تمام­ واحدهای پولی ایران از هخامنشی تا امروز

در طول تاریخ از دوره هخامنشی تاکنون، بیش از ۵۰ واحد پولی در ایران مورد استفاده قرار گرفته که نام این واحدها به‌همراه شرحی مختصر در این گزارش آورده شده است.
 
به گزارش تسنیم، یکای پولی یک کشور، نام پول رایج در آن کشور است و واحدی برای سنجش داد و ستد کالا و خدمات ‌می‌باشد که در آسان­‌سازی مبادله کالا و خدمات نقشی اساسی دارد، برای نمونه واحد پول کشور عراق دینار و واحد پول کشور آمریکا دلار است.
 
براساس ماده یک قانون پولی و بانکی کشور، واحد پول ایران ریال است و هر ریال به ۱۰۰ دینار تقسیم می‌­شود اما چون ریال واحد کم‌ارزشی است، تقسیمات آن در حسابداری به­ کار نمی‌­رود. واحد پول ایران در اواخر دوره قاجاریه تومان بوده و هر تومان برابر ۱۰ قِران بود. البته براساس مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۹۶ واحد پول از ریال به تومان تغییر کرد.
 
طبق قانون آحاد در سال ۱۳۰۸ خورشیدی واحد پول از تومان به ریال تغییر یافت، این قانون از سال ۱۳۱۱ (۱۹۳۲ میلادی) اجرایی شد ولی واحد غیررسمی تومان (۱۰ ریال) همچنان برای شمارش پول در ایران به­‌کار می‌­رود.
 
هیئت وزیران در جلسه عصر یکشنبه (اول مرداد ۱۳۹۶) خود به‌ریاست رئیس‌جمهور گزارش کمیسیون اقتصاد را درباره لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور بررسی و بر پایه این لایحه واحد پول ایران را تومان و برابر ۱۰ ریال تعیین کرد.
 
بر پایه قانون پولی و بانکی مصوب سال ۱۳۳۹ هر ریال برابر ۱۱۷۲۱۶ ۰/۰گرم طلای خالص (۲۴ عیار) یعنی هر گرم طلا برابر ۲۴/۸۵ ریال در نظر گرفته شده است. همچنین بر اساس قانون پولی و بانکی مصوب سال ۱۳۵۱ هر ریال برابر۰۱۰۸۰۵۵/۰ گرم طلای خالص است، یعنی هر گرم طلا برابر ۵۴/۹۲ ریال بوده است.
 
در طول تاریخ از دوره هخامنشی تاکنون، بیش از ۵۰ واحد پولی در ایران مورد استفاده قرار گرفته که نام این واحدها به‌همراه شرحی مختصر در جدول زیر آورده شده است.
 
علاوه بر این موارد در متون ادبی و تاریخی از دو واحد «اسپرنه» و «شهروا» نیز نام برده شده است. در لغت‌نامه دهخدا از اسپرنه به‌عنوان واحد پول و مبادله در اوستا یاد شده است. در لغت‌نامه معین از شهروا به‌عنوان زر ناسره یاد می‌­شود. گویند پادشاهی زر قلب و ناسره زد و آن ­را به‌تندخویی در ملک خود رایج گردانید.
 
استاد سخن سعدی در گلستان پس از حکایتی می‌­گوید: وجود مردم دانا مثال زر طلاست/ به هرکجا برود قدر و قیمتش دانند/ بزرگ‌زاده نادان به شهروا ماند/ که در دیار غریبش به هیچ نستانند.
+32
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۳
    برجعلی - کلن، آلمان
    تا جایی که من یادمه روی سکه ده شاهی که معادل نیم ریال بود ، پنجاه دینار حک شده بود. یعنی هر بیست شاهی برابر با یک ریال میشد. با این حساب بعضی از تبدیل واحدها که نوشته احتمالا اشتباه باشه. ضمنا تا یادمه به سکه پنج ریالی رایج هم پنجزاری میگفن. دوستان که یادشونه اگر اشتباه میگم لطفا تصحیح کنن.
    2
    11
    ‌سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۰:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    آذری باهوش - میانه، ایران
    باید واحد پول ایران دریک یا شکل باشد. من شنیدم که ریال از اسپانیا گرفته شده که اگر اینجوری باشد شرم آور است. تازه قبل از هخامنشی هم ما چند هزار سال تمدن داشته ایم که هنوز راجع به آنها نمیدانیم
    8
    22
    ‌سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۱:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    iran2015 - وین، اتریش
    [::آذری باهوش - میانه، ایران::] تو مثل برق متناوب هستی گاهی کامنتهایی میگذاری که آدم میگوید این آدم چقدر میهن پرست و آگاه است و گاهی آدم حالش بهم میخورد از خواندن جنفنگیاتت، در اینجا کاملا درست گفتی تمدن جیرفت که الان باستان شناسنان ایران و ایتالیا در حال کاوش هستند و لایه 5 تا 7 هزار ساله را یافته اند و خود حدس میزنند که هنوز دو لایه دیگر وجود دارد.
    1
    11
    ‌سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.