ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران درباره معامله خرید و فروش بیت کوین هشدار داده است.
در هفتههای اخیر و با آغاز تقویت ارزش این ارز دیجیتالی بسیاری از سرمایهگذاران ایرانی همزمان با بسیاری از نقاط دیگر جهان تصمیم به خرید بیت کوین گرفتند.
با همه هشدارهایی که درباره احتمال "حبابی" بودن قیمت بیتکوین وجود داشت، این ارز دیجیتالی مورد استقبال گسترده قرار گرفت.
این هجوم بینالمللی باعث افزایش تقاضا شد و قیمت این ارز دیجیتالی بشدت بالا رفت.
آقای سیف امروز شنبه ۹ دی (۳۰ دسامبر) به شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران گفته است: "بانک مرکزی نسبت به خرید و فروش این ارزها هشدارهای لازم را به مردم می دهد و در کنار آن نیز در تلاش است تا امنیت نسبی در این رابطه ایجاد شود."
جهش هفتههای اخیر قیمت بیت کوین از اواخر ماه نوامبر اتفاق افتاد که ارزش هر بیتکوین از ۸ هزار دلار تا نزدیکی ۲۰ هزار دلار در شانزدهم دسامبر پیش رفت.
اما در کمتر از یک هفته قیمت آن به زیر از ۱۰ هزار دلار رسید.
این ارز دیجیتال در ژانویه امسال (۲۰۱۷) حدود هزار معامله میشد.
بیتکوین یک روش پرداخت دیجیتال است که بر مبنای رمزنگاری و با شبکهای از کامپیوترها ممکن میشود. بیتکوین ارزی نیست که بانک مرکزی داشته باشد و نقل و انتقالها با تایید در شبکه ممکن میشود.
اعضای این شبکه میتوانند با حل مسائل ریاضی بیتکوینهای جدید استخراج کنند.
هر بیتکوین زنجیرهای دیجیتال از سوابق تراکنش دارد ( blockchain) که به صورت توزیعشده روی شبکه ذخیرهسازی و به روزرسانی میشود.
زنجیره بیتکوین ظرفیت اضافه شدن یک مگابایت اطلاعات در هر ۱۰ دقیقه را دارد.
با افزایش اشتیاق خرید بیت کوین در ایران بعضی صرافیها اقدام به خرید و فروش بیت کوین می کنند و این در حالی است که بعضی کارگزاران ایرانی هم امکان عرضه آنلاین این ارز دیجیتالی را فراهم کردهاند.
با توجه به سردرگمی قانونی درباره این ارز دیجیتال بعضی دیگر از مسئولان ایرانی از اساس منکر قانونی بودن معامله آن هستند؛ دستکم تا زمانی که در این باره تعیین تکلیف شود. شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفته است: "سازمان بورس و اوراق بهادار در حال بررسی وضعیت بیتکوین برای ورود به اقتصاد کشور بوده و هنوز در این مورد به نتیجه نرسیده است؛ بنابراین اگر کارگزاریها اقدام به خرید و فروش محصولات کنند، تخلف کردهاند."
ناصر حکیمی، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی هم گفته است: "درباره خرید و فروش ارزهای رمز پایه نیز از هماکنون به مردم هشدار میدهیم که درصورت کلاهبرداری از آنها یا زیان از محل افت قیمت این ارز دیجیتالی هیچ نهادی مسئولیت آن را برعهده نمیگیرد چرا که هنوز در قوانین و مقررات دیده نشده است."
بانک مرکزی ایران به عنوان نهاد مرجع پولی هنوز سیاست خاصی را درباره بیتکوین اعلام نکرده و قرار است سند "ارزهای رمزینه" سال آینده رونمایی شود.
این پول مجازی تحت نظارت نهادهای مالی و بانکی خاصی نیست از همین رو میتواند بسیاری از نهادهای ناظر را دور بزند که همین مایه نگرانی آنها شده است.
ژاپن از معدود کشورهایی است که پرداخت با بیتکوین را به رسمیت میشناسد.
بسیاری از سرمایهگذاران به بیتکوین به عنوان کالای سرمایهای نگاه میکنند. گسترش استقبال از این ارز و افزایش تقاضا در ماههای اخیر باعث جهش قیمت آن شده است.
بعضی از شهروندان ایرانی در ماههای اخیر از مسدود شدن حسابهای خود در کارگزاریهای بینالمللی عرضه کننده ارزدیجیتال نظیر بیترکس خبر داده بودند.