یک مقام ارشد اتحادیه اروپا میگوید این اتحادیه نهایت تلاش خود را برای حفظ توافق هستهای ایران (برجام) خواهد کرد.
هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز چهارشنبه چهار اکتبر (۱۲ مهر) در مجمع اقتصادی اروپا و ایران در شهر زوریخ گفت برجام یک توافق دوجانبه نیست، بلکه توافقی چند جانبه است و تاکید کرد که این توافق یه یک کشور خاص تعلق ندارد که بتواند به تنهایی آن را لغو کند.
تاکید خانم اشمید به تعهد اروپا در قبال برجام در حالی صورت میگیرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در هفتههای اخیر بارها نارضایتی خود را از این توافق اعلام کرده و باز هم آن را بدترین توافق ممکن خوانده است.
دولت آمریکا حدود دو هفته دیگر باید نظر خود را درباره پایبندی ایران به برجام اعلام کند. دولت ترامپ تا کنون دو بار این پایبندی را تایید کرده ولی موضعگیریهای اخیر او و بعضی مقامهای بلندپایه آمریکایی این تصور را به وجود آورده که ممکن است این بار نظر آمریکا تغییر کند و در نهایت آمریکا عملا از برجام خارج شود. آنها میگویند آمریکا از برخی اقدامات ایران مانند آزمایشهای موشکی و نقش این کشور در منطقه نگران است.
با وجود این هلگا اشمید امروز گفت که اتحادیه اروپا هم از فعالیت موشکی ایران و نقش این کشور در منطقه نگرانیهایی دارد اما تاکید کرد که جای بحث درباره این مسائل جای دیگری است نه در برجام.
به گزارش امیر پایور خبرنگار بیبیسی فارسی در محل برگزاری مجمع اقتصادی اروپا و ایران، خانم اشمید گفت که توافق هستهای یک توافق عدم اشاعه است نه توافقی جامع برای صلح به همین دلیل نباید غیر از آنچه تعریف شده، از آن انتظاری داشت.
در آمریکا هم بعضی مقامهای بلندپایه دولتی و نظامی در روزهای اخیر گفتهاند که در حال حاضر به نفع آمریکا است که از برجام خارج نشود و به آقای ترامپ توصیه کردهاند که این توافق را حفظ کند. حمایت از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی
هلگا اشمید در سخنرانی خود وعده داد که اتحادیه اروپا به نشانه اعتماد خود به ایران به زودی اجازه خواهد داد بانک سرمایهگذاری اروپا در ایران فعالیت کند.
پیش از این هم مقامهای اروپایی گفته بودند شروع فعالیت بانک سرمایهگذاری اروپا در دستور کار این اتحادیه قرار گرفته است.
با وجود رفع تحریمهای بینالمللی بعد از اجرای برجام، هنوز بانکهای بزرگ غربی به دلیل نگرانی از تحریمهای ثانوی آمریکا و مسائلی مانند پولشویی از همکاری با ایران خودداری میکنند.
خانم اشمید همچنین گفت که ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی حمایت میکنند. ایران حدود ۲۰ سال پیش برای عضویت در سازمان تجارت جهانی درخواست داده اما به دلایلی از جمله مخالفت شدید آمریکا این موضوع هنوز در شورای عمومی این سازمان مطرح نشده است.