محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران سواستفاده سیاسی از اصلاح "آتش به اختیار" را ظلم به رهبر جمهوری اسلامی خوانده است.
این اصطلاح به اظهارات هفته پیش آیتالله علی خامنهای اشاره دارد که در دیدار با دانشجویان، آنها را افسران جنگ نرمی توصیف کرد که باید مستقل و "آتش به اختیار" باشند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) آقای نوبخت امروز، سهشنبه ۲۳ خرداد (۱۳ ژوئن) در نشست هفتگی خود به خبرنگاران گفته است: "آتش به اختیار را ضمن اینکه ایشان (آیتالله خامنهای) توضیحات لازم دادند باید منوط به این کنیم که هر فردی مسئولیت دارد که نسبت به ارتقای سطح فرهنگ جامعه تلاش کند."
سخنگوی دولت همچنین گفته است: "سوء استفاده نه تنها در این مورد صورت گرفته بلکه از دیگر بیانات ایشان از سوی برخی از جریانها برای بیرون راندن رقیب از میدان هم سوءاستفاده شده که تازه هم نیست."
هفته پیش آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران در دیدار با دانشجویان، آنها را افسران جنگ نرمی توصیف کرد که باید مستقل و "آتش به اختیار" باشند. آیتالله خامنهای هفته پیش عبارت "آتش به اختیار" را در انتقاد از وضعیت فرهنگی ایران به کار برد.
البته او در دیدار با دانشجویان توضیح داد که منظورش از آتش به اختیار بودن این است که طیف وسیعی از فعالان عرصه فرهنگ "خود تصمیم بگیرند که چه بکنند".
رهبر ایران گفت: "در دانشگاه خیلی میشود کار کرد، اتفاقا در دانشگاه باید کار کرد. چه کسی باید در دانشگاه کار بکند؟ شما تشکلها هستید که در دانشگاه باید کار بکنید. البته خطاب بنده در غیر از این جلسه به همه است؛ من به همه آن هستههای فکری و عملی جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتبا میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و به قول میدان جنگ، آتش به اختیار."
استفاده از این عبارت، از هفته پیش واکنشهای وسیعی را هم به همراه داشته و تفاسیر مختلفی از آن ارائه شده است.
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران گفته است: " آتش به اختیار در عرصه فرهنگی یعنی دلسوزان انقلاب خصوصاً جوانان نباید به دلیل کم کاری احتمالی برخی مسئولان، کارهای فرهنگی را بر زمین بگذارند بلکه باید همانند مجاهدین در مقابل قاعدین، در صف اول جهاد انقلابی حضور داشته باشند و در مسیر تحقق اهداف فرهنگی انقلاب و ارزشهای آن بکوشند." این در حالی است که بعضی تحلیلگران معتقدند اظهارات رهبر ایران درباره آتش به اختیار به "خودسری" ارتباطی ندارد.
رضا صالحیامیری، وزیر ارشاد ایران در وبلاگ خود نوشته است: "رهبر معظم مکرر به رعایت چارچوبهای قانونی، شرعی و اخلاقی تأکید داشتهاند و با همین نگرش، حمله به سفارت انگلیس را غلط دانستند و برهمزدن تجمعات را نادرست شمردند و... . عنصر اصلی مفهومی آن، تأکید بر عنصر قانونمداری در نگاه ایشان بود تا مانع بدفهمی و سوءاستفاده شود؛ اما در باب اینکه قرارگاههای فرهنگی کداماند؟ وزن و امکاناتشان چقدر است؟ و ارزشیابی عملکردشان چیست؟! سخن بسیار است و فرصت مبسوطتری را میطلبد."
عزتالله ضرغامی، رئیس سابق رادیو تلویزیون دولتی ایران هم در توییتی درباره آتش به اختیار نوشته است: "یعنی خروج از انفعال و جبران کمکاری و غفلت دستگاههای متولی کشور؛ یعنی اینکه نیروهای مؤمن در مقابله اقناعکننده با غوغاسالاری دشمن در تحریف ارزشهای انقلاب، نیازی به اجازهگرفتن از کسی ندارند."
اظهارات رهبر ایران درباره "آتش به اختیار" و دیدار او با دانشجویان به چهارشنبه هفته پیش (هفتم ژوئن/ هفدهم خرداد) برمیگردد؛ زمانی که مجلس ایران و آرامگاه آیتالله خمینی، بنیانگذاران جمهوری اسلامی در این کشور مورد حمله قرار گرفت.