چین 'ماه مصنوعی' به فضا می‌فرستد

یک ماه مصنوعی به کمک ماه واقعی برای روشن نگه داشتن شب‌های چنگدو خواهد شتافت صنعت فضایی چین در حال آماده شدن برای پرتاب اولین ماه مصنوعی به فضا است تا آسمان شب را نورانی کند.
 
یک شرکت چینی گفته است هدف از ارسال ماه مصنوعی به فضا، روشن‌تر کردن شب برای کاستن از هزینه‌هاست.
 
به نوشته روزنامه مردم، روزنامه دولت چین، یک شرکت خصوصی فعال در صنعت هوافضا در چنگدو، مرکز استان سیچوان خواهان پرتاب ماه مصنوعی است. این شرکت می‌گوید این ماه مصنوعی که تا سال ۲۰۲۰ پرتاب می‌شود، به حدی آسمان شب را نورانی خواهد کرد که برای روشنایی معابر احتیاجی به لامپ وجود نخواهد داشت.
 
این خبر که بیشتر شبیه داستان‌های علمی تخیلی است با شک و تردید دانشمندان و متخصصان فضایی مواجه شده و سئوال‌های زیادی را برانگیخته و حتی گروهی آن را به باد تمسخر گرفته‌اند.
 
در باره این پروژه چه می‌دانیم؟
 
خبر چندانی در باره پروژه پرتاب ماه مصنوعی به فضا نداریم و اطلاعات کمی هم که در این باره منتشر شده متناقض است.
نور ماه به نظر برای چنگدو کافی نیست روزنامه مردم هفته پیش اظهارات وو چونفنگ، مدیر شرکت خصوصی هوافضای چنگدو در این باره را منتشر کرد. آقای وو گفته است چنین ایده‌ای سال‌هاست که مطرح است و فناوری برای چنین کاری آماده است و سال ۲۰۲۰ برای پرتاب ماه مصنوعی انتخاب شده است.
 
روزنامه مردم به نقل از آقای وو گفت سه "آینه بزرگ" تا سال ۲۰۲۲ پرتاب خواهند شد.
 
هنوز مشخص نیست چنین پروژه‌ای از حمایت دولتی برخوردار است یا نه.
 
ماه مصنوعی چطور عمل خواهد کرد؟
 
به نوشته روزنامه مردم چین، ماه مصنوعی به مانند یک آینه عمل خواهد کرد و نور خورشید را به زمین انعکاس خواهد داد.
 
این ماه مصنوعی در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین خواهد بود که تقریبا مشابه ارتفاع ایستگاه بین‌المللی فضایی است. کره ماه در فاصله ۳۸۰ هزار کیلومتری از مرکز زمین واقع شده است.
 
گزارش منتشر شده در رسانه‌های چینی جزئیاتی در باره ماه مصنوعی نداده‌اند و نگفته‌اند این ماه مصنوعی چه شکلی خواهد بود اما آقای وو گفته است این ماه مصنوعی، نور خورشید را به منطقه‌ای به بزرگی ده تا ۸۰ کیلومتر بازمی تاباند و نور آن "هشت بار" بیشتر از نور ماه واقعی خواهد بود.
 
به گفته آقای وو، میزان دقت و شدت نور آن قابل کنترل است.

چه احتیاجی به ماه مصنوعی است؟
 
برای این که پول کمتری خرج شود. شاید مضحک به نظر برسد اما مقام‌های شرکت چینی گفته‌اند پرتاب ماه مصنوعی به فضا می‌تواند کم خرج‌تر از هزینه قبض روشنایی معابر خیابان‌های شهر باشد.
شاید به زودی این خیابان‌ها با نور ماه مصنوعی روشن شوند این شرکت می‌گوید تامین روشنایی منطقه‌ای به وسعت ۵۰ کیلومتر مربع با نور ماه مصنوعی می‌تواند باعث کاهش سالانه ۱۷۰ میلیون دلاری در هزینه‌ها شود.
 
این شرکت گفته است این نور مصنوعی می‌تواند در شرایط بروز فجایع طبیعی مانند زلزله هم در دسترس باشد.
چنین چیزی امکان‌پذیر است؟
 
دکتر ماتئو چریوتی، استاد هوافضای دانشگاه گلاسکو می‌گوید از نظر علمی، چنین کاری امکان‌پذیر است.
 
اما به گفته او، برای این که ماه مصنوعی به هدفش برسد، باید به طور دام در مدار بالای چنگدو قرار گیرد و این کار باید بسیار دقیق باشد و در صورت اندکی اشتباه، جای دیگری نورانی خواهد شد.
شهر چنگدو در استان سیچوان. برخی چینی‌ها می‌گویند این شهر بدون ماه مصنوعی هم آلودگی نوری دارد
تاثیر آن روی محیط زیست چه خواهد بود؟
 
کانگ ویمین از موسسه فناوری هاربین به روزنامه مردم چین گفته است نور این ماه تاثیر چندانی روی جانوران نخواهد داشت اما کاربران شبکه‌های اجتماعی نگرانی‌های خود را از این بابت ابراز کرده‌اند.
 
شماری از کاربران گفته‌اند نور ماه مصنوعی روی حیوانات شب‌زی اثر خواهد گذاشت. شمار دیگری هم گفته‌اند بیشتر شهرهای چین همین حالا هم آلودگی نوری دارند.
 
دکتر چریوتی گفته است اگر نور ماه مصنوعی بسیار شدید باشد، "چرخه طبیعت در شب را مختل خواهد کرد که این روی جانوران اثر خواهد گذاشت."
 
او گفته است اگر نور آنقدر کم باشد که چنین اثری نداشته باشد پس باید پرسید چه ضرورتی به داشتن ماه مصنوعی هست.

این اولین ماه مصنوعی است؟
 
ایده آینه فضایی برای انعکاس نور به شب قبلا هم امتحان شده است.
 
در سال ۱۹۹۳ روس‌ها دست به کار مشابهی زدند که چندان موفق از کار در نیامد.
+4
رأی دهید
-10

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.