارک فارغالتحصیلان دانشگاههای خارجی، اعتبار دانشگاه است. او به ایلنا گفته که دانشجویان برخی دانشگاهها حتی تا پایان دوره تحصیل، هیچ تجربه کاری در فیلد بالینی ندارند و مهارتهای اولیه را نیز کسب نکردهاند.»
او هشدار داده که افراد شاغل به تحصیل در دانشگاههای مامعتبر خارجی، از تسهیلاتی چون ارز یا معافیت دانشجویی برخوردار نخواهند بود؛ ضمن آن که دانشجویان دانشگاههای نامعتبر امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در ایران را نیز ندارند.
خبرگزاری ایلنا مینویسد به این ترتیب، هزاران دانشآموخته رشتههای پزشکی در دانشگاههای نامعتبر خارجی برای هیچ تحصیل کردهاند.
در این میان، یک عضو کمیسیون آموزش مجلس خواستار برنامهریزی برای آن دسته از فارغالتحصیلانی شده که در دانشگاههای نامعتبر درس خوانده و به کشور بازگشتهاند. یکی از پیشنهادهای او، هدایت این افراد به دانشگاههای همتراز داخلی است.
این در حالی است که کیفیت آموزش در دانشگاههای علوم پزشکی در ایران در سالهای اخیر افت محسوسی داشته و بیمارستانها و درمانگاهها به همین دلیل، شاهد خطاهای فاحش درمانی هستند. به گفته قائم مقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت، در کل ایران ۶۵ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی وجود دارد که کیفیت زیادی در گسترش آنها لحاظ نشده است. حدود ۲۰۰ هزار دانشجو در این دانشگاهها به تحصیل مشغولند.
داود محمدی، نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است که دولت و مجلس باید حساسیت لازم را برای ادامه کار این افراد، به ویژه در حوزه سلامت به خرج دهند. او اعتراض احتمالی فارغ التحصیلان مربوطه را بهجا میداند و میگوید وزارت علوم و کمیسیون آموزش برای رفع چنین مشکلی طرح و برنامه دارند.