دستور سشنز برای بررسی تحقیقات مرتبط با حزب‌الله لبنان در دوران اوباما

جف سشنز، دادستان کل آمریکا، دستور تشکیل کمیسیونی را داده است تا گزارش ادعایی اخیر در یک رسانه آمریکایی را در خصوص نقش احتمالی دولت باراک اوباما در توقف نظارت این کشور بر فعالیت‌های بزهکارانه حزب‌الله لبنان، بررسی کند.
 
خبرگزاری فرانسه و وب‌سایت‌های آمریکایی پولیتیکو، نیویورک تایمز و فاکس نیوز شنبه دوم دی، از تشکیل یک کمیسیون بررسی به دستور دادستان آمریکا، برای اطمینان یافتن از نحوه اجرای قانون و اعمال نظارت لازم بر حزب‌الله در دولت پیشین این کشور خبر داده‌اند.
 
بر اساس این گزارش‌ها، جف سشنز در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که دولت اوباما بر سر راه انجام فعالیت‌های اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکا «مانع‌تراشی نکرده باشد». دادستان کل آمریکا تأکید کرده که اجرای درست طرح‌های نظارتی بر فعالیت‌های بزهکارانه و گروه‌های خشن، برای امنیت آمریکا نیز اهمیت دارد.
 
اعضای ارشد کمیته نظارت و اصلاحات دولتی وابسته به مجلس نمایندگان آمریکا، در نامه‌ای به آقای سشنز خواهان تحقیق در مورد گزارش مربوط به نقش احتمالی دولت پیشین آمریکا در توقف نظارت بر فعالیت‌های بزهکارانه حزب‌الله شدند و همچنین از او خواستند تا دو هفته دیگر، ۱۸ دی، اسناد و مدارک «طرح کاساندرا» و چند عملیات دیگر مرتبط با نظارت آمریکا بر فعالیت‌های حزب‌الله را در اختیار این کمیته بگذارد.
 
اداره فدرال مبارزه با مواد مخدر آمریکا، موسوم به DEA، از سال ۲۰۰۸، پس از دستیابی به شواهدی مبنی بر دخیل بودن حزب‌الله لبنان در اقدامات بزهکارانه بین‌المللی، طرحی را با نام کاساندرا برای نظارت بر فعالیت‌های این گروه در قاچاق مواد مخدر و سلاح، و همچنین پولشویی آغاز کرد.
 
اما وبسایت آمریکایی پولیتیکو هفته گذشته خبر داد که مقام‌های بلندپایه آمریکایی در دوران باراک اوباما با توصیه‌ها و فعالیت‌های خود عملاً طرح کاساندرا را «خشکاندند» تا امید به دستیابی به توافق اتمی میان آمریکا و دیگر قدرت‌های جهانی با ایران افزایش یابد.
 
گزارش پولیتیکو همچنین مدعی بود که مقام‌های ارشد وزارت‌خانه‌های خزانه‌داری و دادگستری آمریکا در دوران اوباما با این امیدواری که حزب‌الله به عنوان همپیمان مهم منطقه‌ای ایران نقشی جدید در خاورمیانه ایفا کند، از تحقیق یا دستگیری و اعمال تحریم علیه افراد مشکوک به فعالیت‌های بزهکاری در باندهای حزب‌الله جلوگیری کردند.
 
این گزارش ادعا می‌کرد که نه تنها نظارت بر فعالیت‌های حزب‌الله در آمریکای لاتین متوقف ماند، بلکه برخی اقدامات حزب‌الله در خاک آمریکا از مدار رصد خارج شد تا ایران خشمگین نشود و در مسیر مذاکرات اتمی باقی بماند.
 
گزارش پولیتیکو مدعی بود که شل شدن نظارت آمریکا بر فعالیت‌های حزب‌الله موجب شد که این سازمان به یکی از مهم‌ترین قاچاقچیان بزرگ کوکائین در جهان مبدل شود و جنگ‌افزار متعارف و حتی سلاح شیمیایی به حکومت بشار اسد داد تا از آن برای کشتار مردم سوریه استفاده کند.
 
دیوید آشر تحلیلگر اقتصادی ۴۹ ساله وزارت دفاع آمریکا و یکی از طراحان پروژه کاساندرا یکی از منابع گزارش هفته گذشته پولیتیکو بود.
 
آقای آشر گفته بود که او و تیمش از بیروت ضمن همکاری اطلاعاتی با اسرائیل، از جمله می‌خواستند از اقدامات داخلی یک بانک لبنانی که پول‌های حزب‌الله را رد و بدل می‌کرد، آگاه شوند؛ این تیم بویژه فعالیت‌های ایمن جمعه یکی از قاچاقچیان مهم مخدر لبنانی مرتبط با حزب‌الله را رصد می‌کرد؛ ایمن جمعه با کارتل‌های مواد مخدر در کلمبیا در آمریکای لاتین و مکزیک ارتباط گسترده داشت و از راه مکزیک «ده‌ها تن کوکائین وارد آمریکا شد».
 
بر اساس گزارش پولیتیکو، حزب‌الله مسیر دیگری نیز برای انتقال کوکائین از آمریکای لاتین به سوی کشورهای غرب آفریقا برقرار کرده بود تا از آنجا به اروپا و خاورمیانه برده شود.
 
به ادعای آشر، هر چه که دولت اوباما به توافق هسته‌ای با ایران نزدیک‌تر می‌شد، نظارت بر فعالیت بزهکارانه حزب‌الله هم سخت‌تر می‌شد و بعد از دستیابی به توافق هسته‌ای نیز، مجریان طرح کاساندرا به مأموریت‌های دیگری گماشته شدند و طرح یاد شده عملاً «خشکانده شد».
 
نتیجه‌گیری گزارش پولیتیکو مدعی بود که اقدامات دوران اوباما در واقع به حزب‌الله لبنان امکان داد که به یک تهدید امنیتی جهانی مبدل شود.
 
اما به گزارش خبرگزاری فرانسه، ادوارد پرایس سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در زمان اوباما گزارش پولیتیکو را از اساس رد کرده و آن را «داستان‌سرایی» توصیف کرده است.
 
آقای پرایس به این خبرگزاری گفته است که مذاکرات هسته‌ای با ایران صرفاً بر سر برنامه اتمی ایران بود و با عملیات نظارتی آمریکا در زمینه‌های دیگر ارتباطی نداشت.
 
همچنین کوین لورینس، مقام پیشین کاخ سفید و کارمند وزارت دادگستری در دولت اوباما تأکید کرده که تصمیمات مربوط به نحوه نظارت بر فعالیت‌های حزب‌الله، فارغ از سیاست گرفته می‌شد.
 
آمریکا گروه حزب‌الله لبنان را گروهی تروریستی می‌داند و مقام‌های دولت دونالد ترامپ تقریباً هر جا به «اقدامات مخرب و بی‌ثبات‌کننده» ایران در منطقه اشاره کرده‌اند، از گروه حزب‌الله لبنان نیز به عنوان همپیمان ایران نام برده‌اند.
 
چندی پیش مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، تأکید کرده بود که «تعهد» این کشور تحت ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ برای متوقف کردن حزب‌الله لبنان «افزایش» یافته است.
 
در این میان مجلس نمایندگان آمریکا نیز در اوائل آبان ماه سه طرح را در مورد حزب‌الله لبنان به اتفاق آرا به تصویب رساند که از جمله از اتحادیه اروپا می‌خواهد این گروه را در فهرست گروه‌های تروریستی خود قرار دهد.
 
دو طرح دیگر مصوب مجلس نمایندگان، یکی مربوط به تحریم کلیه افراد نهادها و شرکت‌هایی که به تامین منابع مالی و همچنین جذب نیرو با حزب‌الله همکاری کنند، و طرح دیگر، این گروه را به همراه ایران به دلیل «استفاده از شهروندان به عنوان سپر انسانی» مورد تحریم قرار می‌دهد.
+16
رأی دهید
-4

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.