کمبود شدید کمک پرستار در آلمان چارهای جز استخدام نیرو از کشورهای خارجی باقی نگذاشته است. طبق تفاهمنامهای جدید، متقاضیان ایرانی کار کمک پرستاری پس از گذراندن دورههایی خواهند توانست در آلمان مشغول به کار شوند.
افزایش شمار سالمندان در آلمان این کشور را با چالشی جدید روبهرو کرده است و آن هم نیاز به استخدام کمک پرستار برای مراقبت از سالمندان است. از چندی پیش آلمان برای تامین نیروی انسانی در حوزه سلامت به استخدام کمک پرستار از کشورهای اروپای شرقی روی آورده است.
جمعیت آلمان در حال پیر شدن است
حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار آلمانی در حال حاضر به پرستاری و مراقبت و خدمات بهداشتی ویژه نیاز دارند. دولت آلمان پیشبینی میکند که آمار سالمندان تا ۱۲ سال دیگر، یعنی سال ۲۰۳۰، به بیش از چهار میلیون نفر برسد و این به معنای نیاز شدید به آموزش نیروی کار متخصص برای مراقبت از سالمندان است.
دولت آلمان تصمیم دارد هشت هزار فرصت شغلی جدید برای استخدام کمک پرستار ایجاد کند.
در این میان، هیات مدیره انجمن صنفی کاریابیهای بینالمللی در تهران از اعزام نیروی کار در رشته کمک پرستاری از ایران به آلمان خبر داده است.
به گزارش وبسایت انجمن صنفی کاریابیهای بینالمللی (اصکابا)، تفاهمنامهای بین این انجمن و آکادمی ویویدوس آلمان (Vividus Akademie) در زمینه آموزش کمک پرستار منعقد شده است. متقاضیان پس از احراز شرایط، در دورههای آموزشیای شرکت خواهند کرد که طبق استانداردهای آلمان و توسط اساتید آلمانی در تهران و برلین برگزار میشوند، و پس از آن مدرک کمک پرستاری را از آلمان دریافت میکنند.
فرصتهای شغلی جدید برای کمک پرستاران در آلمان
طبق گزارشهای اداره کاریابی آلمان، این کشور سال گذشته ۱۴ هزار و ۶۰۰ فرصت شغلی برای استخدام کمک پرستار ایجاد کرده است، اما از مارس ۲۰۱۷ تا ژانویه ۲۰۱۸ تنها سه هزار نفر برای استخدام در این فرصتهای شغلی درخواست کار داده بودند.
محمد حسن احمدپور، رییس هیات مدیره انجمن صنفی کاریابیهای بینالمللی، در مصاحبه با به دویچهوله میگوید: «طبق این تفاهمنامه، قرار شد کسانی را که فقط توانایی زبان آلمانی در حدB1 (مکالمه و نوشتن با استفاده از ساختارهای ابتدایی دستور زبان آلمانی) داشته باشند، شناسایی و به آکادمی ویویدوس معرفی کنیم. پس از مصاحبه اولیه، متقاضیان باید دوره شش ماههای را بگذرانند که سه ماه آن در ایران و سه ماه آن در برلین برگزار خواهد شد.»
دوره سه ماههای که در ایران برگزار میشود شامل مبانی نظری است و توسط مربیان ویویدوس تدریس خواهد شد و انجمن کاریابیهای بینالمللی امکانات آموزشی آن را فراهم خواهد کرد.
دوره سه ماههای که در برلین برگزار میشود، با دوره توجیهی شروع میشود که کارورزان را با مباحث اجتماعی، مفاهیم اولیه ارتباط با بیمار و حقوق بیمار آشنا میکند. ادامه دوره را کارآموزی و مسائل بالینی مراقبت از بیمار تشکیل میدهد. این دوره در مراکز طب سالمندی در برلین برگزار میشود.
آلمان سالانه به خدمات ۲۰۰ هزار کمک پرستار به صورت تمام وقت نیاز دارد. این شغل بهدلیل فشار کار فیزیکی ، فشارهای روحی وحقوق کم محبوبیت چندانی ندارد. دستمزد کمک پرستاران به طور متوسط ماهانه ۲۶۰۰ یوروست. این رقم ۱۶ درصد کمتر از میانگین حقوق در آلمان است.
محمد حسن احمدپور درمورد ویزای متقاضیان میگوید: «طبق تعهداتی که ویویدوس به ما داده، این موسسه قبول کرده در خصوص ویزا و وقت سفارت با سفارتخانه آلمان در تهران هماهنگیهای لازم را بهعمل آورد.»
شرکت کنندگان در این دوره باید حداقل ۱۸ سال سن داشته و دارای مدرک دیپلم باشند. برگزارکنندگان این دوره، تعیین سقف سنی را تبعیضآمیز میدانند ولی از طرفی معتقدند به دلیل ماهیت کار که توانایی جسمی نسبتا خوبی را میطلبد، داوطلبان باید حداقل از توان جسمانی متوسطی برخوردار باشند.
قرار است چند دوره آموزشی اولیه توسط مربیان آکادمی ویویدوس انجام شود ولی احتمالا در دورههای بعدی، تدریس به مربیان ایرانی آموزشدیده سپرده خواهد شد.
هزینههای این دورههای آموزشی حدود پنج هزار یورو است که با وجود رشد نرخ یورو در مقابل ریال، به نظر میرسد برای متقاضیان ایرانی هزینه سنگینی باشد.
احمدپورمهمترین نیاز این دوره را شناسایی متقاضیانی میداند که توانایی زبان آلمانی در حد B1 داشته باشند. او دراین باره میگوید: « تا بهحال ما از اتاق بازرگانی ایران و آلمان و موسسه زبان آلمانی گوته و سایر آموزشگاههای زبان آلمانی برای شناسایی متقاضیان واجد شرایط مدد جستهایم.»
احمدپوراضافه میکند که پس از اتمام موفقیتآمیز دوره، به شرکتکنندگان مدرک مورد تایید DEKRA تعلق میگیرد.
"دکرا" یکی از بزرگترین موسسات آموزشی خصوصی در آلمان است.
پس از اخذ مدرک، کارجو چهار هفته برای جستجوی کار در آلمان اجازه اقامت خواهد داشت.