در اولین روزهای کاری سال جدید خورشیدی (۱۳۹۷) خبرگزاریهای دولتی در ایران از عبور قیمت دلار در بازار آزاد از مرز ۵۰۰۰ تومان خبر دادهاند.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) امروز دوشنبه (۶ فروردین/ ۲۶ مارس) قیمت دلار را ۵۰۲۳ تومان اعلام کرده که رکورد جدیدی محسوب میشود.
این قیمت البته مربوط به دلار آزاد است و براساس گزارشها از تهران دلار بانکی حدود ۴۸۰۰ تومان معامله میشود.
بر همین اساس یورو در بازار آزاد به حدود ۶۱۷۰ تومان رسیده و پوند انگلیس هم به ۷ هزار تومان نزدیک شده است.
افزایش قیمت دلار آزاد به بالای ۵ هزار تومان از دیروز یکشنبه (۵ فروردین) و همزمان با اولین روز کاری سال جدید شروع شد؛ که در این روز در ساعاتی دلار مرز پنج هزار تومانی را رد کرد ولی قیمت آن تثبیت نشد.
بعضی از فعالان بازار ارز این افزایش قیمت را به کافی نبودن ارز در بازار نسبت میدهند.
در آستانه تعطیلات نوروزی و در روزهای پایانی اسفند ماه (۱۳۹۶) به دلیل افزایش تقاضای مسافران خارج از کشور برای تهیه ارز، عرضه دلار و یورو با محدودیتهای شدیدی همراه بود؛ بعضی از صرافیها از عرضه این نوع ارزها خودداری میکردند.
بعضی دیگر هم در پی بخشنامه بانک مرکزی فروش دلار و یوروی بانکی را به مسافران خارج از کشور محدود کردند.
این در حالی است که پیشتر افرادی هم که مسافر نبودند میتوانستند دلار و یورو دولتی خریداری کنند.
صف بلند خریداران ارز در مقابل صرافیهای تهران در اسفند ماه هر چند از ابتدای سال پیش (۱۳۹۶) نرخ ارزهای اصلی نظیر دلار، یورو و پوند انگلیس با رشد همراه بوده، اما همزمان با شروع اعتراضهای سراسری در ایران در دی ماه، این افزایش قیمت شتاب زیادی گرفت تا جایی که بیش از یک ماه پیش قیمت دلار تا آستانه ۵۰۰۰ هزار تومان هم پیش رفت ولی مجددا کاهش یافت.
بانک مرکزی برای مدتی توانست با ارائه مشوقهایی توانست التهاب بازار را فرونشاند و از عطش شهروندان ایرانی برای انباشتن ارزهای خارجی در خانههای خود بکاهد.
یکی از این اقدامات، مداخله پلیس و برخورد با دلالان ارز بود.
بانک مرکزی برای فرونشاندن التهاب بازار ارز تدابیر سه گانهای را هم معرفی کرد.
انتشار گواهی "سپرده ریالی" یکی از تدابیری بود که متقاضیان میتوانستند پول خود را در بانک قرار دهند و در سررسیدهای یک ساله سود ۲۰ درصد دریافت کنند.
گواهی "سپرده ریالی ارز بنیان" از دیگر پیشنهاداتی بوده که بانک مرکزی برای دور نگهداشتن مردم از هجوم به بازار ارز در دستور کار خود قرار داد.
سومین جزء مجموعه تدابیر ضدالتهاب بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز پیش فروش سکه بود.
بانک مرکزی امیدوار بود با دادن این سه گزینه "کسانی که نسبت به نوسانات نرخ ارز نگرانی دارند" را از انباشتن دلار در خانه بر حذر دارد.
معصومه آقا پورعلیشاهی ، یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس ایران گفته ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی در این کشور وجود دارد.
پیشتر هم اتاق بازرگانی ایران این رقم را در حدود سه سال و نیم پیش ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلاراعلام کرده بود.
الگوی صعودی نرخ ارز در ایران باعث شده تعداد قابل توجهی از شهروندان ایرانی، ارز (به خصوص دلار) را به عنوان منبعی مطمئن برای سرمایهگذاری یا دستکم حفظ ارزش داراییهای خود انتخاب کنند.
قیمت دلار در فروردین ماه سال پیش خورشیدی (۱۳۹۶) حدود ۳۷۵۰ تومان بود و از آن زمان تا کنون بطور مرتب افزایش یافته است.
ثبت رکورد جدید قیمت دلار در ایران در حالی اتفاق افتاده که بازار ایران حالت نیمه تعطیل را تجربه میکند و بعضی از فعالان بازار میگویند قیمتها بعد از تعطیلات نوروزی در نیمه فروردین تثبیت میشود.