حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، باردیگر از توافقنامه هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی موسوم به برجام دفاع کرده و آن را "پیروزی" برای ایران دانسته و افزوده است: "برجام آثار دائمی دارد که تا قیامت میماند و آثاری هم دارد که ممکن است بماند یا نماند."
آقای روحانی در سخنانی امروز (یکشنبه ۱۴ ژانوی/۲۴ دی) و در مراسم اختتامیه نهمین جشنواره بینالمللی فارابی افزوده است که آمریکا موفق به از بین بردن این توافقنامه نشده است و "این پیروزی برای بشریت، اخلاق و حقوق است."
رئیس جمهور ایران تاکید کرد که "آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اجماع که حتی آمریکا هم عضو آن بوده پی ام دی [ابعاد نظامی احتمالی فعالیتهای هسته ای ایران] را خاتمه یافته اعلام کرد و این به معنای آن بوده که ایران راست گفته است و معاندان ایران دروغ گفتهاند و این پیروزی دائمی و همیشگی است."
وی گفت: "ما در برجام به دنیا گفتیم که معضل پیچیده منطقهای و حتی بینالمللی با میز مذاکره قابل حل و فصل است و تا تاریخ، تاریخ است این اقدام خواهد ماند."
گفتگوی تلفنی مکرون و نتانیاهو
پیشتر دولت فرانسه اعلام کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور این کشور، در گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بر اهمیت حفظ توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی موسوم به برجام تاکید کرده است.
دفتر نخستوزیری اسرائیل نیز در بیانیهای این گفتگوی تلفنی را تایید کرده است.
این تبادل نظر بین رئیس جمهور فرانسه و نخستوزیر اسرائیل کمی پس از آن صورت گرفته است که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، خواهان اعمال محدودیتهای بیشتر علیه تهران شده است.
براساس بیانیهای که دولت اسرائیل منتشر کرده است آقای نتانیاهو تاکید کرده است که نظرات آقای ترامپ را باید جدی گرفت.
وی همچنین گفته است که هر کسی که مایل به حفظ برجام است باید آن را اصلاح کند.
هشدار آمریکا
دو روز پیش (۱۲ ژانویه/۲۲ دی) آقای ترامپ رفع تحریمهای ایران را تا ۱۲۰ روز دیگر تمدید کرد، اما تاکید کرد که این میتواند آخرین باری باشد که این کار را میکند، مگر آن که شرایط مورد نظرش برآورده شود.
یک مقام کاخ سفید به خبرنگاران در رابطه با این اظهارات آقای ترامپ گفت که رئیس جمهور آمریکا میخواهد اقدامات سختگیرانه تازهای در توافق هستهای گنجانده شود، و در صورت تخطی ایران از تعهداتش، آمریکا بتواند بلافاصله تحریمها را برگرداند.
آقای ترامپ همچنین میخواهد طرفهای اروپایی توافق هستهای محدودیت غنیسازی اورانیوم برای ایران را، که قرار بوده ۱۰ ساله باشند، به عنوان محدودیتهایی دائمی به رسمیت بشناسند.
به نقل از آقای ترامپ همچنین گزارش شده است که او میخواهد برنامه موشکی ایران به مذاکره گذاشته شود. ایران همواره گفته است که برنامه موشکیاش دفاعی است و قابل مذاکره نیست.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به این تحولات گفته است سیاست دونالد ترامپ و آنچه وی اعلام کرده است، حاکی از "تلاشهای از سر استیصال برای بر هم زدن یک توافق مستحکم چندجانبه" است.