محققان چینی و آمریکایی دریافتهاند کرمهای خوراکی (Mealworms) قادرند در زمان کمبود غذا از ترکیبات پلاستیکی موسوم به «پلیاستایرن» تغذیه کنند و در فرایند هضم حدود نیمی از آن را به دیاکسید کربن تبدیل کرده و دفع کنند.
پلیاستایرن نوعی پلیمر است که از آن برای تولید ظروف یک بار مصرف، وسایل الکترونیکی، بدنه ساعت، تلویزیون، رادیو، لوازم ورزشی، اسباب بازی، عایقهای برودتی دربدنه یخچالها و وسایل خانگی استفاده میشود؛ پسماندههای پلیاستایرن برای هزاران سال در طبیعت باقی میماند و تجزیه نمیشوند.
بسیاری از مردم آسیای جنوب شرقی از کرمهای خوراکی که پروتئین بالای دارند، تغذیه میکنند. این کرمها معمولا به صورت ترکیب با غلات و سبزیجات به عنوان میانوعده سرو میشوند.
کرمهای خوراکی در حال خوردن فومهای پلیاستایرن هستند پژوهشگران دریافتند که این کرمها درصورتی که مواد غذایی دیگری مانند انواع سبزیجات در دسترس نباشد، قادرند از ترکیبات پلیاستایرن تغذیه کنند و بعد از ۱۶ روز حدود ۴۸٪ از این ترکیب شیمیایی را به دیاکسید کربن و باقی مانده را به صورت دیگر ترکیبات شیمایی در قالب مدفوع دفع کنند.
پژوهشگران در ادامه باکتریهای درون لوله گوارشی این کرمها را بر روی لایههای نازک پلیاستایرن کشت کردند و بعد از دو ماه متوجه شدند که بر روی این صفحات سوراخهایی ایجاد شده است.
با این حال به نظر میرسد تجزیه این ترکیبات شیمیایی در لوله گوارشی کرمهای خوراکی در مقایسه با حالت آزمایشگاه سریعتر صورت میگیرد.
رامنی نارایان، متخصص تجزیه بیولوژیکی پلاستیک دانشگاه ایالتی میشیگان درباره این یافته گفت: «گرچه این کشف بسیار جالب است و میتواند راهگشای مبارزه با آلودگیهای پلاستیکی در آینده شود، اما طرح آنها هنوز برای کاربرد عملی آماده نیست.»
وی میافزاید: «تنها نیمی از ترکیبات پلیاستایرن به صورت گاز دی اکسید کربن دفع میشوند و باقی آن به صورت ترکیباتی درمیآید که مشخص نیست در صورت رهایی در طبیعت چه ضررهایی به محیط زیست وارد میکنند. به همین علت این کشف باید با دقت بیشتری بررسی شود.»