دولت سیشل متعهد شده که مناطق حفاظت شده خود را که اکنون ۴ درصد است تا سال ۲۰۲۰ به ۳۰ درصد افزایش دهد در گامی جدید و نوآورانه، گروهی از نهادها و خیرین محیطزیستی مانند موسسهای که لئوناردو دیکاپریو، هنرپیشه برجسته سینمای هالیوود، بنیان نهاده با پرداخت بخشی از بدهیهای مجمعالجزایر سیشل در شرق آفریقا، دولت این کشور را متقاعد کردهاند منطقهای به وسعت بریتانیا را به عنوان ناحیه حفاظت شده دریایی اعلام کند.
این منطقه که در اطراف جزایر سیشل در اقیانوس هند واقع شده وسعتی معادل ۲۱۰ هزار کیلومتر مربع دارد و دولت جمهوری سیشل موافقت کرده در برابر پرداخت ۲۱ میلیون دلار از بدهیهایش، از این منطقه تحت عنوان پارک ملی دریایی حفاظت شده نگهداری کند.
این به آن معنی است که برخی از فعالیتها نظیر ماهیگیری تجاری و صنعت جهانگردی در این منطقه محدود خواهد شد تا از افزایش لطمات وارده به زیستگاه جانداران آن جلوگیری شود.
موسسه محیطزیستی که لئوناردو دیکاپریو آن را تاسیس کرده یکی از نهادهای مشارکت کننده در این پروژه بوده است.
این هنرپیشه برنده اسکار گفته: "این اقدام به مردم سیشل کمک خواهد کرد سواحل و اقیانوس خود را برای نسل آیندهشان حفظ کنند و همزمان مدلی موفق برای پروژههای حفظ منابع دریایی در جهان خواهد شد."
دنی فائور، رئیسجمهوری سیشل هم در واکنش به این قرارداد گفته: "منابع عظیم اقیانوسی ما همزمان با فراهم کردن فرصتهای فراوان اقتصادی، مسئولیت ما را هم برای حفظ آن بیشتر میکند." دی کاپریو یکی از سرمایهگذاران در این پروژه محیطزیستی بود این قرارداد چیست؟ آن طور که به نظر میرسد این نخستین قرارداد میان نهادهای محیط زیستی و یک دولت است که طی آن در برابر پرداخت بدهیها یک کشور، فعالان توانستهاند حفاظت از منابع طبیعی را مطالبه کنند.
این پروژه که توافق اصولی آن در سال ۲۰۱۶ صورت گرفته بود میان دولت سیشل و موسسه حافظ طبیعت (Nature Conservancy) منعقد شده است؛ این موسسه خیریه آمریکایی که از حمایت چند سرمایهگذار و افراد خیر برخوردار است به دولت سیشل وعده داد که ۲۱ میلیون دلار از بدهیهای خارجی آن را تقبل کند و در برابر دولت سیشل منطقه وسیعی از اقیانوس هند را به عنوان ناحیه حفاظت شده اعلام کند.
نحوه اجرایی شدن این توافق بدین صورت است که موسسات خیریه پس از پرداخت بدهی سیشل، از دولت این کشور خواهند خواست که به پرداخت اقساطی که در برابر بدهیهایش میداد ادامه دهد با این تفاوت که اولا بهره بانکی آن بسیار پایینتر خواهد بود و ثانیا این وجوه اکنون در یک صندوق امانت جمعآوری خواهد شد تا در آینده برای هزینههای محافظت از این پارک ملی دریایی استفاده شود.
در برابر این اقدام، سیشل که کشوری متشکل از ۱۱۵ جزیره است طی دو سال آینده (تا سال ۲۰۲۰) میزان مناطق حفاظتشده دریایی خود را از ۴ درصد کنونی به ۳۰ درصد در سال ۲۰۲۰ افزایش دهد. فیل دریایی یکی از گونههای در معرض خطر است که در آبهای سواحل سیشل زندگی میکند در فاز نخست این پروژه، سیشل دو پارک دریایی محافظت شده جدید را اعلام و مرزبندی خواهد کرد.
نخستین پارک، آبهای اطراف جزایر الدبرا را شامل خواهد شد که زیستگاه هزاران لاکپشت و محل تخمگذاری آنهاست؛ لاکپشتهایی که یکی از گونههای در معرض خطر جهان در اقیانوس هند شناخته میشوند.
این منطقه به طور کامل حفاظت شده اعلام خواهد شد و تنها برای مقاصد تحقیقاتی قابل دسترس خواهد بود.
دومین پارک ملی در اطراف جزایر اصلی سیشل دایر خواهد شد و قرار است ماهیگیری و صنعت توریسم در این مناطق را محدود کند.
روز پنجشنبه (۲۲ فوریه - سوم اسفند) مارک تورسک، مدیرعامل موسسه حافظ طبیعت هم در واکنش به نهایی شدن این توافق گفته: "این یک دستاورد حیاتی در به سرانجام رساندن ماموریت ما برای حفاظت از محیط زیست در مقیاس های بزرگ جهانی بود. آنچه امروز در سیشل روی داد مدلی است که انتظار داریم در دریای کارائیب و بقیه نقاطی که با تهدید پدیده گرمایش زمین روبروست به اجرا درآید."
تابستان دو سال پیش هم، باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا در اقدامی مشابه با صدور دستوری تاریخی محدوده منطقه حفاظتشده دریایی در اطراف جزیره هاوایی را گسترش داد.
کاخسفید، روز جمعه ۲۶ اوت سال ۲۰۱۶ با انتشار این خبر اعلام کرد با وسعت بخشیدن به این منطقه، اکنون پاپاهانوموکووآکئا به بزرگترین منطقه حفاظتشده آبی جهان تبدیل میشود.
پاپاهانوموکووآکئا از سال ۲۰۰۶ و در پی دستور جورج دبلیو بوش، رئیسجمهوری وقت، به عنوان میراث ملی طبیعی و یادبود دریا-زیستی آمریکا شناخته شده بود.
مساحت جدید گستره پاپاهانوموکووآکئا حدود یک و نیم میلیون کیلومتر مربع خواهد شد؛ مساحتی تقریبا به بزرگی ایران.
+11
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.