آیا بریتانیا یک نخست‌وزیر مسلمان خواهد داشت؟

ساجد جاوید در سال ۲۰۱۵ به عنوان وزیر بازرگانی وارد کابینه بریتانیا شد 
می‌توانید تصورش را بکنید که روزی بریتانیا یک نخست‌وزیر مسلمان داشته باشد؟ اگر تا چند سال پیش چنین تصوری دور از ذهن بود،‌ امروز شاید ممکن‌تر از هر زمان دیگری به نظر برسد.
 
اختلافات درونی حزب حاکم بریتانیا،‌ ممکن است به کنار گذاشته شدن رهبر حزب،‌ ترزا می،‌ و گزینش یک نخست‌وزیر جدید بیانجامید.
 
در میان گزینه‌های موجود برای جانشینی خانم می،‌ نام نخستین وزیر مسلمان کابینه هم بسیار به چشم می‎خورد. رسانه‌های بریتانیایی مدتی است از یک "ستاره نوظهور و درحال پیشرفت" در حزب محافظه‌کار،‌ حزب حاکم بریتانیا، سخن می‌گویند؛‌ او ساجد جاوید است که پله‌های ترقی را در داخل حزب و دولت طی کرده و اکنون سکان‌دار دومین وزارت‌خانه مهم،‌ یعنی وزارت کشور است و بخت اول جانشینی ترزا می،‌ در صورت کنار رفتن او از قدرت به‌شمار می‌رود.

از بیم بوریس جانسون؟
 
دو دستگی و شکاف در حزب محافظه‌کار، حزب حاکم بریتانیا، بر سر چگونگی خروج کشور از اتحادیه اروپا (برگزیت) روز به روز عمیق‌تر می‌شود. عده‌ای از نمایندگان حزب در پارلمان خواهان خروج بدون قید و شرط از اتحادیه اروپا، حتی به قیمت دست نیافتن به توافق با این اتحادیه هستند. به این معنا که می‌گویند توافق نکردن با اتحادیه اروپا، بهتر از یک توافق بد است؛ و منظورشان از توافق بد، باقی ماندن کشورشان در برخی نهادهای اتحادیه، از جمله بازار مشترک و حفظ آزادی رفت و آمد شهروندان اتحادیه در بریتانیاست.
 
سیاستمدارانی چون بوریس جانسون، وزیر خارجه سابق، طرفدار این‌گونه خروج کامل هستند. ترزا می، رهبر فعلی حزب حاکم و نخست‌وزیر، در میان اکثریتِ خواهان باقی ماندن در بازار مشترک اتحادیه اروپا و مخالف خروج بدون توافق است.
 
منتقدان هم‌حزبی خانم می، یعنی کسانی که همانند بوریس جانسون در اردوگاه برگزیت قرار دارند، نگرانند که نخست‌وزیر از خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا جلوگیری کند.
 
از طرفی نخست‌وزیر به دلیل اینکه با برگزاری انتخابات زودهنگام در سال ۲۰۱۷، اکثریت مطلق پارلمانی را از دست داده، از سوی هم‌حزبی‌هایش هدف انتقادهایی قرار گرفته است. بنابراین احتمال اینکه نمایندگان و اعضای حزب، در پی یافتن جایگزینی برای او باشند، کم نیست.
ساجد جاوید همسرش، لورا ساز و کار چالش رهبری
 
بر اساس قانون، اگر ۱۵ درصد اعضای حزب در پارلمان به نهاد موسوم به "کمیته ۱۹۲۲" نامه بنویسند و خواهان به چالش کشیدن رهبری خانم می ‌شوند،‌ این کمیته اجازه انتخابات درون حزبی را صادر می‌کند. در این انتخابات، نمایندگان حزب در پارلمان،‌ به رهبر حزب رای اعتماد می‌دهند و اگر او نتواند رای اکثریت حزب را به دست آورد،‌ رای‌گیری دیگری برای نامزدهای رهبری حزب و در نتیجه نخست‌وزیری برگزار می‌شود. با نارضایتی‌های موجود درون‌حزبی، رای عدم اعتماد به خانم می، چندان هم دور از ذهن نیست.
 
در چنین شرایطی،‌ احتمال اینکه اکثریت حزب محافظه‌کار،‌ به رهبران اصلی برگزیت، مثل بوریس جانسون و جیکوب ریس-ماگ رای‌ ندهند وجود دارد. 
 
اگر حزب محافظه‌کار بریتانیا بخواهد، ترزا می را کنار بگذارد و هم زمان نخواهد سرنوشت کشور و حزب را به یکی از مخالفان سرسخت اتحادیه اروپا بسپارد، شاید بتوان گفت که گزینه مطلوب‌تر برای اکثریت حزب - که مانند ترزا می،‌ خواهان باقی‌ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بوده‌اند - انتخاب چهره تازه‌نفس و در عین حال طرفدار معامله با اتحادیه اروپا، از داخل حلقه حاکم است. ساجد جاوید این شرایط را دارد.
 
رسانه‌های بریتانیایی از آقای جاوید به عنوان یک گزینه مطرح برای نخست‌وزیری آینده، در صورت کنار گذاشته شدن ترزا می نام می‌برند. به گفته روزنامه فاینشال تایمز، موسسات شرط‌‍‌بندی شانس او برای نخست‎وزیری را بیش از دیگران می‌دانند.
 
با وجود اینکه بوریس جانسون با داشتن دو دوره شهرداری پایتخت و دو سال وزارت خارجه بریتانیا، نسبت به ساجد جاوید شخصیتی سرشناس‌تر و تاثیرگذارتر به شمار می‌رود، به نظر می‌رسد حتی در میان مردم عادی هم نسبت به آقای جاوید، از اقبال کمتری برای رهبری کشور برخوردار است.
 
۳۶ درصد شرکت‌کنندگان یک نظرسنجی موسسه یوگاو (YouGov) در ماه گذشته گفته‌اند ساجد جاوید را گزینه مناسب‌تری برای نخست‌وزیری آینده می‌دانند، در حالی که این رقم درباره آقای جانسون، ۳۰ درصد بوده است.
موسسات شرطبندی،‌ شانس بالایی برای نخست‌وزیری ساجد جاوید پیشبینی می‌کنند اگر آقای جاوید جانشین ترزا می‌شود، که اصلاً بعید نیست، بریتانیا برای اولین بار در تاریخ یک رهبر غیرسفیدپوست خواهد داشت که همانند صادق خان، شهردار لندن، مسلمان و فرزند یک مهاجر پاکستانی راننده اتوبوس است.

فرزندان رانندگان اتوبوس
 
ساجد جاوید ۴۸ ساله و متولد شهر روچدیل انگلستان است. او در یک خانواده مهاجر مسلمان بزرگ شد. او که از اوایل دهه ۱۹۸۰ به جمع حامیان حزب محافظه‌کار پیوسته بود، در سال ۲۰۱۰ به نمایندگی از این حزب از شهر برامزگرو انگلستان وارد پارلمان شد و بعدها در دولت محافظه‌کار بریتانیا وزیر شد.
 
او در سال ۲۰۱۴ در مصاحبه‌ای به روزنامه دیلی میل انگلستان گفت پدرش در ۱۷ سالگی از پاکستان به انگلستان آمده بود و به عنوان راننده اتوبوس مشغول به کار شده بود. آقای جاوید گفته است که پدرش در میان مردم به "آقای شبانه‌ روزی" معروف شده بود،‌ چون به طور شبانه روزی کار می‌کرد.
 
در پی پیروزی صادق خان در انتخابات شهرداری لندن در سال ۲۰۱۶، او اینگونه انتخاب شهردار جدید را تبریک گفت: "تبریک از طرف یک فرزند راننده پاکستانی اتوبوس به یک فرزند دیگر راننده پاکستانی اتوبوس".
+36
رأی دهید
-40

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    parviz55 - مادرید، اسپانیا

    یه روز می رسه می بینی اسم ملکه انگلیس شده ام سلما !!ننگ--!
    18
    42
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    mehrdaduk - لندن، انگلستان

    سیستم وقطى درست باشه هر کسى میتونه نخست وزیر بشه ، چون مه نخست وزیر تمام تصمیماتو نمیگیره و فقط میشه گفت سخنگوى دولته
    3
    28
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    Attila14 - استکهلم، فنلاند
    تمام منطقه خاورمیانه رو تو بحران بردن!. حالا با  یه"ماده لغزنده" تا اخرشم میرن
    3
    16
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    Liberte - ارومیه، ایران

    البته ساجد جاوید خودشو یک خداپرست معرفی کرده . همسرش هم مسیحیه. به هر حال مذهب مهم نیست ، انسانیت مهمه و کشوری که براش خدمت می کنه و تابعیتشو داره.
    5
    30
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    اسلام ناب ناب ناب محمدی - لندن ، انگلستان
    Uk. املقرای اسلام . . صدو پنجاه سال تلاش برای رساندن آزادی و دمکراسی به خاورمیانه شکست خورد! . قرار بود مکه و مدینه را فتح کنند ، پارس و لندن هم به .... رفت.
    8
    17
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Iranemaa - قم، ایران

    تو کشورهای مسلمان یک مسیحی یا یهودی امکان نخست وزیر یا رئیس جمهور شدن دارد؟
    9
    44
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۵
    میخواستم بگم.. - گنت، بلژیک
    اینجاست که باید بگی او- مای- گاد-شخصا به سندیکای اتوبوس رانی لندن تبریک میگم-اینجور که پیش میره-در رقابت با پاکستانیها-در حفظ خاندان سلطنت-پرنس هری در اینده نزدیک لوکوموتیو ران خواهد شد۰
    3
    13
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    باید فاتحه انگلستان رو خوند. پاکستانی ها اگر بلد بودن کشورداری کنند اون وضعیت پاکستان نبود و اصلا جدا شدن پاکستان از هند خیانت انگلستان و انتقامی بود در مقابل بیرون کردن آنها از شبه جزیره هند. حالا روزی رسیده که پاکستانی ها این جزیره بعد از اشغال حالا صاحب بشوند.
    11
    20
    ‌پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.