حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در نشست سالانه بانک مرکزی، گفت این بانک موفق شده با افزایش نظارت و خارج کردن "برخی غدههای سرطانی از نظام بانکی" ارتباطات بینالمللی موسسات مالی را افزایش دهد.
با این حال رئیس جمهوری ایران گفت، هنوز سیستم بانکی ایران نیاز به بهروزرسانی و شفافیت دارد تا "اعتماد جهانی" به بانکهای ایران جلب شود و ایران به منابع مالی خارجی دسترسی پیدا کند.
"البته به صورت گرانقیمت میتوانیم همه کار انجام دهیم اما اگر میخواهیم منابعی ارزان در اختیار داشته و از امکانات و منابع مالی دنیا به خوبی استفاده کنیم، باید در راستای افزایش اعتماد تلاش کنیم."
خطر "فهرست سیاه"
در حال حاضر به دلیل کافی نبودن شفافیت در سیستم مالی ایران، گروه ویژه اقدام مالی که موسسهای بین دولتی است، به ایران فرصت داده قوانینش را اصلاح کند وگرنه با خطر رفتن در فهرست سیاه مواجه میشود.
این گروه در تلاش است از پولشویی و تامین مالی گروههای تروریستی توسط دولتها یا از طریق سیستم مالی کشورها جلوگیری کند. دولت ایران قوانین تازهای معرفی کرده اما هنوز به تصویب مجلس نرسیده است.
از طرفی متن قوانین تهیه شده دولت ایران هنوز نظر گروه ویژه اقدام مالی را جلب نکرده است و این گروه برای ادامه تلاش به دولت ایران چهار ماه مهلت داده است.
بانکهای ایران در بلاتکلیفی
حدود دو سال بعد از اجرای توافق هستهای و برداشته شدن تحریمهای مروبط به آن گذشته اما هنوز بانکهای ایران برای ارتباط با موسسات مالی خارجی در بلاتکلیفی هستند.
بخشی از این بلاتکلیفی نتیجه دیدگاههای دولت جدید آمریکا، و فضای سیاسی میان دو کشور است که به نوعی ریسک سرمایهگذاری در ایران را بالا برده است.
یکی دیگر از مشکلات، فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی است، که اگرچه ایران را فعلا از فهرست خارج کرده، اما تردیدهایی درمورد توان و اراده حکومت ایران در پیاده کردن استانداردهای مالی این نهاد وجود دارد.
یکی از بحث برانگیزترین موارد در میان "اصلاحات" در خواستی، شناخته شدن تامین مالی گروههای تروریستی، به عنوان "اقدام جنایی" در قوانین ایران است. درحالی که در پیشنویس قانون تهیه شده در ایران، گروههای نظامی که قصد دارند به "سلطه خارجی، استعمار و نژادپرستی خاتمه دهند"، مستثنی شدهاند.
از طرفی، بعضی از چهرههای محافظه کار، مخصوصا در مجلس ایران، با ارائه اطلاعات بانکی و نقل و انتقالات مالی به یک نهاد خارجی مخالفند و آن را افشای اطلاعات محرمانه حکومت میدانند.
بانک "رفاقتی" بد است
رئیس جمهوری ایران با اشاره به وضعیت بانکها و موسسات مالی ایران گفت: "بانک رفاقتی و غیرشفاف، بانک خوب و اسلامی نیست." اشاره آقای روحانی به وضعیت موسسات مالی مخصوصا موسسات مالی غیرمجاز است که ورشکستگی بعضی از آنان در ماههای اخیر خبرساز شد.
موسسه اعتباری کاسپین یکی از موسسات مالی بود که ورشکسته شد وجود این موسسات هم یکی از مشکلات سیستم بانکی ایران است. دولت میگوید این موسسات با پرداخت سودهای بسیار بالا و گاهی "غیر عملی" به سپردهها، هم سیستم بانکی اخلال ایجاد میکنند و هم خطر سرمایهگذاری را برای سپردهگذراران بالا میبرند.
علاوه بر آن، نبود نظارت ورود پولهایی که ممکن است منشاء قاچاق یا اقدامات جنایی داشته باشند را به سیستم بانکی ممکن میکنند.
حسن روحانی گفت: "مطمئناً کار با شفافیت به نفع ماست و اگر کسی فکر میکند که اقدامات بدون شفافیت به نفع او خواهد بود، قطعاً این نفعی کوتاهمدت است چرا که نفع بلندمدت همه ما در شفافیت و در نظر گرفتن منافع ملی است."
آقای روحانی امروز از سیاستهای اقتصادی دولتش هم دفاع کرد. او گفت تورم با وجود آنکه برخی "لبخند تمسخر" میزدند، تک رقمی کرده است و از بالای ۴۰ درصد به زیر ۱۰ درصد رسانه است.
البته این اقدام دولت مخالفانی هم داشت که میگفتند دولت به قیمت ایجاد رکود در اقتصاد تورم را کنترل کرده است.
آقای روحانی خطاب به منتقدانش گفت: "مبارزه با دولت به معنای مبارزه با منافع ملی و ضربه زدن به امید و اعتماد مردم است."