نخستین خلبان ایرانی

فرهاد عبداللهی، پژوهشگر تاریخ، در روزنامه ایران نوشت: «سال ۱۳۰۳ خورشیدی -۱۹۲۴ میلادی به دستور رضا شاه، نخستین گروه از خلبانان نیروی هوایی در ایران در ۶ اسفند ۱۳۰۳ -۲۵ فوریه ۱۹۲۵، آموزش دیده و آماده پرواز شدند. در قرارداد ۳۰۶ ماده‌ای هیأت مختلط نظامی ایران و انگلستان در سال ۱۹۱۹ و به هنگام تشکیل قشون متحدالشکل در سازمان ارکان حرب کل قشون در شعبه تنسیقات، دفتری هم به نام دفتر هواپیمایی پیش‌بینی شد و برای نخستین بار در قشون ایران نام هواپیمایی جزو سازمان درآمد تا هسته مرکزی نیروی هوایی را پی ریزی کند.
 
 نخستین ایرانی که موفق به طی دوره خلبانی و پرواز با هواپیما شد، «کلنل (سرهنگ) محمدتقی خان پسیان» بود که در سال ۱۲۹۹ به هنگام حضور در کشور آلمان موفق به این مهم شد و با انجام سی و سه سورتی پرواز نام خود را به‌ عنوان نخستین خلبان ایرانی در تاریخ ثبت کرد.
همچنین نخستین فردی که برای آموزش خلبانی و امور هوایی به اروپا اعزام شد«سرهنگ احمدخان نخجوان» بود که در خرداد ۱۳۰۲ به اتفاق سایر دانشجویان ایرانی در «دانشکده خلبانی ایستر فرانسه» به تحصیل پرداخت.
 پس از مدت کوتاهی سه نفر دیگر از محصلین اعزامی به اروپا نیز به رشته هواپیمایی پیوستند که عبارت بودند از: «سلطان(سروان) احمدمیرزا خسروانی»، «نایب اول (ستوان یک)خلیل خان مرجان» و «نایب اول(ستوان یک) آقا بزرگ مهنا.» در خرداد ۱۳۰۳ نیز ۱۰  محصل ایرانی برای آموزش یک دوره ۱۸ ماهه فن خلبانی به شوروی اعزام شدند.
 
«سرتیپ امان‌الله میرزا» که در خرداد ۱۳۰۲ با عنوان سرپرستی محصلین به اروپا اعزام شده بود مأموریت داشت ۱۲ فروند طیاره از فرانسه برای ایران خریداری نماید. این طیارات در بهمن ما ۱۳۰۲ با کشتی حمل و در بوشهر پیاده شدند تا از بوشهر به تهران پرواز نمایند. در اسفند ماه همان سال این هواپیماها به تهران حرکت کردند و متعاقب آن دو فروند هواپیمای خریداری شده از شوروی هم وارد تهران شد و چند هواپیمای یونکرس آلمانی با خلبان و مکانیسین وارد ایران شده و شرکتی برای حمل مسافر در داخل ایران تشکیل دادند. در خرداد ۱۳۰۳ حکم عمومی قشون تحت شمار ۲۲۲ برای تأسیس نیروی هوایی صادر شد و سرهنگ احمد خان نخجوان به ریاست آن برگزیده شد.
 
تحصیلات خلبانی سرهنگ احمد خان نخجوان در سال ۱۳۰۴ پایان یافت و در اواخر بهمن ماه همان سال با یک فروند هواپیمای خریداری شده از فرانسه راهی ایران شد و در روز پنجم اسفندماه در قلعه مرغی به زمین نشست و مورد استقبال رضاشاه و رجال و معاریف قرار گرفت.در سال ۱۳۰۶ سازمان هواپیمایی توسعه پیدا کرد و تعدادی دانشجویان نظامی که در فرانسه و شوروی فن خلبانی و مکانیکی آموخته بودند به ایران بازگشتند و دولت نیز ۱۳فروند هواپیمای جدید خریداری نمود به‌ طوری که جمع هواپیماها به ۳۳ فروند رسید. از این تاریخ اداره هواپیمایی قشون در عملیات جنگی شرکت می‌کرد.
 
در سال ۱۳۱۱ در ایران مدرسه خلبانی تأسیس شد و ۲۰ دانشجو پذیرفته شدند که مدت آموزش آنها دو سال بود. مدرسه خلبانی تا سال ۱۳۲۰ توانست ۳۰۰ خلبان تحویل نیروی هوایی بدهد. در سال ۱۳۱۲ مدرسه دیده‌بانی هوایی که دوره آن یک سال بود تشکیل شد. آموزشگاه فنی و کارخانه هواپیماسازی شهباز نیز در این سال در نیروی هوایی آغاز به‌ کار کرد.»
+108
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    باباجان - لندن، انگلستان

    نقطه مهم دیگر در مورد این طور نوشتجات و خبرها این هست که اگر اولین خلبان ایران اگر فارس بودیم می گفتند ایرانی اصل و اگر کرد بود می گفتند کرد ایرانی تبار و حالا چون پسیان ترک هست از شناختن هویت و اصالت او تفره می روند و تازه این سرهنگ شجاع و نامی ایران در شورش کردهای قوچان در مشهد کشته شده و سرش را کردها بریدند ! قبل توجه تروریست پرورهای کردی که این هم نشانه ای یادگاری کردها در خیانت به هموطن هست و امسال این زیاد هستند ماننده باقر خان و پسر پادشاه ایران که شجاعانه با مغولها جنگ می کرد بعد از شکست و متواری شدن از دست مغولها دوباره خواست گروهی را جمع کند تا به جنگ با مغولها ادامه دهد ولی بد شانسی سر ار کردستان در امد و با اینکه خود را معرفی کرد ولی باز کردها بدتر از مغولها سر سردار بزرگ و بی پناه شکست خورده از لشگر مغول را کشتند ! کردهای سر گردنه فقط منتظر بودند که افراد مظلوم و بی پناه را سر ببرند و هیچ وقت عرضه نداشتند در مقابل مغول مبارزه کنند و بلکه خود بدتر از مغول عمل می کردند فقط با این تفاوت که مغول با دولتها و پادشاهان بزرگ درگیر می شد ‌ولی کردها دنبال شکست خورده های بی پناه
    58
    14
    جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    یادش بخیر، من در سالهایی بسیار دور عکس ودستخط یادگاری پشت عکس این بزرگمرد آذربایجانی را در آلبوم خانوادگی خانه ساده و در عین حال زیبا و اربابی یکی از اقوام پسیان که روزگاری رئیس اداره قندوشکر آذربایجان بود (دیگر در قید حیات نیست)،‌ دیده بودم. سبک این خانه ها شاید در روستاهای اذربایجان هنوز حفظ و باقی مانده باشند، باین صورت بود که بخشی از اطاق پذیرایی بارتفاع حدود ۶۰ سانتیمتر و پهنای ۳ متر نسبت بقیه قسمت اطاق قرار داشت. نمی دانم آیا هنوز چنین خانه هایی با این سبک در آذربایجان باقیمانده است یا نه. یکی از این خانه ها را سالها بعد من در روستای بش اششک(روستای زادگاه ستارخان) دیدم.
    23
    12
    جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو

    محمدتقی خان پسیان، بزرگمرد تورک آذربایجان، اولین خلبان ایران، و صبیحه گؤگچن(دختر آتاتورک) اولین زن خلبان هواپیمای شکاری جهان بود. یادشان و نامشان گرامی باد.
    35
    13
    جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    tabatabayi - آلمان، آلمان

    تجزیه طلب های نادان، محمد تقی خان پسیان یک ایرانی آزاده بود و نژاد و قوم او هیچ اهمیتی ندارد، اگر هم بخواهید ریشه او را بشناسید، او از قوم پسیان که کردتبار هستند و در زمان نادرشاه برای دفاع از مرزهای شمال شرقی در مقابل اوزبک های ترک وحشی به آنجا گسیل داشته شده بودند. ترک و تبار ترک جز ترک تازی چیزی برای این کشور نداشته. انها که امروز در ایران ترکی صحبت می کنند، یا آذری های نجیب هستند که از بسیاری از ایرانی ها، اصیل تر می باشند. یا ترکمن ها که خود مازندرانی ها یا گرگانی هایی هستند که زبانشان به ترکمنی تغییر یافته
    6
    27
    جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    باباجان - لندن، انگلستان
    [::tabatabayi - آلمان، آلمان::]. اصلا تو می دانی ترامپ کرد هست و حضرت محمد ( ع) کرد بوده !
    10
    1
    جمعه ۲۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::tabatabayi - آلمان، آلمان::] آقا یا خانم محترم طباطبایی، مرد حسابی! مگر نوشته مرا در بالا نخواندید! نوشته ام من خانه نزدیکترین اقوام پسیان بوده ام، با هم نان و نمک خورده ایم، اینها آدمهایی زنده و در این دنیا حی و حاضر هستند. بعد از انقلاب این مملکت خراب شده پر از دروغ و ریای امثال شما را به لقایش بخشیدند و ترک دیار کردند و حالا در کانادا زندگی و فرزندانشان در همانجا در مدرسه و دانشگاه تحصیل می کنند. خانواده پسیان بهمراه چند خانواده دیگر از آنسوی آراز(اوتای) به ممالک محروسه ایران زمان قاجار آمدند. یعنی اصالتا از تورکها ٬٬اوتای٬٬ هستند. لب مرز در روستای «ایری» یعنی در قاراداغ رحل اقامت افکندند. انسانهای زحمتکشی بودند، صاحب ملک و آبادی هم شدند، بکار باراماچیلیق یعنی نوغانداری(پرورش ابریشم) و کشت برنج مشغول شدند، هنوز هم خانه هایشان در لب رود آراز باقی است. بعد شما روز روشن دروغ می نویسید.
    2
    1
    شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    شما در کدام عالم سیر می کنید! فکر می کنید همه چیز مثل قصه کورش است که بگویید ایرانی بود و به زبان فارسی علاقه زیادی داشت و شب ها قبل از خوابیدن شاهنامه می خواند .
    2
    1
    شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    این سیاست رژیم پهلوی بود که هر که را سرش به تنش می ارزید، ارزش و اعتباری داشت برای زهر چشم گرفتن از مردم می کشتند و بعد روی سنگ قبرش می نوشتند: این عاقبت وطن پرستی است! با دیده عبرتش ببینید!
    1
    2
    شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    خدا پدر «شاهزاده ایرج میرزا» را بیامرزد که با «عارف نامه» اش ترمز چنین قلم به نرخ روز خورهایی را کشید.
    1
    2
    شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    شعر سنگ مزار پسیان نوشته همان عارف است که می نویسد: «ز ترک غیر خریت ندید کس زینهار »و در شادی معاهده سور و اشغال ازمیر توسط یونان و از دست رفتن ازمیر : «تو تا خیال دفاع از دیار بکر کین- نکرده عطف عنان رفت از کفت ازمیر». ایست حافظه تاریخی ما تورکها. ما این خیانت ها را هرگز فراموش نمی کنیم.
    3
    1
    شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    tabatabayi - آلمان، آلمان
    شما با دروغ بافی و مزخرف گویی، بهتر است در همان وانوتو بمانی!! قبایل گومبا گومبا خدمت شما خوهند رسید و به زودی برای تجزیه قبایل گولومبا تومبا از گومبا گومبا تئوری های خود را ارائه کرده و فلسفه خواهی بافت و چپ خواهی کرد و نظریه کارلی کاوتسکی و . را بیان خواهی فرمود. من حداقل 10 دوست از شمال خراسان دارم که از قوم پسیان هستند، به زبان کرمانجی که شاخه کردی است صحبت می کنند
    1
    0
    دوشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۰:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.