حلزون سیب تهدیدی جدی برای شالیزار محسوب میشود. هر سال دهها میلیارد یورو زیان از آسیب در سال در جهان میشود. دانشمندان اروپایی برای مواجهه با این مشکل به روشی ساده روی آورده اند که به محیط زیست آسیب نمیرساند.
آنها در طرح موسوم به NEURICE (برنج نو) قصد دارند برنج پیوندی به بار بیاورند که برای از بین بردن آفات آن بتوان از آب شور دریا استفاده کرد.
حلزون سیب در عرض یک شب میتواند یک مترمربع شالیزار را از بین ببرد
سالانه بیش از ۹۰ هزار تن برنج در شالیزاهای «دلتای ابرو» Ebro Delta در کاتالونیا کشت می شود. تقاضای جهانی برای این برنج معروف رو به افزایش است؛ همزمان تهدیدهای محیط زیستی نیز از تغییرات آب و هوایی گرفته تا آلودگیهای ناشی از آفات، گسترده تر می شود. برای محافظت برنج اروپایی از تهدید ها چه کاری باید کرد؟
حلزونهای طلایی که زمانی به عنوان حلزون بی خطر از آمریکای جنوبی به اینجا آورده شده بود امروز تبدیل به آفت این شالیزارهای در استان تاراگونا در منطقه کاتالونیا شده است. حلزون سیب قادر است در عرض یک شب یک متر مربع از شالیزار را نابود کند. و اگر شکار نشود میتواند به سرعت تولید مثل میکند.
میگل آنجل ویواس، از تعاونی کشاورزان برنج میگوید: «باید تا جایی که می توانیم گسترش این آفت را کند کنیم. ریشه کن کردن آن سخت است در نتیجه باید یاد بگیریم تا با آن زندگی کنیم و تا جایی که امکان دارد از گسترش آن جلوگیری کنیم.»
شالیزار «ابرو دلتا« در کاتالونیا
انتخاب از آفتکش با توجه به موقیت مکانی شالیزار
محققان اروپایی با کشاورزان محلی به دنبال راه حل هستند. استفاده از آفتکش مانع از تکثیر این حلزونهای صدفدار میشود، اما ماده شیمیایی دیگری که خطر کمتری دارد در همین نزدیکی است و آنهم آب دریاست.
ماریا دل مار کاتالا فورنر، برزشناس برنج میگوید: «با توجه به موقعیت مکانی شالیزار، برخی از روشها می تواند بهتر از بقیه باشد. در برخی از مناطق استفاده از آب دریا برای آبیاری شالیزار هم برای محیط زیست بهتر است هم کارایی بیشتری دارد و هم از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.
اما نمک به محصول برنج آسیب می زند. از سوی دیگر تغییر آب و هوایی نیز باعث افزایش غلظت نمک خاک شده که بر باروری محصول تاثیر منفی دارد.
Achievements on the First Year of the Project. #ResearchImpactEU @EU_H2020 #rice https://t.co/qzy9DHyvp8 pic.twitter.com/hKnPBlaV4y
— Neurice (@Neurice_EU) August 1, 2017
What’s better than filming inside a greenhouse during the summer in Spain! 😅 We had to start very early this morning to see European rice varieties crossed with Asian lines to produce salt-resistant hybrids. 🍚🌾 #Futuris pic.twitter.com/GQWQOqmKky
— Denis Loctier (@Loctier) July 25, 2018