جعفر پناهی فیلمساز ایرانی که از خروج از ایران منع شده است با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود اعلام کرده است که به نوشتن نامه طلب عفو در قبال دریافت اجازه خروج برای شرکت در جشنواره فیلم کن جواب رد داده است.
آقای پناهی که فیلم او با نام «سه رخ» در بخش مسابقه جشنواره کن امسال حضور دارد، توسط مقامات قضائی ایران به ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و سفر به خارج از کشور محکوم شده است.
وی روز یکشنبه در حساب اینستاگرام شخصی خود نوشت: «در طى این مدت دو بار به شکل غیرمستقیم جهت رفتنم به فستیوال کن پیام داده شد. پیامى که به نوعى از من مىخواستند از آن نامههاى معمول بنویسم تا مشکل سفرم حل شود. جوابم مشخص بود:«من جرمى مرتکب نشدم که حال درخواست بخشش یا تقلیل در حکمى که دادهاند بکنم. اگر مىخواستم چنین کنم، در زندان کرده بودم. نوشتن نامه یعنى قبول حکمى که حتى در قرون وسطى یا دوران مک کارتى فکرش هم غیر قابل باور بوده است.»
روز ۱۱ مه فیلمی در حساب آقای پناهی منتشر شد که وی را در حال بدرقه عوامل فیلم در فرودگاه امام خمینی تهران نشان میداد، در حالی که خود وی اجازه خروج از کشور را نداشت.
مقامات ایران در سالهای اخیر به دفعات از خروج آقای پناهی ممانعت به عمل آوردهاند.
ماه گذشته کانون کارگردانان سینما در نامهای از حسن روحانی رئیسجمهور خواسته بودند اجازه خروج این فیلمساز را برای شرکت در جشنواره کن صادر کند.
با این حال مقامات ایران از پاسخ صریح دراین باره طفره رفتهاند. سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد، ماه گذشته میلادی در پاسخ به خبرنگار یورونیوز حل این مسئله را منوط به زمان کرده بود.
پوستر فیلم سه رخ ساخه جعفر پناهیاصغر فرهادی کارگردان دیگر ایرانی که با فیلم «همه میدانند» در بخش مسابقه جشنواره کن حضور دارد، پیشتر در کنفرانس مطبوعاتی فیلم خود از مقامات ایرانی خواسته بود اجازه حضور جعفر پناهی را صادر کنند.
آقای فرهادی گفته است:«حس عجیبی دارم. من اینجا هستم و میتوانم باشم و او نمیتواند باشد. این اذیتم میکند. از اینکه در همه این سالها منزوی نشد، افسرده نشد و کار کرد و چند فیلم ساخت برای من قابل احترام است »
روزنامه لوموند چاپ فرانسه فیلم جدید جعفر پناهی را نمادی تازه از «مینیمالیسم خوشقریحه» او دانسته است.
این روزنامه در مطلبی که روز یکشنبه منتشر کرده است مینویسد: « فیلم سه رخ تغییری جدید در نمایش محصوریتی است که فیلمساز را برای چهار فیلم آخرش بین داخل آپارتمان و ماشین گرفتار کرده بود. این بار نیز پناهی که بار دیگر در نقش خودش ظاهر شده است از ماشین استفاده میکند، اما برای اینکه ما را به سفری دور به منطقه ترکنشین و کوهستانی در شمال غرب ایران ببرد.»
جعفر پناهی در جریان اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ دستگیر و در سال ۱۳۸۹ با حکم دادگاه به اتهام «اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» به ۶ سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی و فیلمنامه نویسی، ۲۰ سال محرومیت از سفر به خارج از ایران و ۲۰ سال ممنوعیت از هر نوع مصاحبه با رسانهها و مطبوعات داخلی و خارجی محکوم شد.
با این حال او کار فیلمسازی را رها نکرد و آخرین فیلم وی به نام «تاکسی» برنده جایزه خرس طلایی سال ۲۰۱۵ جشنواره فیلم برلین شد. آقای پناهی به دلیل نداشتن اجازه خروج از کشور نتوانست در جشنواره حضور یابد و خواهرزادهاش این جایزه را به نیابت از او دریافت کرد.
جعفر پناهی در سال ۱۹۹۵ میلادی، برای ساخت «بادکنک سفید» برنده دوربین طلایی جشنواره فیلم کن شد. وی در سال ۲۰۰۰ میلادی، جایزه شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز را برای فیلم «دایره» کسب کرد و در سال ۲۰۰۶ میلادی، برنده خرس نقرهای جشنواره بینالمللی فیلم برلین برای فیلم «آفساید» شد.
آقای پناهی همچنین در سال ۲۰۱۲ جایزه حقوق بشری ساخاروف اتحادیه اروپا را به همراه نسرین ستوده دریافت کرد. برای دریافت آن جایزه نیز از خروج آقای پناهی ممانعت به عمل آمد.