تا دوسال پیش، قبل از آنکه پدر محمد بن سلمان به پادشاهی برسد، خارج از مرزهای عربستان، کمتر کسی نام او را شنیده بود. اما فرزند حدودا ۳۲ ساله ملک سلمان، به سرعت به یکی از پر نفوذترین چهرههای ریاض تبدیل شد.
محمد بن سلمان، بزرگترین فرزند سومین همسر ملک سلمان پادشاه عربستان است. او لیسانس حقوقش را از دانشگاه ملک سعود، در ریاض گرفت و وارد کارهای دولتی شد. حدود هشت سال پیش، در ۲۴ سالگی مشاور پدرش شد که آن زمان استاندار ریاض بود.
محمد بن سلمان در دیدار با دونالد ترامپ، بهار امسال اما ورود او به عرصه قدرت، حدود چهار سال پیش آغاز شد، وقتی او به عنوان رئیس دیوان ولى عهد انتخاب شد که رتبه وزارت داشت. پدرش که آن زمان ولیعهد بود، در بهمن ۱۳۹۳ با مرگ ملک عبدالله، پادشاه عربستان شد.
اولین اقدام در وزارت دفاع؛ جنگ یمن
ملک سلمان، در سال اول سلطنتش، دو تصمیم بحث برانگیز گرفت. انتصاب فرزند ۲۹ سالهاش به وزارت دفاع و انتصاب برادرزادهاش، محمد بن نایف، به ولیهدی. او اولین نوه ابن سعود بود که به این مقام میرسید.
اولین اقدام محمد بن سلمان بعد از رسیدن به وزارت دفاع، آغاز جنگ یمن در بهار ۱۳۹۴ بود. اقدام عربستان، پاسخی به رانده شدن عبدربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن از کشور توسط شورشیهای حوثی بود. دو سال بعد از شروع جنگ، عربستان و متحدانش که کشورهای عرب منطقه هستند، پیشرفت محدودی داشتهاند.
شورشیان حوثی که عربستان میگوید تحت حمایت مستقیم ایران هستند در جنگ یمن، عربستان به بمباران هدفهای غیر نظامی متهم است. یمن فقیرترین کشور عرب منطقه، براثر جنگ دچار بحران انسانی شده است. اما عربستان ایران را به حمایت از حوثیها و هیزم ریختن به آتش جنگ متهم میکند. اتهامی که ایران رد میکند.
رابطه با ایران: مذاکره نمیکنیم!
محمد بن سلمان، مواضع تندی علیه حکومت ایران دارد. او اعتقاد دارد که ایران به دنبال تسلط بر جهان اسلام است. او اخیرا در مصاحبه با شبکه امبیسی درباره امکان مذاکره با ایران گفت: "چه طور با آنها گفتوگو کنید؟ منطق آنها این است که مهدی منتظَرخواهد آمد و آنان باید زمینه را برای ظهور او فراهم کنند و باید جهان اسلام را تحت سلطه در بیاورند."
این سخنان در حالی بیان میشود که تهران و ریاض در یکی از پرتنشترین دوران روابط سیاسی خود هستند. روابطی که در سالهای اخیر با جنگ یمن و موضع متضاد دو طرف در سوریه، چهرهای خشن گرفته و حتی به جنگ نیابتی توصیف شده است.
تظاهرات ضد عربستان سعودی در تهران بعد از انتشار خبر اعدام یک روحانی شیعه در عربستان عربستان، سیاستهای به گفته مقامهای "نرم" دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا در قبال ایران را دوست ندارد. ریاض همچنین از توافق هستهای با ایران ناخرسند است و اعتقاد دارد، درآمد رفع تحریمها، به تقویت "گروههای تروریستی تحت حمایت ایران" و بیثباتی بیشتر منطقه میانجامد. این تنشها با دو اتفاق تشدید شد.