ایمان الدیب، یک زن جوان مصری است که در سال ۲۰۱۶ تصمیم گرفت کشورش را ترک کند و به اسپانیا برود. اما دلیل او برای این کار تحصیل، شغل جدید و یا یافتن همسر نبود بلکه او به خاطر حالت مویش بود.
این زن ۲۶ ساله، موی بلند فر دارد که در اسپانیا از آن تحسین میشود.
اما در مصر، در جایی که خیلی از زنان از معیارهای زیبایی اروپایی تقلید میکنند، ایمان احساس میکرد حالت مویش نفرینشده است.
او میگوید: "تصمیم ترک کشورم خیلی برایم غمانگیز بود. هرگز تصور نکرده بودم که مهاجرت کنم... اما من خسته شده بودم... تا جایی که احساس کردم میخواهم در جایی زندگی کنم که ظاهرم باعث آزار من نشود."
بسیاری از زنان مصری موی مجعد دارند ایمان میگوید در مصر آشنا و بیگانه او را به تمسخر میگرفتند.
"در چند ماه اول کارم در یک بانک مصری، یک نفر از بخش منابع انسانی تقریبا هر روز میآمد و از من میخواست مویم را صاف کنم."
با آن که تصمیمی که ایمان برای مهاجرت گرفت شاید غیرعادی به نظر بیاید اما داستان او بیانگر سرنوشت بسیاری از زنان مصری است.
در مصر زنان زیادی به طور طبیعی موی مجعد دارند. این یک ویژگی ظاهری غالب در میان زنان مصر است.
با این حال بسیاری از آنها در سنین بسیار پایین، مجبور میشوند مویشان را صاف کنند تا با برداشت رایج از زیبایی منطبق شود.
'به خاطر موهایم تمسخر شدم' بنابراین در ماه مارس ۲۰۱۶ زمانی که یک گروه فیسبوکی که به خاطر کمک به زنان برای مراقبت از موی طبیعیشان ایجاد شد، استقبال فراوانی در پی داشت.
امروز، گروه "معتاد مو" ( Hair Addict) دو سال پس از تاسیسش بیش از ۱۰۵ هزار عضو زن دارد که ۹۵ درصد آنها به طور فعال در این گروه وارد بحث میشوند.
موسس این گروه، دعا جاویش ۳۸ ساله هم به خاطر موهای مجعدش اذیت شده بود.
دعا گویش با دخترش او میگوید:"وقتی کودک بودم به خاطر موهایم مورد تمسخر قرار میگرفتم...همیشه مویم را صاف میکردم."
دعا در یک شرکت آمریکایی مهندس است. او میگوید با آن که میدانست صاف کردن مرتب، به مو آسیب میزند و به همین دلیل درباره جلوگیری از عوارض جانبی حرارت دادن ثابت مو، شروع به تحقیق و گردآوری اطلاعات کرد.
او اطلاعات فراوانی گردآوری کرد و تصمیم گرفت که آنچه را آموخته با دیگران هم در میان بگذارد و مفید واقع شود.
وقتی این کارزار را شروع کرد، گروهی که ساخته بود به یک مرجع اطلاعات درباره موی مجعد تبدیل شد و اعضای آن تجربههایشان را درباره حفظ و نگهداری مو در آنجا همرسانی میکردند. بالاخره تا جایی رسید که چالشی برای اجتناب از صاف کردن مو و پرهیز از هر نوع حرارت برای مو، در آن مطرح شد.
این چالش در ژوئیه سال ۲۰۱۶ آغاز شد و خیلی موفقیت بزرگی به دست آورد.
بیشتر شدن آگاهی نوران امر ۳۲ ساله مدت یک سال میشود که این چالش را پذیرفته و دیگر برای صاف کردن موهایش را حرارت نداده است.
او میگوید: "واکنش مردم در یک مراسم عروسی به طور چشمگیری مثبت بود. همه میگفتند چه موهای زیبایی دارم...مردم حالا آگاهی بیشتری پیدا کردهاند. حالا موی مجعد به یک فرهنگ در مصر تبدیل شده است."
نوران امر: مردم امروز آگاهی بیشتری دارند اما نوران معتقد است که چنین تغییری در دید مردم شاید بدون ایجاد شدن گروههای مختلف در شبکههای اجتماعی ممکن نبود.
در حال حاضر، چندین گروه در شبکههای اجتماعی مصر نکتهها و موارد آموزشی درباره این که چطور از موهای مجعد مراقبت شود، فراهم میکنند.
در نتیجه تقاضای روزافزون، در سال جاری نخستین سالن آرایش و پیرایش ویژه موی مجعد در مصر باز شد.
"سالن موهای فر" ( The Curly Studio) در یکی از محلات اعیان نشین مصر قرار دارد و برخلاف اکثر سالنها در مصر، مشتریان این سالن تنها بر اساس وقت قبلی میتوانند مراجعه کنند. این سالن بیش از ۳۰ مشتری در هفته دارد که اکثرشان زنان جوان هستند.
کارگاه آموزشی که از سوی گره "اعتیاد به مو" برای سالنهایی در مصر راه اندازی شده سارا صفوت ۳۳ ساله که مالک این سالن است میگوید: "این روند خیلی پرطرفداری است، به خصوص در میان بچههای قرن ۲۱."
حتی ایمان هم این تغییر را احساس کرده است.
او میگوید: "در آوریل ۲۰۱۷ زمانی که به مصر رفته بودم، یک راننده تاکسی به من گفت موهایت خیلی قشنگ است، اول فکر کردم که حرفش کنایهآمیز است. اما بعدا فهمیدم که او در واقع حرفش از روی صداقت بود...این نخستین حرف مثبت درباره مویم بود که در مصر شنیده بودم."