محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران امروز گفت وقتی اطلاعات مشترکان اینترنت منتشر میشود دستگاه قضایی باید آن را پیگیری کند.
آقای آذری جهرمی درباره انتشار اطلاعات شخصی کاربران در اینترنت گفت وقتی دیتابیس اپراتور یعنی اطلاعات مشترکان منتشر میشود موضوع باید پیگیری شود:
"دیتابیس یک اپراتور لو رفت. بحث بین دو مقام شروع شد و مصاحبه کردند و هر کدام دلیلی برای آن آوردند."
"باور کنید اگر در هر جای دیگر دنیا بود اتفاقات خیلی بدی میافتاد."
"وقتی این اتفاقات میافتد و مردم میبینند ما بیتفاوتیم، فکر می کنند ما نسبت به کل حریم خصوصی آنها بیتفاوتیم. ما در عرصه حریم خصوصی مردم شرعا و قانونا مدیونیم. هیچ گذشت و کوتاهی در این عرصه پذیرفته نیست."
"چرا وقتی یک اپراتور تخلف میکند نباید پرونده آن را به دستگاه قضایی منتقل کرد؟"
به نظر میرسد اشاره وزیر ارتباطات به تابستان گذشته باشد، وقتی یک ربات در تلگرام اطلاعات شخصی مشترکان شرکت ایرانسل را در اختیار همه قرار داد، در آن زمان محمود واعظی وزیر ارتباطات وقت گفت: "اطلاعات دو سال و نیم گذشته این اپراتور در اختیار یکی از نهادها قرار گرفته و اطلاعات از طریق یکی از کارمندان این نهاد به بیرون درز کرده است و همان اطلاعات با روش دیگری در این مقطع در یکی از کانالهای تلگرامی انتشار یافت."
این ربات بسرعت غیر فعال شد اما گفته شد که اطلاعات شخصی دستکم بیست میلیون مشترک از چند سال پیشتر لو رفته و خرید و فروش میشده بدون اینکه اقدامی صورت بگیرد اما فعالیت آن ربات در تلگرام موضوع را در معرض توجه قرار داد. پلیس اینترنتی ایران (فتا) کمی بعد اعلام کرد که متخلف را که جوانی ۱۹ ساله بوده دستگیر کرده است.
وزیر ارتباطات همچنین گفت برای پیگیری نقض حریم خصوصی مردم دستور راه اندازی سامانهای را داده تا پروندههای مربوط را بررسی کند. او درباره فروش اطلاعات مشترکان به شرکتهای تبلیغاتی گفت: "اپراتور تلفن همراه بیجا میکند که اطلاعات مشترک را در اختیار شرکتهای تبلیغاتی برای فروش بگذارد. وضعیتی که درست شده در تهران توسط سازمان تنظیم مقررات پیگیری میشود اما در شهرستانها توسط چه نهادی قرار است پیگیری شود؟ برای نمونه شرکتهای فروش اینترنت سرعت بالا به مشترک میفروشند اما بعد اعلام میکنند که مشترک نمیتواند از تمام ظرفیت استفاده کند و سرعت پایینتری دریافت میکند. وظیفه ما پیگیری است باید هر نهاد و اپراتوری تخلف کرد این مسئله پیگیری شود."
سه روز پیش کالین اندرسون که در زمینه ساختارهای اینترنت در ایران تحقیق میکند خطاب به وزیر ارتباطات ایران توئیت کرد که شرکتهای خدمات اینترنتی ایران (ISP) سوابق اینترنتی مشتریان رادر اختیار یک شرکت خصوص قرار میدهند و آن را آزمایش واضحی برای "سیستم فیلترینگ هوشمند" دانست.
او در یک رشته توئیت توضیح داد که چرا به چنین نتیجهای رسیده و مدعی شد که بخشی از این اطلاعات جمع آوری شده در اینترنت در دسترس عموم است. او همچنین نوشت که به نظر میرسد "کسی" برای طبقهبندی دیتابیسهای بزرگ آدرس اینترنتی (URL) در زمینه "پورنوگرافی، سیاست" و موضوعات دیگر "تحلیل محتوا" انجام میدهد.
وزارت ارتباطات ایران به این توئیتها واکنش رسمی نشان نداده است.
آقای آذری جهرمی که با وعده حفظ حریم خصوصی به وزارت ارتباطات رسید اخیرا به دلیل فیلتر شدن برخی اپلیکیشنهای حمل و نقل هدف انتقاد کاربران قرار گرفت. او ماه پیش در توئیتر نوشت که "وزارت ارتباطات الزامات اساسی در طراحی Appها را تدوین کرده است. در این توصیهنامه به مسایل مهمی مانند رعایت سطوح دسترسی و رعایت حریم خصوصی پرداخته شده."
کاربری پاسخ داد: "آقای وزیر شما اگر واقعا به فکر حریم خصوصی مردم هستید نرم افزارهای فیلتر شده رو رفع فیلتر کنید. وقتی ملت با فیلترشکن که عامل نشر حریم خصوصی نزد شرکت سازنده خارجی هست میان تو توئیتر و امثالهم، اونوقت شما به فکر طراحی app امن هستین".
بنا بر گزارش سالانه خانه آزادی (Freedom House) که اخیرا منتشر شد، ایران در کنار چین، اتیوپی و سوریه "از نظر اعمال محدودیت در محتوا و نقض حقوق کاربران" در صدر کشورهای دنیا است.