یک روز پس از تایید مرگ یکی از بازداشت شدگان اعتراضهای اخیر در زندان اوین، گزارشهایی از مرگ دو معترض دیگر در بازداشتگاههای اراک و دزفول منتشر شده است. بعد از اینکه اعلام شد سینا قنبری در تهران «خودکشی» کرد، دو مورد مشابه به نام «وحید حیدری» در اراک و «محسن عادلی» در دزفول هم گزارش شدند که درباره آنها هم گفته شده که خودکشی کرده اند.
وحید حیدری
در پی انتشار اخباری در مورد مرگ یک جوان بازداشت شده در اراک، دادستان استان مرکزی روز سهشنبه ۱۹ دی ضمن تایید این موضوع اعلام کرد این فرد که در اعتراضهای اراک بازداشت شده در بازداشتگاه کلانتری ۱۲ این شهر خودکشی کرده است.
این مقام قضایی، همچنین مدعی شد که او چندین مورد سابقه کیفری و حمل مواد مخدر داشته و اقدام به خودزنی کرده است.
این در حالیست که وبسایت کمپین حقوق بشر در ایران نام جوان جان باخته را «وحید حیدری» عنوان کرد و با رد ادعای مقامهای قضایی و انتظامی به نقل از خانواده او نوشت که او سابقه کیفری و اعتیاد نداشته است.
اعضای خانواده و نزدیکان آقای حیدری به وبسایت کمپین اعلام کردهاند که او جوان سالمی بود و مواد مخدر حمل نمیکرد.
بنابر گزارش کمپین حقوق بشر در ایران، وحید حیدری، جوانی که در اراک دستفروشی میکرد، روز دهم دی بازداشت شد و جنازهاش روز ۱۶ دی پس از تحویل به خانواده در محلی که ماموران امنیتی تعیین کردند، دفن شد.
این گزارش با اشاره به اینکه خانواده آقای حیدری از سوی ماموران امنیتی تحت فشار هستند، به نقل از یکی از نزدیکان آقای حیدری آورده است که شکاف عمیق و بزرگی در سر او دیده که بعید از ناشی از تلاش برای خودکشی باشد و این موضوع تردیدهای جدی در مورد مرگ او به وجود آورده است.
محسن عادلی
از سوی دیگر، اخبار دیگری هم از مرگ یک معترض دیگر در بازداشتگاهی در دزفول منتشر شده است.
«کمپین حقوق بشر در ایران» بدون اشاره به جزئیات بیشتر در توئیتی نوشته است که جوانی به نام «محسن عادلی» پس از بازداشت در دزفول جان باخته که علت مرگ او هم خودکشی اعلام شده است.
هنوز مقامات ایران توضیح نداده اند چرا همه این بازداشت شدگان در بازداشتگاه خودکشی کرده اند.
یک روز پیش از این، دو نماینده مجلس مرگ یکی از معترضان به نام «سینا قنبری» در بازداشتگاه اوین را تایید کرده بودند. علت مرگ او نیز از سوی مسئولان زندان، خودکشی در دستشویی قرنطینه زندان اعلام شد.
سه تن از معترضان به نامهای #سیناقنبری، #محسن_عادلی و #وحیدحیدری، در بازداشتگاههای تهران دزفول و اراک جان خود را از دست دادهاند. مقامات علت مرگ هر سه را خودکشی اعلام کردهاند، نگرانی از تکرار تجربه #کهریزک و این بار در سراسر ایران جدی است.#اعتراضات_سراسرى #بازداشت_معترضان
— کمپین حقوق بشر در ایران (@ICHRI_Fa) January 9, 2018
یک مورد مشکوک دیگر
یکی دیگر از بازداشت شدگان که سرنوشت آن پس از چند روز همچنان مبهم است، «اشکان آبسواران» جوان ۲۰ سالهای است که گفته میشود ناپدید شده است.
به گفته خانواده این جوان، او روز ۱۴ دی با تلفن خود اطلاع داده که بازداشت شده است اما پس از مراجعه مادرش به زندان اوین به او گفته شده که فرزندش ناپدید شده است.
نگرانی از کهریزک دوم
در پی بازداشت گسترده معترضان در تهران و برخی از شهرها، نگرانیها از وقوع حوادثی نظیر آنچه سال ۸۸ در کهریزک رخ داد، بالا گرفت. «محمود صادقی» نماینده تهران در مجلس نیز نسبت به رخ دادن دوباره چنین حوادثی هشدار داد.
در اعتراضات سال ۸۸ تعدادی از بازداشت شدگان به بازداشتگاه کهریزک منتقل شدند که پس از مدتی اعلام شد چهار نفر در این بازداشتگاه به دلیل شرایط نگهداری نامناسب و ضرب و جرح ماموران کشته شدهاند.
این بازداشتگاه به دستور رهبر جمهوری اسلامی بسته شد و چند سال بعد سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران و قاضی حداد به دلیل نقش داشتن در فرستادن بازداشت شدگان آن به آن محل، از قضاوت محروم شدند.