شرکت دولتی نفت چین حاضر است در پروژه گاز ایران جای توتال را بگیرد

امضای قرارداد سرمایه‌گذاری مشترک در فاز ۱۱ پارس جنوبی در آبان ماه سال ۹۵ خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از یک منبع مطلع در شرکت دولتی نفت چین نوشت، در صورتی که شرکت فرانسوی توتال تصمیم بگیرد به خاطر تحریم‌های جدید آمریکا پروژه گاز بزرگ در ایران را رها کند این شرکت حاضر است جای توتال را بگیرد.
 
شرکت فرانسوی توتال در ماه ژوئیه قراردادی به ارزش یک میلیارد دلار برای توسعه میدان گاز پارس جنوبی امضا کرد که این توافق بزرگترین سرمایه‌گذاری یک شرکت غربی در ایران پس از لغو تحریم‌های بین‌المللی در نتیجه توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است.
 
اما پس از آنکه دونالد ترامپ حاضر نشد پایبندی ایران به اجرای مفاد برجام را در ماه اکتبر تأیید کند، کنگره آمریکا باید درمورد احتمال از سرگیری تحریم‌ها علیه ایران رأی‌گیری کند.
 
هنوز مشخص نیست که این رأی‌گیری چه زمانی صورت خواهد گرفت و چه نوع تحریم‌هایی علیه ایران وضع خواهد شد ولی ممکن است شرکت‌های فعال در ایران، از فعالیت در آمریکا منع شوند.
 
فعالیت توتال در آمریکا بسیار گسترده‌تر است و مدیرعامل آن گفته است اگر ما اجازه فعالیت در ایران نداشته باشیم آن کشور را ترک خواهیم کرد.
 
این توافق مربوط به توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که بزرگترین میدان گاز جهان است و به گفته یک منبع ارشد مطلع در پکن که از مفاد توافق مشترک اطلاع دارد در صورتی که شرکت توتال فعالیت خود را در این پروژه متوقف کند، شرکت نفت دولتی چین، سهام ۵۰.۱ درصدی شرکت توتال را در اختیار خواهد گرفت.
 
در حال حاضر ۳۰ درصد سهام این پروژه متعلق به شرکت دولتی نفت چین و ۱۹.۹ درصد دیگر آن متعلق به شرکت ایرانی پتروپارس است.
 
به گفته سه منبع مطلع از مذاکرات در هفته‌های اخیر مقام‌های ارشد شرکت دولتی نفت چین احتمال در اختیار گرفتن سهام توتال در این پروژه را بررسی کرده‌اند.
 
سخنگویان شرکت توتال، شرکت دولتی نفت چین و شرکت ملی نفت ایران تاکنون حاضر نشده‌اند در این مورد اظهار نظر کنند.
 
خبرگزاری رویترز از قول یک مقام ارشد شرکت توتال می‌گوید «این شرکت شیوه‌هایی را در نظر گرفته که در صورت اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به آن امکان می‌دهد بدون دردسر از این معامله خارج شود».
 
منابع مطلع می‌گویند هرگونه تغییری در این زمینه باعث تأخیر در توسعه میدان گاز پارس جنوبی خواهد شد چون شرکت توتال طی ماه‌های اخیر برخی از اقدامات تدارکاتی برای شروع کار را انجام داده است.
 
در صورت وقوع این تغییر در مالکیت میزان شهام شرکت دولتی نفت چین به ۸۰ درصد خواهد رسید. هزینه کلی این طرح حدود دو میلیارد دلار برآورد شده است.
 
مدیرعامل شرکت توتال در ماه اکتبر گفت این شرکت ممکن است کماکان بتواند به فعایت در ایران ادامه دهد و این به متن تحریم‌های احتمالی جدید آمریکا علیه ایران بستگی خواهد داشت. در عین حال اتحادیه اروپا، روسیه و چین به توافق هسته‌ای با ایران وفادار خواهند ماند.
 
او افزود که فرانسه ممکن است بتواند برای تضمین فعالیت شرکت‌های خود در ایران نوعی استثنا از تحریم‌های آمریکا را تضمین کند، همانطور که در اواخر دهه ۹۰ میلادی توانسته بود این کار را بکند.
 
منابع شرکت توتال می‌گویند در صورت خروج از پروژه پارس جنوبی این شرکت ممکن است ده‌ها میلیون دلار ضرر کند ولی این برای شرکتی که ارزش مالی آن حدود ۱۲۰ میلیارد دلار است رقم بزرگی نیست.
 
در صورت پایان طرح توسعه میدان گاز پارس جنوبی میزان تولید آن حدود دو میلیارد فیت مکعب، معادل ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز خواهد بود. شرکت توتال قبلاً اعلام کرده بود استخراج و انتقال این گاز به شبکه مصرف داخلی ایران را از سال ۲۰۲۱ آغاز خواهد شد.
 
ایران سومین تولیدکننده بزرگ نفت و گاز در اوپک است و قرارداد با شرکت توتال یکی از گام‌های بزرگ برای احیای اقتصاد این کشور پس از لغو تحریم‌های بین‌المللی بود.
+9
رأی دهید
-18

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    karkas - اصفهان، ایران
    یعنی از پارس جنوبی فقط ۱۹/۹ % به ایران می رسه :( روحانی مچکریم
    3
    1
    شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۶ - ۰۰:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    Sepas - تهران، ایران
    این کارو نکنید هیچوقت توتال خیلی‌ بهتر جواب میده تا چین بی‌ کیفیت
    1
    3
    شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۶ - ۰۰:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.