با رتبه ۵۴ کنکور ریاضی و مدال نقره المپیاد کشوری از دانشگاه محروم شدم

رادیو فردا ؛ شیما شهرابی
«وقتی شش سال پیش به عنوان یک پناهنده به این کشور آمدم، هرگز تصور نمی‌کردم که امروز اینجا مقابل شما بایستم.» او لباس فارغ‌التحصیلی به تن دارد و مقابل فارغ التحصیلان و اساتید دپارتمان ریاضی و کامپیوتر دانشگاه سانتاکروز ایستاده صحبت می‌کند: «من در ایران اجازه ورود به دانشگاه نداشتم.»
 
این را هلاکو قهرمانی می‌گوید؛ پسر ۲۹ ساله‌ای که حالا دکترایش را در رشته علوم کامپیوتر با گرایش هوش مصنوعی از دانشگاه «سانتاکروز» کالیفرنیا دریافت کرده و در شرکت مایکروسافت استخدام شده، اما در ایران با وجود کسب رتبه خوب و گرفتن مدال نقره المپیاد کشوری به دلیل اعتقاد به آئین بهائیت از رفتن به دانشگاه منع شده بود. از بعد از انقلاب اسلامی، بهائیان زیادی از حق تحصیل در دانشگاه منع شده‌اند.
 
آقای رحمانیان به «رادیو فردا» می‌گوید: «سال ۸۵ در المپیاد ریاضی مدال نقره کشوری را گرفتم. اگر مدال طلا می‌گرفتم، می‌توانستم بدون کنکور وارد دانشگاه شوم اما با مدال نقره باید کنکور می‌دادم. این بود که حسابی درس خواندم.»
نامه اعلام رتبه صفر برای هلاکو رحمانیان در سال ۸۶سال ۸۶ که ۱۸ ساله بوده در سه رشته ریاضی، زبان و هنر در کنکور سراسری شرکت می‌کند. نتیجه‌اش هم بد نیست: «رتبه ۵۴ ریاضی، ۱۱۴ هنر و ۲۶۰ زبان را گرفتم و به خاطر علاقه‌ام به ریاضیات و علوم کامپیوتر، ۲۷ رشته مرتبط با این زمینه‌ها را در دانشگاه‌های تهران، شریف و خواجه نصیر انتخاب کردم.»
 
اما وقتی نتایج نهایی کنکور اعلام می‌شود او شوکه می‌شود: «نتایج اینترنتی اعلام می‌شد و جلوی اسم من نوشته شده بود؛ مردود و در هیچ رشته‌ای پذیرفته نشده بودم.»
 
فردای اعلام نتایج او به عنوان معترض به نتیجه به دفتر مرکزی سازمان سنجش در خیابان کریمخان می‌رود: «یادم می‌آید وقتی به خانمی که مشغول رسیدگی به اعتراضات بود؛ موضوع را گفتم. اول گفت: حتماً رد شده‌ای! گفتم: آخه من رتبه‌ام ۵۴ است و ۲۷ رشته انتخاب کرده‌ام. اگر هر رشته فقط دو دانشجو هم بپذیرد، من باید در انتخاب آخرم قبول شوم. بعد من را به یک اتاق دیگر فرستاده بودند اسم اتاق، گزینش استاد و دانشجو بود. انجا به من گفتند که دین شما چیست؟ گفتم بهایی هستم. گفت: دقیقاً به همین دلیل پذیرفته نشده‌اید.»
 
او همان‌جا موضوع را رها نمی‌کند و برای گرفتن حق‌اش به هر جا که به فکرش می‌رسیده مراجعه می‌کند: «به مجلس، ستاد حقوق شهروندی، قوه قضائیه، وزارت علوم مراجعه کردم اما از هیچ‌جا جواب نگرفتم. به من بی‌احترامی نمی‌کردند، فقط می‌گفتند: شما به دلیل دین‌تان نمی‌توانید وارد دانشگاه شوید و همه‌شان هم می‌گفتند دستور از مقام بالاست.»
 
آنها هیچ نامه کتبی به او نداده‌اندکه در آن موضوع منع ورود به دانشگاه در آن توضیح داده شود: «فقط شفاهی می‌گفتند که تو نمی‌توانی وارد دانشگاه شوی. بعد از این که از سازمان سنجش خیابان کریمخان جوابی نگرفتم به شعبه سازمان سنجش در مشکین شهر کرج رفتم که بیشتر امور اداری در آنجا انجام می‌شود. وقتی اعتراض کردم گفتند شما نقص در پرونده داشتید.»
 
نقص در پرونده کلید واژه‌ای است که در سال‌های اخیر به شکل رسمی برای نپذیرفتن بهائیان در دانشگاه‌ها استفاده شده است.
 
هلاکو رحمانیان سال بعد هم کنکور می‌دهد به این امید که این‌بار بتواند وارد دانشگاه شود. اما در کنکور سال دوم، حتی رتبه‌اش هم اعلام نمی‌شود: «هیچ رتبه و درصدی برایم ننوشته بودند. فقط نوشته بودند نقص در پرونده و من را به اتاقی در سازمان سنجش شعبه مشکین‌شهر ارجاع داده بودند.»
 
او برای بار دوم به آن‌جا مراجعه می‌کند: «یک آقایی پشت میز نشسته بود و لیست بلندبالایی داشت. اسمم را پرسید و مشغول جست‌و جو در لیستش شد. من از سر کنجکاوی به لیست او نگاهی انداختم و برایم واقعاً ناراحت‌کننده بود، چون هر چه را که توانستم ببینم اسم بچه‌های بهایی بود. آنجا متوجه شدم که سیستم حذف بهایی‌ها از دانشگاه سیستماتیک و کاملاً نظام‌‌مند است و اصلاً تصادفی نیست.»
 
او تلاش می‌کند که به طور مکتوب جواب بگیرد. به همین خاطر برای عضویت در بنیاد ملی نخبگان اقدام می‌کند: «به خاطر داشتن مدال نقره المپیاد، برای عضویت در بنیاد ملی نخبگان واجد شرایط بودم. از طرف دیگر با رتبه کنکور هم می‌شود عضو بنیاد ملی نخبگان شد. بنابراین به سازمان سنجش رفتم و درخواست گواهی رتبه دادم. یک گواهی که رتبه من را در کنکور نشان دهد.»
 
او بارها پیگیر این موضوع می‌شود. چندبار حضوری و تلفنی تماس می‌گیرد و درباره صدور گواهی‌اش سؤال می‌کند. پافشاری‌های او جواب می‌دهد و یک گواهی رتبه از طرف سازمان سنجش به آدرس آن‌ها ارسال می‌شود: «شماره داوطلب، سال کنکور و همه مشخصاتم درست بود اما نوشته بود در کنکور رتبه صفر را کسب کرده‌ام.»
 
هلاکو رحمانیان مثل بسیاری از بهائیان دانشگاه BIHE (مؤسسه آموزش عالی بهایی) را برای ادامه تحصیل انتخاب می‌کند. BIHE یک مؤسسه آموزشی غیررسمی در ایران است که سال ۶۶ توسط بهائیان و به منظور فراهم کردن امکانات برای تحصیل فرزندانشان تأسیس شد. در سال‌های اخیر بهائیان زیادی به جرم تدریس و تحصیل در این دانشگاه بازداشت و روانه زندان شده‌اند. به همین دلیل، در این دانشگاه کلاس رسمی برگزار نمی‌شود. دانشجویان این دانشگاه به شکل خودآموز درس می‌خوانند و فقط کلاس‌های رفع اشکال در خانه‌ داوطلبان برگزار می‌شود.
 
آقای رحمانیان در رشته ریاضی و علوم کامپیوتر از این دانشگاه لیسانس می‌گیرد و بعد به عنوان پناهنده وارد آمریکا می‌شود. او برای دانشگاه‌های مختلف در مقطع دکترا اپلای می‌کند، اما بسیاری از دانشگاه‌ها، BIHE را نمی‌شناسند: «مثلاً دپارتمان کامپیوتر دانشگاه «تگزاس ای اند ام»، دپارتمان به من پذیرش داد اما دانشگاه من را رد کرد و گفت که BIHE توسط وزارت علوم ایران تأیید نشده. اما به یکسری دانشگاه‌ها اطلاع‌رسانی شده بود و این حس خوشایندی بود که در لیست بلندبالای نام دانشگاه‌های دوره لیسانس اسم BIHE را پیدا ‌می‌کردم. اینکه می‌دیدم یک‌جایی این دانشگاه به رسیمت شناخته شده همه درس‌ خواندن‌های در خانه و کلاس‌های غیررسمی و سختی‌ها فراموشم می‌شد.»
 
دانشگاه سانتاکروز هلاکو رحمانیان را به عنوان دانشجوی دکترای پیوسته بر می‌دارد: «من آنقدر برای چیزهای کوچک اذیت شده بودم که همه چیز کلاس درس رسمی برایم هیجان داشت.»
 
او در دوره دکترا در شرکت‌های گوگل، مایکروسافت و ای بی کارآموزی کرده: «در این شرکت‌ها، کارمندان یا کارآموزهای دیگر وقتی متوجه می‌شدند ایرانی هستم. می‌گفتند شریف درس خوانده‌ای؟ یا تهران؟ وقتی می‌گفتم هیچکدام و داستان خودمان را توضیح می‌دادم، دهان‌شان از تعجب باز می‌ماند. نمی‌توانستند تصور کنند جایی در دنیا هست که این اتفاقات در آن می‌افتد و ما به این راحتی از حق خودمان محروم می‌شویم و به این سختی درس می‌خوانیم.»
 
با این حال شیوه درس خواندن و راهی که او رفته بوده برای بسیاری جالب توجه بوده مثل استادی که هلاکو رحمانیان را برای دوره دکترای دانشگاه سانتاکروز انتخاب کرده بود: «بعدها گفت دوست داشتم تو را بگیرم چون به طرز نامتعارفی درس خوانده بودی.»
 
او قرار است در مایکروسافت کار کند اما قبل از پیوستن به این شرکت، عازم ژاپن شود. از او دعوت شده تا در دانشگاه کیوشوی ژاپن به عنوان محقق مهمان چند ماهی کار کند: «به تز دکترای من علاقه‌مند بودند. من مدل‌های ریاضی را طراحی کرده‌ام که برای هوش مصنوعی کاربرد دارد. یعنی از نظر ریاضی اثبات می‌کنم که این مدل‌ها کارایی در هوش مصنوعی دارد.»
 
هلاکو رحمانیان از موفقیت‌اش خوشحال است اما آرزوی دیگری هم دارد، روزی به ایران برگردد و در BIHE تدریس کند.
+142
رأی دهید
-6

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    پاینده باد سلسله پهلوی - تهران، ایران

    قشر باسواد و فهمیده و آینده ساز جای یرای ماندن در ایران را نباید داشته باشند و باید بیرون بروند
    7
    88
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۹
    ایوان مدائن - فرانکفورت، آلمان

    رژیم اسلامی دانشجو مهندس دکتر دوست ندارد ادمهای احمق میخواهند که بتونند اسلام را تا دسته بچپونند بهش تا هرکاری که خواستند براشون انجام بده
    7
    80
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه

    واقعا جای شرمساری یک حکومت هست که یک چنین استعدادی رو از تحصیل محروم کنه که به جای درس خوندن و خدمت به کشور خودش مجبور به مهاجرت به یه کشور دیگه بشه.
    5
    43
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    رقص پرواز - پراگ، چک

    درود بر همت و پشتکارش! برای تمام هموطنان بهایی آرزوی موفقیت و پیروزی دارم و امیدوارم به زودی با رفتن حکومت جهل آخوندی، ایران برای همه ایرانیان باشد و کسی به خاطر دین، مذهب، قومیت، عقیده ووو مورد تبعیض قرار نگیرد!
    6
    48
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    stockholm - استکهلم، سوئد

    دوست عزیز شکرگزار باش که این رژیم جنایتکار تو رو نکشت و تونستی درامریکای جهانخوار شکوفا بشی و به درجات بالای علمی رسیده و بار دیگر بدنیا ثابت کنی که موضوع و مسئله ایرانیان تفاوت زیادی با این اشغالگران جمهوری اسلامی دارد. موفق و سر بلند باشید
    5
    38
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران
    تو دوران خدمت ، سربازی بودکه بهایی بود و بخاطر دینش کمی اذیت می شد. اون گهگاه کتاب اقدس رو می خوند و من هم اونجا خوندم.کاملا چرند و پرند و تقلیدی کامل از قرآن بود. نگاه کنید که دین بهاییت قرن 19 تو ایران از طرف خدا نازل شده ولی کتاب آسمانی به زبون عربی و با همون ادبیات قرآنی. برخی رسوم این دین هم بی معنی و پراز تناقض و برخیش متضاد با فطرت انسانیه.
    25
    10
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    pars40 - فرایبورگ، سوییس
    درباره اینکه حقوق همه در ایران پایمال میشه شکی نیست . اما خود همین هموطنهای بهایی ما آب نیست وگرنه شناگران قابلی هستن وقتی کتابهاشون رو بخونید میگید صد رحمت به عربهای وحشی .
    20
    7
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    [::Liberte - ارومیه، ایران::]. عزیز برادر, نوشتید که کتاب اقدس تقلید کاملی از قران هست. میشه چند تا مثال بزنید? در اثار حضرت بهاالله جنگ و جهاد مسلحانه ممنوع شده. قشر آخوند و روحانی حذف شده و اداره امور به خود بهاییان سپرده شده تا رهبران جامعه خود را با انتخابات و برای مدت یک سال انتخاب کنند. آموزش و پرورش اجباری تلقی میشه و به تربیت دختران خیلی زیاد اهمیت داده میشه تا از حقوق برابر با مردها برخوردار شوند. کار نوعی عبادت محسوب میشه و گدایی ممنوع. صلح عمومی یکی از اصلی ترین اهداف این ایین هست. کدام یک از این اصول تقلید از اسلام است?
    11
    23
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران
    [::Azadi9 - پاریس، فرانسه::]. بله. شاید حق با شماست و شاید هم با من. خدا می دونه. اگه بهایی هستید و رنجیدید از کامنتم، معذرت می خوام.
    2
    7
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    [::Liberte - ارومیه، ایران::]. شما ببخشید عزیز اگر لحن کامنت من تند بود. خلاصه مطلب این بود که با مطالعه بیشتر به نقد عقاید دیگران بپردازیم, موفق و پیروز باشید. با احترام و مهر.
    2
    9
    ‌سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۲۳:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    CanIR1393 - کانادا، کانادا
    این دانشگاه های کانادا و آمریکا خیلی مافیایی هستش. من وقتی تو کانادا کارشناسی می خوندم و می خواستم برای ارشد پذیرش بگیرم سر من و خیلی از هم دوره هام داد میزدن و نزاشتن ما تو اون دانشگاه ارشد بخونیم ولی به یه عالمه بهایی و جنبش سبزی پذیرش داده بودن راحت داشتن ارشد و دکترا می خوندن و هیچی هم بلد نبون خیلی هم نامرد بودن و همینا خیلی نامرد بودن نمره دانشجوهای کارشناسی رو کم میدادن. بعدا حتی چنتاشون مجانی به دانشگاه کالیفرنیا رفتن که اصولا پولی هستش و هر ترم باید 20 هزار دلار بدی. به اینا دلتون نسوزه اگه تو ایران می موندن از اخوند ها بیشتر دانشگاه ها رو به گند می کشیدن.
    4
    1
    ‌پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    [::CanIR1393 - کانادا، کانادا::]. عزیز برادر, اونجایی که راحت به مردم پذیرش و حتی مدرک دکترا و یا کارشناسی ارشد میدن خیلی از دانشگاه های ایران در رابطه با دانشجویان بسیجی هست. تو کشورهای غربی و دانشگاه های معتبر, از لیسانس خیلی سخت میگیرند و با کسی شوخی ندارند. اونهایی که پذیرش گرفتند حتما لیاقتش رو داشتند.
    2
    1
    ‌پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    CanIR1393 - کانادا، کانادا
    [::Azadi9 - پاریس، فرانسه::]. لیسانس گرفتن تو کانادا خیلی سخته و اگه مدرکت لیسانست از کانادا باشه وارد شدن به دوره ارشد خیلی شرط و شروط و پارتی می خواد یه نمونش نامه معرف هستش که تو کانادا به این راحتی واسه کسی این نامه رو نمی نویسن یا مثلا حتما باید تو 4 سال لیسانستو تمام کنی که غیر ممکن هستش. ولی من خیلی دانشجوی سیاسی دیدم که خیلی راحت با معلومات کاملا کم از ایران وارد دانشگاه ها شدن. من الان دارم دکترا مو می خونم و از دوره دبیرستان کانادا بودم . واسه وارد شدن به دکترا باید تز می نوشتم و تزم تو یه مجله معتبر و الا من خیلی جاها اپلای کردم. همین الان کلی دانشجوی ایرانی میبینم که با معلومات خیلی کم وارد شدن. البته الان زیاد سیاسی نیستن و من زیاد با کسی حرف نمی زنم. ولی اون زمان بعد از وقایع 88. نود درصد دانشجو های ارشد و دکترا ایرانی بودن و همشو عضو جنبش سبز و هیچی بلد نبودن و خیلی روانی بودن. از رو تجربه میگم.
    2
    1
    جمعه ۳۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    [::CanIR1393 - کانادا، کانادا::]. گرامی, تو فرانسه اینجوری نیست. با مدرک لیسانس شما میتونی در همان دانشگاه برای فوق لیسانس ثبت نام کنی بدون مشکل. دانشگاه های دیگه از شما ریز نمرات رو میخوان به اضافه یک پرونده تقاضای ثبت نام و با توجه به موازین هر دانشگاه شما رو قبول میکنند یا نه. ولی در هر حال من باور نمیکنم که تو کشور های غربی الکی به کسی که چیزی بارش نیست مدرک بدن, حتی اگه با پارتی بازی وارد دانشگاه شده باشه. من خودم تمام تحصیلات دانشگاهی رو اینجا گذروندم و واقعا پوست ما رو کندند تا مدرک بدن! من تا DESS خوندم که بین فوق لیسانس و دکترا هست. دیگه ادامه ندادم برای دکترا, چون کار میکردم. موفق و پیروز باشید.
    2
    0
    جمعه ۳۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    CanIR1393 - کانادا، کانادا
    [::Azadi9 - پاریس، فرانسه::]. تو کانادا الکی مدرک میدن. یه نمونش دانشگاه کارلتون هستش . این دانشگاه و دانشگاه اتا پر بود از افراد سیاسی. همونطور که گفتم تو لیسانس اگه پارتی نداشته باشی نمی زارن نمرت از C بیشتر باشه. به خاطر همین 90 درصد دانشجوهای ارشد و دکترا از کشورهای دیگه میان کانادا . می خیلی افراد سیاسی دیدم یادتون باشه بچه های مسئولان همشون تو کانادا درس می خونن.
    2
    0
    شنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.