مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سهشنبه با تاکید بر این که ایالات متحده حواسش به رفتارهای ایران است٬ به جمهوری اسلامی هشدار داد که اگر رفتار خود را تغییر ندهد٬ ایالات متحده آماده است تا فشارهایش بر ایران را بیشتر کند.
جان بولتون سوم مهرماه در اجلاس گروه «اتحاد بر ضد ایران اتمى» (UANI) در نیویورک حکومت ایران را تهدیدی دائمی علیه آمریکا و همپیمانانش دانست و گفت: «اگر علیه ما و همپیمانانمان قدمی بردارید و به شهروندانمان آسیبی برسانید٬ اگر به دروغها٬ کلکها و فریبهایتان ادامه بدهید٬ به طور قطع با عواقب بسیار بدی مواجه خواهید شد.»
ترامپ میگوید کارزار «فشار اقتصادی» بر ایران را آغاز کرده تا مانع دستیابی ایران به پول برای پیشبرد «دستور کار خونین» خود شود.
آقای بولتون در بخشی از سخنانش گفت که فشار آمریکا بر ایران را تا زمان توقف رفتار بیثباتکنندهاش ادامه خواهد داشت و افزود: «هر زمان به این نتیجه برسیم که رژیم [ایران] دارد فعالیت غنیسازی خود را گسترش میدهد٬ ایالات متحده آماده است که گزینههای گوناگونی را دنبال کند. هر کاری که لازم و مناسب باشد.»
وی خاطر نشان کرد که رئیس جمهر آمریکا از ۱۴ آبان ماه در نظر دارد تا علاوه بر تحریمهای پیشین٬ تحریمهای جدیدی علیه ایران اجرایی کند و افزود: «تحریمهای ما شدید و بیرحمانه خواهد بود. این یک کارزار فشار حداکثری است.»
آقای بولتون در ادامه هشدار داد که «آنهایی که در این شرایط میخواهند به ایران تسهیلات مالی و بانکی ارائه بدهند٬ باید خود را برای خطرات این کار آماده کنند».
این اظهارات در حالی مطرح شده است که روز گذشته٬ در پی نشست وزیران خارجه پنج کشور باقیمانده در «برجام» و محمد جواد ظریف، طرفها بیانیهای صادر کرده و در آن بر «تعهد خود به پیگیری اقدامات مشخص» در جهت پرداخت پول و تداوم صادرات نفت ایران تاکید کردند.
در این بیانیه بر «پیگیری تعهدات… بهطور مشخص برای اقدامات واقعی و موثر برای تضمین کانالهای پرداخت [پول] به ایران، و تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی» تاکید شده است.
حسن روحانی در پاسخ به پیشنهاد دونالد ترامپ برای مذاکره گفت که «برای گفتوگو نیازی به گرفتن عکسهای دو نفره نیست».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز سهشنبه در رد اهمیت این بیانیه گفت: «اتحادیه اروپا در لفاظی قوی و در پیگیری کردن ضعیف است… ما مراقب توسعه این ساختاری که هنوز وجود ندارد و تاریخ دقیقی هم برای ایجادش اعلام نشده٬ هستیم. ما اجازه نمیدهیم تحریمهایمان توسط اروپا یا هر کس دیگری نقض شود.»
وی در ادامه با اشاره به خروج شرکتهایی نظیر زیمنس٬ مرسک٬ هیوندای٬ بریتیش ایرویز و مزدا از ایران گفت که سوئیفت نیز باید همین مسیر را دنبال کند و در همکاریاش با ایران تجدید نظر کند.
نظام مالی موسوم به سوئیفت تمام نقلوانتقالهای بانکی بینالمللی را رصد میکند.
پیش از این در اول شهریورماه ۱۶ سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز از وزارت خزانهداری این کشور خواستهبودند تا «تمام اقدامات لازم» را به عمل آورد که ایران از نظام مالی سوئیفت اخراج شود.
جان بولتون روز سهشنبه با تاکید بر از جمله فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه٬ دوام برنامه موشک بالیستیک جمهوری اسلامی و حمایتش از گروههای نیابتی گفت: «این رژیم (حکومت ایران) با افتخار شعار «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» سر میدهند. ما باید حرف آنها را جدی بگیریم. آیتاللهها برای ایجاد صلح نمیآیند.»
وی در ادامه به اعتراضهای دیماه گذشته در ایران اشاره کرد و گفت: «مردم ایران لایق دولتی بهتر از دولت فعلی هستند… این کشور باید دارای ملتی پر جنب و جوش و امیدوارکننده باشد و دوستان و شریکانی در سرتاسر جهان داشته باشد٬ از جمله آمریکا. ما چشم به راه آن روز هستیم که بتوانیم با هم به این آرزو دست یابیم٬ روزی که ایران و آمریکا بتوانند یک دوستی جدید را در صلح و توازن آغاز کنند. آما تا رسیدن آن روز این دولت از هر ابزاری در حیطه قدرت قانونی خود برای حفاظت از ایالات متحده٬ همپیمانانمان و مردممان استفاه میکنیم.»
مشاور کاخ سفید در پایان خاطر نشان کرد: «ایالات متحده ساده نیست. ما دیگر گول و فریب نمیخوریم و تهدید نمیپذیریم. روزهای مصونیت برای تهران و عاملان آن تمام شده. حکومت مرگبار و حامیانش اگر رفتار خود را تمام نکنند با عواقب قابل توجهی مواجه خواهند شد… ما مراقب هستیم و دنبالتان خواهیم خواهیم آمد.»