رییس انجمن تغذیه خوزستان گفت: استفاده روغن حیوانی نامناسب بوده و مصرف آن به هیچ وجه توصیه نمی شود.
دکتر مجید محمد شاهی شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از نظر علم تغذیه مصرف روغن حیوانی به طور کلی رد شده و هر روغنی که در دمای محیط و اتاق به صورت جامد باشد برای بدن مضر و هر روغنی که در دمای محیط مایع باشد برای بدن مفید است.
وی افزود: از روغن های گیاهی فقط روغن نخل یا پالم و نارگیل به دلیل جامد بودن در دمای محیط برای سلامت مضر هستند و در بین روغن های حیوانی فقط روغن ماهی به دلیل مایع بودن در دمای محیط برای بدن مفید است.
محمدشاهی بیان کرد: بنابراین روغن های با منشا لبنیات یا گوشت باعث افزایش کلسترول خون شده و مضر هستند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: روغن کلزا، زیتون و کنجد برای سلامتی بدن مفید هستند البته بهتر است مصرف این نوع روغن ها به نوبت و در فواصل زمانی کوتاه مدت تغییر کند چون در همه آنها ترکیبات مفیدی وجود دارد.
وی اظهار کرد: این روغن ها با توجه به ترکیب اسیدهای چرب و نسبت های مختلف آنها، برای قلب و عروق، التهاب و یا کبد چرب مفید هستند.
فقط روغن های مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن استفاده شود
محمدشاهی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از روغن های یاد شده برای سرخ کردن مناسب نیستند افزود: روغن کنجد بیشترین تحمل حرارت را دارد که دمای تا حدود ۲۲۰ درجه را تحمل می کند و فقط برای سرخ کردن های بسیار سطحی با حرارت پایین توصیه می شود.
دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اهواز ادامه داد: روغن های گیاهی برای پخت و پز و ریختن روی غذا مناسب هستند.
وی گفت: برای سرخ کردن فقط باید از روغن های مخصوص سرخ کردنی حتی با داشتن ۴۰ تا ۵۰ درصد پالم استفاده کرد چون فقط روغن پالم تحمل حرارت را دارد و استفاده از روغن های دیگر برای سرخ کردن سرطان زا است.
روغن های صنعتی مشتقات نفتی ندارند
محمدشاهی در خصوص اینکه در تولید روغن های صنعتی از مشتقات نفتی استفاده می شود اظهار کرد: این موضوع به هیچ عنوان قابل تایید نیست؛ روغن صنعتی گیاهی مناسب هستند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: تمام مشتقات نفت جذب نمی شوند و در صورت مصرف، سیستم گوارشی بلافاصله واکنش نشان می دهد و باعث بیماری می شود.
وی بیان کرد: ارزان ترین محصولات نفتی مانند قیر و پارافین گرانتر از روغن گیاهی هستند و در دنیا هیچ روغنی ارزان تر از روغن گیاهی وجود ندارد.
محمد شاهی اضافه کرد: صنعت خودروسازی دنیا به دنبال این است که خودروها به جای نفت یا بنزین با روغن گیاهی کار کند.
رییس انجمن تغذیه خوزستان در خصوص روغن های تراریخته گفت: روغن تراریخته روغنی است که گیاه با هدف تولید محصول بیشتر، دستکاری ژنتیکی شده است.
وی ادامه داد: استفاده از این روغن از نظر تغذیه ای ایرادی ندارد و ادعای سرطان زا بودن و تاثیر در ژنتیک افراد، اشتباه است.
وی در خصوص خواص روغن هسته انگور اظهار کرد: این روغن جایگاه بهتری بین دیگر روغن های گیاهی دارد و تحمل حرارت آن هم بیشتر است اما روغن هسته انگور خالص در بازار موجود نیست.
دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: تنها یک درصد روغن های هسته انگور موجود در بازار، روغن هسته است و بقیه ناخالصی زیادی دارد چون تهیه آن گران تمام می شود.
روغن گیری دستی زمینه ورود آلودگی به روغن
وی در خصوص روغن گیری دستی که در حضور مشتری انجام می شود بیان کرد: این روش به دلیل آلودگی بالای دانه های روغنی مناسب نیست و چون تصفیه شیمیایی صورت نمی گیرد و تنها با یک فیلتر ساده انجام می شود به همین دلیل آلودگی زیادی را وارد روغن می کند.
محمدشاهی افزود: در روغن های صنعتی، آنتی اکسیدان اضافه می شود اما در روغن های دست ساز هیچ آنتی اکسیدانی اضافه نمی شود و در نتیجه به سرعت فاسد می شود.
مردم برای کسب اطلاعات پزشکی از طریق فضای مجازی دقت کنند
این متخصص تغذیه ورژیم درمانی گفت: این روغن ها باید در مدت یک یا ۲ هفته استفاده شود چون در معرض حرارت، نور و هوا اکسید می شوند.
وی تاکید کرد: مردم برای کسب اطلاعات پزشکی از طریق فضای مجازی دقت و از کانال های معتبر استفاده کنند و برای اطمینان از مطالب با متخصصان دانشگاهی مشورت کنند.