دو نکته درباره سقوط "آسمان": وقتی متخصص دریا، مدیر شرکت هواپیمایی می شود!

عصر ایران : درباره سقوط هواپیمای تهران-یاسوج دو نکته راهبردی وجود دارد که بی توجهی به آنها می تواند حوادث مشابه را در آینده تکرار کند و همچنان فاجعه بار باشد:

1 - متوسط عمر ناوگان های هوایی در دنیا 11 سال و در منطقه خلیج فارس 6 سال است اما در ایران 273 فروند هواپیمایی داریم که متوسط عمرشان 22 سال است و اگر چند فروند هواپیمای برجامی را نداشتیم، متوسط عمر ناوگان هواپیمایی ایران به بالای 25 سال می رسید.
هواپیماهای فرسوده، هم امکانات و ایمنی هواپیماهای جدید را ندارند و هم مانند هر وسیله قدیمی، امکان ایجاد اشکال در آن بیشتر است. سیستم های ایمنی هواپیماهای جدید حتی در برخی موارد، خطای انسانی را هم جبران می کنند ولی یک هواپیمای فرسوده ممکن است اطلاعات مهمی مانند ارتفاع یا میزان یخ زدگی بدنه را خیلی دقیق به خلبان منتقل نکند و به خطای انسانی دامن بزند و فاجعه آفرین باشد.

از این رو، نوسازی ناوگان هواپیمایی ایران یک ضرورت انکارناپذیر و حیاتی است. کسانی که بعد از برجام و انعقاد قراردادهای خرید هواپیما، ناله سر می دادند که چرا دولت تصمیم به خرید هواپیما کرده است، آیا این ها را نمی دانند یا آن که سیاسی کاری به حدی چشم شان را کور کرده است که حتی جان میلیون ها مسافری که سالانه با هواپیما جابجا می شوند نیز برایشان مهم نیست؟
 
اگر بخواهیم نگاه مان را انسانی تر کنیم باید تصریح کنیم که برای نجات جان انسان ها و برای بهبود وضعیت زندگی آنها، باید اصلاحات جدی در سیاست خارجی را در دستور کار قرار دهیم.
امروز، تنش در روابط خارجی، صرفاً در نزاع های کلامی دیپلمات ها محدود نمی ماند و به سرعت در زندگی روزمره شهروندان و حتی در مرگ و زندگی شان اثر می گذارد. بپذیریم که بسیاری از مشکلات ما ناشی از ضعف روابط مان با جهان است؛ مادام که تافته جدا بافته جهان باشیم و منافع ملی را در حاشیه شعارها و احساسات قرار دهیم، اوضاع ما همین است که هست.
 
2 - هر چند اصلاحات در سیاست خارجی، نیاز راهبردی کشور است، اما به تنهایی حلال مشکلات نیست. بحران اصلی در داخل است: بحران مدیریت.
ریشه اصلی این بحران نیز استفاده از افراد غیرمتخصص و غیر مرتبط در جایگاه های مدیریتی است. همین هواپیمایی آسمان که روز گذشته هواپیمایش سقوط کرد را ببینید! چه کسی مدیرعامل آن است؟ سردار دریادار حسین علایی که اتفاقاً از نیروهای اصلاح طلب نیز به شمار می رود و در زمان دولت تدبیر و امید مدیرعامل آسمان شد. او از مؤسسان نیروی دریایی سپاه و اولین فرمانده این نیرو بود و مدتی هم رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع بود.
کجای گماردن یک "دریادار" به مدیرعاملی یک شرکت هواپیمایی، مطابق با شعار تدبیر و امید است؟ ریاست سازمان صنایع هوایی یک تشکیلات نظامی که عمدتاً در کار  تسلیحات هوایی مانند موشک است نیز رزومه مناسبی برای مدیرعاملی یک ایرلاین غیرنظامی نیست. دور از انتظار نیست که روش های مدیریت نظامی در یک مجموعه حساس غیرنظامی و مسافری فاجعه به بار بیاورد. آیا واقعاً در مجموعه هواپیمایی ایران با 71 سال قدمت، مدیری از جنس هوانوردی تجاری وجود ندارد که افرادی را از خارج از این مجموعه و صرفاً به خاطر گرایش های سیاسی بر رأس شرکت های مسافربری هوایی می گمارند و جان مردم را به بازی می گیرند؟
 
هواپیمایی آسمان زیر نظر صندوق بازنشستگی کشوری است که این صندوق هم از توابع وزارت کار است. وزیر کار باید توضیح دهد که چرا فردی غیر متخصص در رأس هواپیمایی آسمان است؟  وزیر راه و شهرسازی که مسؤول مستقیم حمل و نقل هوایی است باید توضیح دهد که چرا اجازه می دهد افراد غیرمتخصص به مدیریت شرکت های تخصصی هوایی منصوب شوند؟ این دو وزیر، باید در خصوص سقوط اخیر نیز پاسخگو باشند؛ آنها هر چند که تا کنون سکوت پیشه کرده اند ولی بدانند سکوت شان بار مسوولیت شان را کم نمی کند و باید به مردم توضیح دهند و اگر توضیحات شان قانع کننده نبود کنار بروند؛ جایی که جان انسان ها در میان است، تعارفات و سیاسی کاری های جایی ندارد؛ مجلس نیز باید در این خصوص به وظیفه خود عمل کند.
 
از سازمان بازرسی انتظار جدی می رود علاوه بر تحقیق درباره صنعت هواپیمایی، مشخصاً به شرکت هواپیمایی آسمان ورود کند و درباره نحوه مدیریت این شرکت و خطرات احتمالی آن برای امنیت مسافران تحقیق جدی به عمل آورد؛ مثلاً تحقیق کند که برای سودآور کردن شرکت، آیا از ایمنی پروازها نکاسته اند؟ تحقیق کند اگر خلبانی به دلیل ناامن تشخیص دادن یک پرواز، از پرواز خودداری کند، با او چه رفتاری می شود؟ تحقیق کند که هواپیماهای کهنه ای که با هزینه میلیاردی از افغانستان خریداری شدند در چه وضعیتی هستند؟ تحقیق کند که امنیت روانی و شغلی پرسنل آسمان چگونه است؟ البته سربسته می گوییم که امنیت شغلی پرسنلی که در حقیقت یابی به بازرسان کمک می کنند را تضمین کند.
+112
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    تو خوبی بابا - ویاندن، بلژیک

    آقا، وقتی عرض میکنم کسی در اون مملکت سر جاش نیست یعنی همین. دامپزشک فرمانده ارتش! یکی اومد دو سال اینجا رشته گیاه اقیانوسی خوند و رفت ایران استاندار اصفهان شد. اینم که جاشو بوده شده مدیر هواپیمایی! بقیه هم که لوبیا چیتی خور در قم بودن و رهبر و رئیس جمهور و وزیر شدن. گچکار هم که شده سردار قاسم. بنگیها و اراذل هم همه سردار و خردار و رئیس و قاضی و وکیل شدن. ملت هم که صبح تا شب به دنیا مرگ حواله میدن و مرگ مرتب دور سر خودشون میچرخه! نه؟! برید خودتونو عوض کنید بابا. یه مملکت میشه آدمهاش. یه مملکت یعنی آدمهاش. باید عوض بشیم. راه دیگه ایی نیست.
    21
    91
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    این آخوندی بی شرف وزر راه رو یکی بود یه تیر خلاصی میزد تو مغزش. روحانی پفیوز بدتر از احمدی نژاد کلا داده به سپاهیا. این مملکت رو چطوری از دست اینا نجات بدیم.
    6
    49
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Fash Guo - کلن، آلمان
     و این شبه اصلاح خور جدید محمد قوچانی !!. این فرد که ماهیت پدرسوختگی خود را چون دیگر هم پیاله های موهوم به اصلاح خورها مشخص و بر ملا کرد ، در لفافه و به شیوه ای که خاص این قماش اصلاح طلب هست شدیدترین توهین ها را به ملت کرد ! این فرد پلید تازه به دوران رسیده   مردم را ابزاری و توپی در زمین انحصاری اصلاح طلب ها و اصولگراها می داند که فقط برای رسیدن به مقصود و منویات شخصی  و در جهت پاچه خواری خامنه ای بهره کشی می کنند !!. محمد قوچانی این فرد که شایسته بدترین توهین ها هست در لفافه مردم را خر مراد فرض کرده که فقط برای مواقعی که نیاز است از آنها استفاده و چون کودکان آنها را با بازی های کودکانه سرگرم !!. و پروژه های خود را این دو جناح تمامیت خواه و انحصار طلب در پس درهای بسته و اتاق فکر مشترک عملی می کنند !
    4
    6
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Fash Guo - کلن، آلمان
    نبش دی ۹۶ ، گرچه شهادت اندوهبار هموطنان را داشت ولی تکلیف ملت را با  بزرگترین مصیبت خود یعنی اصلاح طلبان روشن کرد ! . اصلاح طلب ها خطرناک تر از اصول گراه هستند گرچه هر دوی اینها سر وته یک کرباس و یا به قول مردم در کوچه و بازار سگ زرد برادر شغال !! اصلاح طلب ها با پنبه سر می برند و در بیشتر عملیات های اصول گرا یان به صورت پنهان شرکت دارند از مشاوره دادن و گرا دادن در مسائل امنیتی گرفته تا چگونگی نوع و شیوه سرکوب و در قتل ها !. از سعید حجاریان اطلاعاتی و امنیتی تا عباس عبدی تروریست و تاج زاده و حمیدرضا جلایی پور قاتل و تا علی ربیعی و عطریان فرد و تا مهاجرانی سه کاهدون خور و از گنجی مازوخیسمی قاتل و پاسدار و بیمار شهرت و عناصر دیگر
    4
    4
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Fash Guo - کلن، آلمان
    شعار جامعه مدنی و حقوق شهروندی و قانون گرایی برای اینها پوچ هست مگر سرگرم کردن مردم !! . با صدای بلند بار دیگر می گوئیم : اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا  
    5
    5
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    -xAdolf - اخن، آلمان
    اقای که این متن رو نوشتین تنها راه نحات از این وضیعت نوسازی ناوگان هوایی نیست عزیز، یعنی این تنها ناوگان هوایی نیست که به این وضیعت دچار شده بلکه تمام ایران و منطقه از. دست اخوند بی ناموس پوفیوز دچار بیماری بدتر از. سرطان شده وتا زمانی که این بی شرفها رو از این مملکت بیرون نریزیم وضع هر روز و هر ساعت بد.تر از این میشه واین تصمیمش با مردمه که یکبار برای همیشه این بها رو بپردازن و به صنحه بیان و تا پایان صحنه رو خالی نکنن، درهرصورت که مردم دارن تدریجی از بین میرن ، پس چی برای از دست دادن دارن که هی شل کن سفت کن درمیارن؟.
    3
    7
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۸:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    nooshin tehrani - روم، ایتالیا
    به شتر گفتند چرا قوزت پسه ؟ گفت من چیم به همه کسه
    3
    6
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    freedom of the press - تهران، ایران
    این حرف‌ها همه چرته. اکثرشون محققان محیط زیست بودند . باید از شر اینها راحت میشدند قبل از اینکه نتایج تحقیقاتشون در روزنامه ها بره. رییس شون را که در زندان کشتند ‌ و این چند نفر در سقوط هواپیما که سانحه جلوه بدهند و با این کار یک التیماتوم به بقیه گروه که یا خفه میشید یا شما هم به یک نحوه ای کشته میشید مثلا تصادف اتوبوس یا یک تریلری با ماشین شخصی طرف.
    7
    13
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    مسافران - انکارا، ترکیه
    هرکسی که این متن را نوشته است, احتمالا نمی دانسته علامتهای انشایی, همانند علامت سوال و ویرگول و نقطه ویرگول و (را)ی مفعولی و چندین وچند علامت دیگر را چگونه باید به کار برد. جمله های پشت سرهم در یک پاراگراف باهم همخوانی و هم آوائی ندارند, بطوری که با خواندن کل متن, فارغ از قضاوت در باب راستی یا ناراستی آن, تنها سردرد نصیبم شد.
    3
    4
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    تو خوبی بابا - ویاندن، بلژیک
    [::freedom of the press - قربانت بروم. حالا گیریم که نتیجه تحقیقات اونا هم چاپ و منتشر و معلوم میشد. کدوم سامورایی در ایران میخواست نطق بکشد؟! میلیارد میلیارد دزدی و غارت میشود و پول ملت را در روز روشن هاپولی میکنند و ثروت و جان مردم را به باد فنا میدهند مگر کسی کاری کرده که حالا برای دو تا مقاله یا افشاگری در مورد محیط زیست مردم کاری کنند؟! مردم ایران خودشان ویرانگر محیط زیست هستند. مگر اینطور نیست؟! آنجا که اروپا نیست تا چنین افشاگریهایی تبدیل به رسوائی شود. آنجا و آنها همه و همه به رسوائی خو گرفته و عادت دارند. پوست کلفت و بیحس شده اند. با مهر و دوستی.
    9
    11
    دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.