بی بی سی : نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که عربستان سعودی اصلیترین مروج اسلامگرایی افراطی در بریتانیا است.
موسسه هنری جکسون میگوید که تحقیقاتش از ارتباط آشکار و مستقیم میان برخی اشخاص و بنیادهای مستقر در عربستان با نفرتپراکنی و گروههای جهادی مروج خشونت در بریتانیا خبر میدهد.
این موسسه برخی شهروندان و بنیادهای خیریه در عربستان سعودی را متهم کرده است که "نوعی وهابیت غیرلیبرال و تبعیض آمیز" را به خارج صادر میکنند.
اندیشکدههای فعال در تحقیقات پیرامون روابط خارجی بریتانیا از دولت این کشور خواستهاند تحقیق و تفحصی علنی از نقش عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیجفارس در حمایت از عقاید دینی افراطی انجام دهد.
سفارت عربستان در لندن نتایج و روش این تحقیق را "نادرست" خوانده است.
همزمان دولت بریتانیا تحت فشار قرار گرفته تا نتایج گزارشی را که پیشتر درباره گروههای اسلامگرای افراطی این کشور تهیه شده بود منتشر کند.
گزارش مفصلی که در سال ۲۰۱۵ به دستور نخست وزیر وقت، دیوید کامرون درباره سازمانهای جهادی بریتانیا تهیه شده بود هنوز اجازه انتشار عمومی پیدا نکرده است.
منتقدان میگویند محتوای چنین تحقیقاتی احتمالا برای دولت بریتانیا که روابط نزدیک اقتصادی و نظامی با کشورهای حوزه خلیجفارس، به ویژه عربستان دارد، دردسرساز خواهد شد.
گزارش موسسه هنری جکسون که بر تعدادی از کشورهای حوزه خلیج فارس، از جمله ایران، متمرکز شده است حاوی اطلاعاتی درباره کمکهای مالی این کشورها به آن دسته از مساجد و موسسات آموزشی اسلامی مرتبط با تبلیغ و اشاعه افراطیگرایی است.
بنابر این گزارش، در راس حامیان مالی چنین مراکزی، اشخاص و نهادهایی در عربستان سعودی قرار دارند که "به شدت سرگرم اشاعه ایدئولوژی وهابی" هستند.
سفارت عربستان در لندن با صدور اطلاعیهای گفته هر ادعایی مبنی بر ارتباط عربستان با افراطیگرایی که "تنها بر اساس بررسی سوابق تعداد معدودی از شهروندان" بنا شده باشد "بیاساس و فاقد شواهد معتبر" است.
در این بیانیه سفارت عربستان توجه منتقدان را به این موضوع جلب کرده که این کشور خود به کرات هدف حملات القاعده و داعش قرار گرفته است. این بیانیه میافزاید "ما نه اکنون و نه هیچوقت چنین افکار و اعمالی را که مروج خشونت است پشتیبانی نخواهیم کرد و تا نابودی کامل این شیاطین و تشکیلات آنها از پای نخواهیم نشست."
فرانک گاردنر، گزارشگر امنیتی بیبیسی میگوید نتایج این تحقیق در زمان بسیار حساسی منتشر شده است؛ درست در ایامی که عربستان، امارات، بحرین و مصر انگشت اتهام را به سوی قطر گرفتهاند و این کشور را "حامی تروریسم" خواندهاند. به گفته این کشورها، برخی بنیادهای خیریه و شهروندان قطری کمکهای مالی در اختیار گروههای تندرو قرار میدهند و از دولت قطر خواسته است با آنها مقابله کند.
در همین حال، قرار است وزرای خارجه کشورهای عربی روز چهارشنبه (پنجم ژوییه - ۱۴ تیر) در قاهره، پایتخت مصر، گرد هم آیند تا در مورد بحران قطر گفتگو کنند.
دن جرویس، از نمایندگان حزب کارگر در پارلمان بریتانیا که یکی از حامیان نتایج این گزارش جدید است گفته ارتباط میان عربستان سعودی و حمایت مالی از افراطیگرایی "بسیار نگرانکننده" است. وی از دولت خواسته که محتوای گزارش دولت درباره حمایت خارجی از چنین انجمنهایی را منتشر کند.
ترزا می، نخست وزیر، که دو ماه پیش به عربستان سفر کرده بود در همان زمان گفته بود روابط سیاسی و اقتصادی لندن با ریاض برای کشورش بسیار ضروری و حیاتی است.
جرمی کوربن، رهبر حزب کارگر بریتانیا پیشتر خواستار تعلیق تحویل تسلیحات نظامی به عربستان به علت "نقض حقوق بشر و عملیات نظامی این کشور در یمن" شده بود.