مراجعه به دادگاه و حضور در مقابل قاضی، تجربهای تلخ و ناخوشایند است به خصوص وقتی قاضی حکم به جریمه، زندان یا شلاق بدهد.
اما مواردی هم در دادگاههای ایران وجود داشته که قاضی با صدور احکامی عجیب و جالب - که الزاما ساده هم نبودهاند - تلخی حکم را به شگفتی تبدیل کرده است. البته در ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی این اجازه به قضات داده شده از احکام جایگزین و ضمانتهای اجرایی دیگر بهره بگیرند.
در این مطلب نگاهی میکنیم به مواردی از احکام غیر معمول قضات در ایران.
ایجاد صفحه در اینستاگرام و تلگرامچند ماه پیش، یک شکارچی به اتهام حمل اسلحه شکاری غیرمجاز و شکار دو قمری در شهرستان منوجان در استان کرمان دستگیر شد. قاضی پرونده او را به سه ماه حبس و ایجاد صفحه محیط زیستی در اینستاگرام و تلگرام محکوم میکند.
بر اساس حکم دادگاه، این شکارچی باید صفحه اینستاگرامی ایجاد کند که در آن دستکم ۵۰ تصویر از محیط زیست منتشر شود و علاوه بر این تعداد دنبال کنندگان این صفحه به دوهزار نفر برسد.
بر اساس حکم قاضی این پرونده، متهم با توجه به نداشتن سابقه کیفری، مشمول تخفیف دانسته شده و حکم اولیه در صورت برآورده کردن شروط به دو سال تعلیق مراقبتی تبدیل میشود.
هدف قاضی از صدور این حکم "تغییر نگاه شکارچی به مبانی محیط زیستی" اعلام شده است.
مردهشویی در غسالخانه حدود ۵ ماه پیش، زن ۳۵ ساله متاهلی که رسانههای ایران او را "مینا" معرفی کردهاند به اتهام "رابطه با یک مرد غریبه" دستگیر شد.
دادگاه گفت که این زن بعدا این رابطه را تائید کرده و قضات شعبه پنجم دادگاه کیفری رأی خود را درباره او صادر کردند.
بر اساس حکم دادگاه، این زن به ۷۴ ضربه شلاق و دو سال کار در غسالخانه بهشت زهرای تهران و شستوشوی زنان مرده محکوم شد.
"مینا" در زمان برگزاری دادگاه دارای یک فرزند ۵ ساله بوده و در اظهارات خود گفته بود که همسرش بیماراست و قادر به رابطه زناشویی نیست.
البته شورای اسلامی کار کارگران بهشت زهرا و زنان غسال از این حکم ابراز تعجب کردهاند و خواستار حفظ "کرامت شغلی" خود شدهاند.
عکاسی به جای زندان چندی پیش دو شکارچی که در هنگام شکار پرندگان در استان بوشهر به دام افتاده بودند در دادگاهی در دشتستان محاکمه شدند.
معمولا دستگاه قضایی از شکارچیان غیرمجاز گونههای منحصر به فرد و رو به انقراض به سادگی گذشت نمیکند.
قاضی این پرونده علاوه بر محکوم کردن شکارچیان به پرداخت جزای نقدی، آنها را مکلف کرده ظرف شش ماه از تاریخ صدور رای دادگاه، تصویر۵۰ گونه پرنده را به دلخواه تهیه کنند و پس از تحویل عکسها به اداره حفاظت محیط زیست دشتستان، رسید آن را به اجرای احکام کیفری ارائه دهند.
این عکسها بر اساس حکم قاضی باید در ابعاد ۱۰ در ۱۵ سانتیمتر تهیه شوند.
کاشت نهال به جای جریمه نقدی در اسفند ماه ۱۳۹۵ اداره محیط زیست نجف آباد در استان اصفهان از میزان آلایندگی "بیش از حد" یک شرکت فولاد شکایت میکند و پرونده در دادگستری مهردشت این استان بررسی میشود.
این شرکت با حکم قاضی به جای پرداخت جریمه نقدی به کاشت ۱۵۰۰ نهال محکوم میشود که خود قاضی این پرونده هم در مراسم درختکاری حضور پیدا میکند.
مجتبی فرهمند، رئیس مجتمع قضایی مهردشت درباره این حکم گفته است:" اگر تخلفی در خصوص محیطزیست انجام میشود، در مجازات باید از محیطزیست حمایت شود و به جای حبس و جریمه مالی کاری کنیم که محیطزیست هم بهرهمند شود."
هدیه دادن ۱۰ گل در سال به همسر حدود ۸ سال پیش مردی در استان فارس به اتهام رها کردن زندگی مشترک، ندادن نفقه و ضرب و شتم همسر روانه دادگاه میشود.
این متهم در ابتدا به تحمل سه ماه و یک روز حبس محکوم میشود ولی دادگاه پس از بررسی متوجه میشود که او سابقه کیفری ندارد و حکم اولیه را به مدت سه سال معلق میکند.
از جمله شروطی که قاضی برای تعلیق حکم حبس تعیین کرده بود هدیه دادن سالی ۱۰ گل به همسر و خودداری از کشیدن سیگار بوده است.
هدیه دادن گل بر اساس حکم دادگاه باید تا سه سال ادامه مییافت.
نگهداری از الاغ بیصاحب حدود هشت سال پیش در استان فارس کشاورزی که ۵۳ سال داشت متوجه میشود الاغی وارد مزرعه او شده و به مزرعهاش خسارت وارد کرده است.
کشاورز خشمگین هم با ریختن بنزین بر روی حیوان او را زنده زنده به آتش کشید که این اتفاق باعث شد پروندهای برای او در یکی از دادگاههای استان فارس باز شود و قاضی پرونده او را مجرم شناخت.
حکم اولیه که قاضی برای این کشاورز صادر کرده بود ۵۰ ضربه شلاق بود.
دادگاه بعدا این حکم را به سه شرط تغییر داد.
یادگیری ۲۰ حدیث اسلامی، محرومیت یک ساله از داشتن مزرعه کاهو و نگهداری از یک الاغ بی صاحب برای سه ماه شرطهایی بودند که دادگاه برای تغییر حکم تعیین کرده بود.