همسر احمدرضا جلالی پزشک و محقق ایرانی مقیم سوئد به بیبیسی فارسی گفت همسرش در دادگاهی در ایران به اتهام "محاربه" و "همکاری با دولت اسرائیل" به اعدام محکوم شده است.
ویدا مهران نیا گفت حکم دادگاه بدوی را روز شنبه دریافت کرده است.
همسر آقای جلالی گفت همسرش "سیصد برگ" مدرک دال بر بیگناهی و عدم همکاری به دادگاه ارائه کرده اما دادگاه به این مدارک توجهی نداشته و "بدون سند و مدرک" این اتهام "واهی" را وارد دانسته است.
آقای جلالی که در زمینه پزشکی بحران تخصص دارد در آوریل ۲۰۱۶ به دعوت دانشگاههای تهران و شیراز برای برگزاری یک کارگاه مدیریت بحران به ایران سفر کرد و دستگیر شد.
حدود دو ماه بعد از بازداشت، عفو بینالملل بیانیهای منتشر کرد که در آن آمده بود ماموران وزارت اطلاعات آقای جلالی را روز ۲۵ آوریل، سه روز پیش از ترک ایران به مقصد سوئد، بازداشت کردهاند.
به نوشته عفو بین الملل خانواده آقای جلالی ده روز از وضعیت او بیاطلاع بودند تا اینکه به او اجازه داده شد تلفنی با آنها تماس بگیرد.
به گزارش عفو بینالملل احمدرضا جلالی یک هفته در مکانی نامعلوم نگهداری شده و بعد به بند ۲۰۹ زندان اوین انتقال یافته بود.
در آن زمان گفته شد که وکیل آقای جلالی به جزئیات پرونده دسترسی نداشته و برای "اعتراف" به جاسوسی برای "دولت متخاصم" تحت فشار شدید قرار گرفته و وقتی از اعتراف خودداری کرده به او گفته شده با اتهام "محاربه" که مجازات مرگ دارد روبرو خواهد شد.
آقای جلالی در اعتراض از ۲۶ دسامبر اعتصاب غذا کرده بود.
عفو بینالملل گزارش کرده بود که پس از نه ماه زندان از جمله سه ماه انفرادی، آقای جلالی روز ۳۱ ژانویه بدون حضور وکیل در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب حاضر شده و قاضی ابوالقاسم صلواتی اتهام او را "جاسوسی" عنوان کرده و گفته بود که احتمال دارد با مجازات اعدام روبرو شود.
ویدا مهراننیا در آن زمان گفته بود ماموران وزارت اطلاعات گفتهاند که اتهام همسرش "امنیتی" است و از آنها خواسته بودند که در این باره سکوت کنند: "ما هم سکوت کردیم چون فکر میکردیم که او را اشتباهی بازداشت کردهاند."
احمدرضا جلالی پزشک و محقق ۴۵ ساله پزشکی بحران است که در دانشگاههای بلژیک، ایتالیا و سوئد تدریس کرده است. او در سال ۲۰۰۹ برای ادامه تحصیل ایران را ترک کرد.
به گفته خانم مهراننیا همسرش بارها به دعوت دانشگاههای ایران برای برگزاری کارگاههای آموزشی به ایران سفر کرده بود.
خانم مهراننیا به بیبیسی گفت که از دولت سوئد خواسته با مقامات ایران وارد گفتگو شود و مارگوت والستروم وزیر خارجه سوئد وعده داده موضوع را در "بالاترین سطح" پیگیری کند.
بیانیه تازه عفو بین الملل
عفو بین الملل روز دوشنبه در بیانیه ای خواستار لغو فوری حکم اعدام آقای جلالی شد. این گروه نوشت که از زمان بازداشت او در ماه آوریل ۲۰۱۶ چندین مقام اروپایی خواستار آزادی او شده اند.
فیلیپ لوتر مدیر تحقیقات خاورمیانه و آفریقای شمالی عفو بین الملل گفت: "احمدرضا جلالی بعد از یک محاکمه به شدت غیرمنصفانه به اعدام محکوم شده که نه فقط ثبات قدم مقام های ایرانی در استفاده از مجازات اعدام، بلکه نگاه کاملا حقارت آمیز آنها به قانون را نشان می دهد."
او گفت هیچ شواهدی عرضه نشده که نشان دهد آقای جلالی چیزی بیش از یک دانشگاهی است که حرفه خود را به طور مسالمت آمیزی دنبال می کند.
او افزود: "اگر او به خاطر استفاده مسالمت آمیز از حقش برای آزادی بیان، ارتباط با دیگران و تجمع از جمله از طریق کار آکادمیک محاکمه و محکوم شده است، مقام ها باید فورا و به طور نامشروط او را آزاد کنند و همه اتهامات وارده را باطل کنند."
به نوشته عفو بین الملل در یک رکورد صوتی که در روز ۲۲ اکتبر در یوتیوب منتشر شد صدای احمد رضا جلالی شنیده می شود که می گوید او در زمان حبس انفرادی وادار شد دو بار در برابر دوربین با خواندن بیانیه هایی که بازجوها از قبل آماده کرده بودند "اعتراف" کند.
بنابه این گزارش او می گوید که از طریق شکنجه روانی و تهدید به اعدام و بازداشت فرزندانش تحت فشار شدید قرار گرفت تا "اعتراف کند" که جاسوس یک "دولت متخاصم است."
عفو می نویسد: "او در این پیام صوتی می گوید که عقاید آکادمیک او برای محکوم کردنش به اعدام به کار گرفته شده است. او همچنین این اتهامات را رد کرده و می گوید ساخته و پرداخته ماموران وزارت اطلاعات است."
عفو بین الملل می گوید که با مجازات اعدام در هر شرایطی بدون استثنا مخالف است.