یک روز بعد از آغاز روند مسدود شدن پیامرسان تلگرام در روسیه، پاول دوروف، مدیر و بنیانگذار آن کمک به شرکتهای ارائهدهنده ویپیان و سرویسهای فیلترشکن را آغاز کرده و گفته که در پی راهاندازی 'جنبش مقاومت دیجیتال' است.
آقای دوروف که خود شهروند روسیه اما ساکن آمریکا است، در بیانیهای که در کانال تلگرام خود و دیگر شبکههای اجتماعی منتشر کرده گفته که حاضر است میلیونها دلار در این راه خرج کند و ابراز امیدواری کرده که بقیه هم با او همراه شوند.
او از این حرکت به عنوان "مقاومت دیجیتال" یاد کرده و آن را "جنبشی نامتمرکز برای دفاع از آزادی و پیشرفت دیجیتال در جهان" خوانده است.
دولت روسیه در پی حکم دادگاه، از روز دوشنبه ۱۶ آوریل مسدود کردن پیامرسان تلگرام را آغاز کرده است.
حکم فیلتر شدن تلگرام بعد از درخواست نهاد ناظر بر رسانهها و ارتباطات روسیه از دادگاه صادر شد. این نهاد گفت که تلگرام کدهای رمزنگاری برای دسترسی به ارتباطات کاربران را در موارد امنیتی و اطلاعاتی، در اختیار سرویس اطلاعاتی و امنیتی روسیه نگذاشته است.
آقای دوروف در بیانیه امروز خود دلیل این سرپیچی را تعهد تلگرام به کاربرانش برای تضمین حریم خصوصی عنوان کرده "حتی اگر این به قیمت توقف فعالیت آن تمام شود".
او گفته که ممنوعیت دسترسی به تلگرام تاثیر قابل ملاحظهای بر فعالیت کاربران نگذاشته چون به گفته آقای دوروف کاربران روس این پیامرسان از ویپیان و فیلترشکن استفاده میکنند.
مدیر تلگرام گفته است که کاربران روس حدود هفت درصد از کل مشتریان تلگرام را تشکیل میدهند: "حتی اگر تمام این بازار را از دست بدهیم، رشد تلگرام در مناطق دیگر در عرض چند ماه جبران مافات خواهد کرد."
آقای دوروف همچنین گفته است که با استفاده از خدمات کلاود، بخشی از سرویسهای تلگرام برای کاربران روس حفظ شده است.
او از شرکتهای گوگل، اپل ، آمازون و مایکروسافت به دلیل "شریک نشدن در سانسور سیاسی" تشکر کرده است.
امروز روسیه از شرکتهای گوگل و اپل خواست که اپلیکیشن تلگرام را از فروشگاه اینترنتی خود حذف کنند.
نهاد ناظر بر ارتباطات روسیه همچنین به گوگل و آمازون گفته است که تعداد قابل توجهی از آدرسهای آیپی ( IP) روی سرویسهای کلاود آنها بسته شده است.
همزمان با این تحولات در روسیه، حکومت ایران هم به دلیل "نگرانیهای امنیتی" در حال بررسی اقدامی مشابه برای فیلتر کردن تلگرام است.
تعدادی از مقامهای حکومتی ایران از احتمال مسدود شدن این پیامرسان تا آخر ماه فروردین خبر دادهاند.
تلگرام محبوبترین پیام رسان در میان ایرانیها محسوب میشود و تعداد کاربران آن در ایران بیش از ۴۰ میلیون برآورد شده است.