محور توجه رسانههای عرب زبان، بحران دپلماتیک درجهان عرب است که در پی قطع روابط عربستان سعودی، مصر، امارات متحده و چند کشور دیگر به وجود آمد.
با این حال، حمله به مجلس ایران و آرامگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی در ۲۴ ساعت گذشته، از سرخطهای اصلی رسانههای پرطرفدار عرب زبان مثل الجزیره، العربیه و سکای نیوزعربیه بود وهمچنان به آن پرداخته میشود.
آنچه بیشتر توجه را جلب میکند استفاده از عبارتهایی مثل این است که داعش برای اولین بار قلب تهران را هدف قرار داد.
ویدئوهای مرتبط با این حمله، به خصوص حمله به آرامگاه بنیان گذار جمهوری اسلامی، بارها نشان داده شد و درسایتهای این رسانهها گذاشته شده است.
حمله به دو مکانی صورت گرفت که اهمیت نمادین دارند، هم از نگاه حاکمیت ملی و هم ازنگاه مذهبی و سیاسی.
از دید برخی تحلیلگران عرب با توجه به اهمیت بالای این دو مکانی که به شدت از آنها محافظت میشود، موفقیت مهاجمان در رسیدن به مقر مجلس ایران و آرامگاه آیت الله خمینی، "بی کفایتی" مقامات امنیتی جمهوری اسلامی را نشان میدهد. برخی از آنها حملات را نشانه "رخنه امنیتی بزرگ" میدانند.
واحه امن
عدهای به این نکته اشاره دارند که ایران هدف از دخالت خود در دیگر کشورها، به ویژه سوریه را سرکوب تروریستها میداند، تا خشونتهای آنان را از خود دور نگه دارد.
در میانه منطقهای که جنگ و کشمکش در آن موج میزند، ایران خود را به عنوان واحهای امن معرفی میکرد، کشوری که از گزند خشونت گروههای تروریستی در امان بوده است. از دید برخی تحلیلگران عرب حملات اخیر نشان داد که چنین نیست.
مهاجمان نتوانستند خود را به صحن مجلس برسانند حملات تهران از دید برخی ناظران عرب فرصتی را برای ایران فراهم کرد که خود را به جهانیان به عنوان قربانی حملات تروریستی و اعمال داعش نشان دهد و همدردیهایی را جلب کند. این حملات همزمان باعث خواهد شد که ایران تلاشهای خود برای مبارزه با گروههایی مثل داعش را شدت بخشد.
برای همین نکتهای دیگری که بسیار مورد توجه رسانه های عربی قرار گرفته، زمان وقوع این حملات است که برایشان سوال برانگیز است: کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با یک بحران سیاسی و دپلماتیک روبرو هستند که نزدیکی قطر با ایران از عوامل اصلی بروز آن است.
همچنین کمتر از سه هفته از دیدار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از ریاض پایتخت عربستان سعودی میگذرد. در این دیدار او ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و از کشورهای منطقه خواست که برای منزوی کردن تهران یکپارچه شوند. آیا این زمانبندی انجام حملات تصادفی است یا اینکه آنها از قبل طراحی شده بودند؟ این مساله چه معنا و پیامی دارد؟
برخلاف آنچه برخی در شبکههای اجتماعی میگویند، بسیاری از تحلیلگران عرب، این اتهام را بی اساس خواندهاند که حملات تهران ساخته خود دولت ایران است یا اینکه تهران از داعش حمایت می کند.
متهم کردن عربستان سعودی به دست داشتن در این حملات از سوی سپاه پاسداران و لحن تهدید آمیز این نهاد در برابر ریاض، موضوع دیگری است که رسانهها عربی آن را برجسته کردند. این اتهام، شتاب زده و بی اساس خوانده شده و گفته شده که هیچ شاهد و دلیلی بر صحت آن وجود ندارد.