مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی ایران، بهدلیل تحریمها از بسته شدن 100 درصدی خدماتی که گوگل برای کسبوکار ایجاد کرده و میتواند مولد اشتغال باشد، به روی ایرانیها خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری دانشگاه علامه طباطبایی، یکشنبه 21 اکتبر در نشست «فضای مجازی: مسائل حاکمیتی، چالشها و فرصتها» که در جمع اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی، در سالن شورای این دانشکده برگزار شد، رسول حسینی مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی ایران گفت: 100 درصد خدماتی که گوگل برای کسبوکار ایجاد کرده و میتواند مولد اشتغال باشد، بهخاطر تحریمها آنها را به روی ایرانیها بسته است. همچنین 93 درصد خدمات حوزه زیرساختی شرکت آمازون برای توسعهدهندگان سیستم در حوزه فضای مجازی برای کاربران ایرانی قابل استفاده نیست.
وی در ادامه به وضعیت ایران در زمینه خدمات ارائه شده در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: حجم اقتصاد دنیا چهار تریلیون دلار و اقتصاد ایران 15 میلیارد دلار است که در تناسب با جمعیت که یک درصد از جمعیت دنیا است، ما باید به چیزی نزدیک به 40 میلیارد دلار در زمینه حجم بازار فضای مجازی برسیم. متأسفانه بیشتر درآمد ما از طریق اپراتورها تلفن همراه به دست میآید در حالیکه باید این درآمد را از حوزه کسبوکارهای خدمات و محتوای فضای مجازی به دست آوریم.
مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی اظهار کرد: همچنین عدم تعادل واردات و صادرات در این حوزه وجود دارد، به عبارتی در کشور 60 برابر واردات داریم و در مقابل، هیچ صادراتی در این حوزه وجود ندارد.
وی با اشاره به خدماتی شدن فضای مجازی در زمینه اقتصادی بیان کرد: این موضوع باعث توسعه انفجارگونه بخش خدمات شده است تا جایی که پیشبینی میشود بخش خدمات 70 تا 80 درصد جامعه را پوشش دهد. پدیده دیگری که ما با آن مواجه هستیم تغییر الگوی پیشرفت است، اگر ما زمانی که دارای معادن نفتی و معدنی بودیم جزء جوامع پیشرفته بودیم، امروزه جوامعی که به لحاظ فناوری و تکنولوژی قویتر باشند، پیشرفته محسوب میشوند. در سال 2001 از پنج شرکت بزرگ دنیا چهار شرکت در حوزه نفتی بودند، اما در سال 2016 پنج شرکت بزرگ دنیا در حوزه تکنولوژی ارتباطی و اطلاعاتی هستند.
حسینی ادامه داد: حجم اقتصاد در فضای مجازی در سال 2016 چهار هزار میلیارد دلار بوده است که 5 درصد (جی. دی. پی) جهان را شامل شده است و با نگاهی به سایر کشورها متوجه میشویم که از سال 2000 تاکنون آمریکا در صدر کشورهای مجهز به فناوری قرار دارد و چین که در سال 2000 در رتبه پنجم بوده است در سال 2016 به رتبه، دوم صعود کرده است.
وی مهمترین بحث در فضای مجازی را تحقیق و توسعه دانست و توضیح داد: درصورتیکه تحقیق و توسعه نباشد، فضای مجازی علناً دیگر معنایی ندارد. چون فضای مجازی لبه دانش است و از 100 درصد توزیع مکانی تحقیق و توسعه، 26 درصد در اختیار آمریکا، 20 درصد چین، 21 درصد اروپا و 2.8 درصد در روسیه است. البته این آمار مربوط به سال 2016 است و آمار جدیدی دراینباره وجود ندارد.