جامعه متکثر و چند قومیتی در ایران, فرصت یا تهدید

ایران برای چندین هزار سال است که به جامعه متکثر چند نژادی, چند فرهنگی وچند مذهبی خود می بالد و این تکثر و تنوع تقریباً در همه جای ایران گسترش دارد اما علیرغم این تکثر و تنوع اجتماعی, دولت ایران در چند دهه گذشته مخصوصا پس از پیروزی انقلاب سال ٥٧ همواره دولتی یک دست، ایدولوژیک محور و متشکل از افرادی معتقد به قراعت ایدولوژیک از دین حکومتی شیعی بوده  و دولت از این تکثر قومی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بی بهره بوده است. دولت ایران همواره به دلیل نقض حقوق اقلیت ها و نادیده گرفتن ظرفیتهای عظیم  تکثر اجتماعی و سیاسی کشور برای تقویت انسجام اجتماعی، توسعه فرهنگی، رشد اقتصادی، تامین صلح و ثبات پایدار در داخل کشور و در منطقه مورد انتقاد بوده است. دولت ایران حتی متهم است که این سیاست انحصار طلبانه و ایدولوژیک محور را در کشورهای دیگر منطقه با هزینه بسیار گزافی از بدو اسقرار حکومت جمهوری اسلامی دنبال می کند که این سیاست باعث حساسیت مذاهب دیگر در منطقه شده و بی ثباتی بیشتر را در منطقه دامن زده است.
 
به دنبال ناآرامی های اخیر خوزستان که اعراب ایران در مقابل مرکز تلویزیون محلی دولتی در شهر أهواز و شهرهای دیگر برای ابراز نارضایتی از پخش برنامه تلویزیونی برای کودکان که در آن به تنوع قومیتی در ایران پرداخته بود ولی اعراب ایران را سهوا یا عمدا نادیده گرفته بود تجمع کرده و با دخالت نیروهای امنیتی بعضی از تجمعات به خشونت کشیده شده و چندین نفر بازداشت شدند که انتقاد دوباره  فعالان حقوق اقلیت ها را در مورد عملکرد دولت ایران در زمینه حقوق اقلیت ها در بر داشت.
 
بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا دارای تنوع قومیتی هستند که از این تنوع در جهت توسعه حداکثری اجتماعی، سیاسی و اقتصادی با تضمین حقوق برابر بر محور انسانیت استفاده می کنند که این رویکرد انسان محور باعث ایجاد ثبات سیاسی بیشتر و اقتصادی پایدارتر در کشورهای توسعه یافته شده است. از نظر بسیاری از جامعه شناسان و اقتصاددانان تنوع قومیتی یک سرمایه عظیم اجتماعی و اقتصادی است که اگر با یک مدیریت حرفه ای و درست که منعکس از تنوع و تکثر اجتماعی در کشورباشد توام شود، می‌توان از آن به عنوان یک اهرم قوی در جذب سرمایه، کارآفرینی، نوآوری اقتصادی، سیاسی و اجتماعی استفاده کرد. 
 
متاسفانه دیدگاه ایدئولوژیکی غالب و حاکم بر عرصه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران این سرمایه عظیم اجتماعی را نادیده گرفته و به آن به صورت یک تهدید بالقوه نگاه می کند و به همین دلیل بسیاری از مسائل مربوط به حقوق اقلیت ها به صورت خط قرمز از طرف حاکمیت تبدیل شده است و حاکمیت بسیاری از فعالین حقوق اقلیت ها را متهم به جدایی طلبی یا فعال کردن گسلهای اجتماعی/قومیتی می‌کند. این در حالیست که که بسیار پر واضح است که سیاست های غلط،  تبعیض آمیز و تمامیت خواهانه حس تعلق اقلیت ها را کاهش داده و گرایشات جدایی‌طلبی را افرایش می دهد. 
 
ظرفیت‌های بالقوه قومیتی و تنوع فرهنگی، سیاسی،  اقتصادی و مذهبی در ایران مورد بی مهری سیاست ورزان تندرو، رادیکال و انحصار طلب درون حاکمیت قرار گرفته است و به شدت در حال درون گرایی و هدر رفتن است. بعنوان مثال اعراب بومی و اقلیت ایران دارای جمعیتی بالغ بر ۲ میلیون نفر می باشند که همانند همه اقلیت های دیگر در کشور سرمایه اجتماعی قابل توجهی برای ایران می باشند و در چهارچوب یک برنامه ریزی علمی و کارشناسی این اقلیت بومی می‌تواند راهگشای بسیاری از تنش های منطقه ای بین ایران و کشورهای عرب منطقه باشد و همچنین می‌تواند پیوند اقتصادی، اجتماعی و سیاسی عمیق تر و گسترده تری را بین ایران و کشورهای عرب منطقه مخصوصاً کشورهای عرب حوزه خلیج فارس ایجاد کند و ثبات منطقه ای بیشتری را به ارمغان بیاورد. 
 
 برزیل, هند, ارمنستان و ونزوئلا کشورهای هستند که از لحاظ جغرافیایی در منطقه خاورمیانه قرار ندارند و همچنین کشورهای غیر عربی هستند ولی بدلیل دارا بودن جمعیت عرب مهاجر عضو ناظر در اتحادیه عرب بوده و از این فرصت برای تقویت اقتصادی، روابط اجتماعی و فرهنگی با جهان عرب در جهت منافع ملی، منطقه‌ای و فرا منطقه ای استفاده می کنند. 
 
بریتانیا و بعضی از کشورهای اروپایی و آمریکایی هم بدون داشتن اقلیت بومی عرب یا جمعیت قابل توجه عرب دارای رابطه بسیار نزدیک سیاسی, اقتصادی اجتماعی با جهان عرب هستند بر همین اساس موفق شدند که سرمایه بسیار زیادی را از جهان عرب مخصوصاً کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس را در کشورهای خود جذب کنند. 
 
 این در حالیست که ایران علارغم نزدیکی جغرافیایی، داشتن بستری بسیار مستعد و اقلیت قابل توجه بومی عرب ایرانی به دلیل سوء مدیریت و سیاست‌های غلط قومی، ایدئولوژیکی و انحصار گرایانه نه تنها فاقد جذابیت های لازم برای جذب سرمایه جهان عرب بوده بلکه در حال حاضر تنش بین ایران و جهان عرب در یکی از بالاترین سطوح خود قرار دارد.
 
 تنها قطر از کشورهای حوزه خلیج فارس تا اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۴۵ میلیارد پوند سرمایه گذاری در بریتانیا انجام داده است. این در حالیست که حجم مبادلات تجاری دو کشور همسایه ایران و قطر به کمی بیشتر از ۱۰۰ میلیون دلار می رسد و در حالی که سقف تجاری عربستان سعودی و آمریکا بالغ بر میلیاردها دلار می باشد نه تنها روابط تجارت دو کشور همسایه عربستان با ایران پس از قطع روابط دیپلماتیک تقریباً به صفر رسیده است بلکه به دلیل سوء مدیریت و سیاست خارجی ضعیف تبدیل به یک تهدید نظامی و استراتژیکی هم شده است که فرصتی بسیار بدیل را برای فروش میلیاردها دلار سلاح برای غرب به عربستان و کشورهای دیگر عربی فراهم کرده است. 
 
دانیال راستین,,
 حقوقدان, پژوهشگر, روزنامه نگار آزاد و  تحلیلگر مسائل سیاسی خاورمیانه
+36
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۷
    pars40 - فرایبورگ، سوییس
    باز هم خبرهای ساخت آیت اله بی بی سی و انگلیس که می‌خوانید همیشه صدای تبلیغات تجزیه طلبی بلند باشه
    35
    20
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    استالین - ولادی وستوک، روسیه
    کدام تکثر قومی؟ طبق دانشمندان این سایت (منظور کامنتگزاران است نه مسئولین ایرانین یوکی) ایران متعلق به قوم شریف و نجیب آریایی(دانمارکی، هاهاها) است. دیگران همه مهاجر و تجاوزگر و دزد هستند. طبق گفته ها ونظرات اینها باید در ایران سیاستها پیشوای بزرگ آدولف هتلر را پیاده کرد و پنجاه فیصد جمعیت ایران باید از بین برد. اعراب وحشی مهاجر اهوازی را باید به دریا انداخت و ترک ها را هم باید به مغولستان فرستاد.
    18
    18
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ

    اقا من این عکس رو اصلا و ابدا قبول ندارم چون من هیچ بلوچی رو نمی بینیم. این دفعه قرعه به اسم ما بلوچا افتاد.دوستان: شلوار بلوچی (مردانه) ما خیلی بزرگه. میشه براحتی فقط از شلوارش ۳۰ تا ۴۰ عمامه برای ملا های شیعی و سنی درست کرد و اگر کسی این شلوار رو بپوشه واز کنار یک کودک رد بشه همون دیوار صوتی شلوار کودک رو سرنگون میکنه وشاید بخاطر بزرگی لباسمون در عکس جا نگرفته ایم و عذرمون رو خواسته اند! بهر حال جا گرفتن توی این عکس مهم نیست مهم اینه توی ایران جایمون بدن , و لباس مردانه ما خیلی بی قواره شده و هر تروریست و افراطی رو توی پاکستان و افغانستان که ببینی لنگه و کپی لباس ما رو داره.ولی لباس زنانه بلوچی بسیار شیک وقشنگ با سوزندوزی ها خوب حرف نداره؛ ولی حیف که نمیتونم بپوشم ,باید منتظر ماند.به امید دنیای بدون مرز,تندرست باشید
    1
    28
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    تورکم - اردبیل، ایران
    اداره کردن کشوری با قومیتها و مذاهب مختلف و البته زبان و فرهنگ گوناگون تبحر و برنامه ریزی میخاد البته سخت است ولی مزایای زیادی دارد که الان بیشتر از همه پوتین معنی این حرف را میفهمد ولی زمامداران وقتی قابلیت ندارن سعی در انکار تفاوت و قربانی کردن قسمت اعظم کشور بنفع اقلیت رو میارن که نتیجه نهایی ان تجزیه است
    3
    10
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    eydad - مونترال، کانادا
    اقای دانیال راستین!! یه نگاهی به ایالت های کبک کانادا، باسک اسپانیا و اسکاتلند بیاندازند میفهمند که حتی در کشورهای پیشرفته هم مسایل قومی و نژادی وجود دارد. مساله دخالت کشورها و رسانه های دیگر در این مسایل در ایران است.
    8
    8
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    tiger.man - لوبومو، کنگو
    جامعه متکثر و چند قومیتی برای انسانهای متمدن ( تاکید میکنم میتمدن ) و مدیران عاقل و مدبر بهترین فرصت ممکن و عامل بقا و قدرت یک کشور بحساب میاید اما برای انسانهای متحجر و باستانپرست و سبک مغز فسیلی که شلوار خود را تنها با کمک مادر بزرگوارشان میتوانند به تن کنند عاملی تهدید اور است . جاستین ترودو چندین بار گفت این تفاوتهای فرهنگی و زبانی و حتی مذهبی و اعتقادی عامل پیشرفت و حتی بقای ماست . البته قیاس من احمقانه است مگر میشود دنیای متمدن را با بسیاری از هموطنان سوپر متمدن که کشور را با ملک مشاء خودشان میدانند و ارزوی نابودی 70% جمعیت کشور را دارند مقایسه کرد . جاستین جان نوکرتم معذرت میخوام.
    0
    10
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    oghab - هلسینکی، فنلاند
    ایران درآینده نابود خواهد شد حالا ببینید .با این ملت فهیم 😀😀😀
    8
    4
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۸:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Azerbaijan.oglu - لندن، انگلستان
    چی شد یادی از قومیتها کردید مثل اینکه وضعیت ایران خوب نیست و شما الان به پاچه خواری قومیتها افتادید. مگر ترک خر نبود عرب سوسمار خور نبود. البته عارض این نویسنده به اضطلاح با سواد بشوم که در ایرام قوم یعنی مردمانی که به یک زبان با شیوه و لهضه متاوت صحبت می کنند. مثل تری یزدی و مشهدی . اما ترک و عرب و بلوچ و ترکمن انها ملت هستند قوم نیستند.
    5
    9
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    Pezhman - وین، اتریش
    دشمنان ایران، دودمانشان بربادفنا خواهد رفت.
    3
    2
    جمعه ۱۷ فروردین ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    شب تاب - یوکوهاما، ژاپن
    [::بلوچ اسلو - اسلو، نروژ::]. دوست گرامى ، فکر میکنم از هموطنان بلوچ هم در این عکس هستند! چون نشستند اون شلوار بلوچى مورد نظر شما که که در هند و بنگلادش و پاکستان هم غیر بلوچها میپوشند مشخص نیست و دیده نمیشه !! دو نفر مرد جلیقه پوش در ردیف وسط که بینشون هم یک نفر با لباس احتمالاً نظمیه قدیم نشسته ! ردیف بالا ، سمت راست هم خانمى که لباس محلى سبز رنگ بتن داره!!. همیشه شاد و متحد باشیم !
    1
    9
    شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۴:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    بلوچ اسلو - اسلو، نروژ
    [::شب تاب - یوکوهاما، ژاپن::] دوست عزیز ممنون از راهنماییتون،من باید در اولین فرصت پیش یک جشم پزشک برم، بنده حرفمو پس میکیرم، یعنی عکس بالا رو قبول دارم ، و از اینکه ما رو داخل ادما حساب کردن خوشحالم.خوش باشی دوست خوب.
    1
    9
    شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.