کاخ ثابت پاسال که با عنوان کاخ ورسای ایران هم شناخته میشود در آغاز متعلق به حبیبالله ثابت (معروف به ثابت پاسال) سرمایهدار ایرانی در پیش از انقلاب بوده است که پس از انقلاب مصادره شد. این ساختمان به عنوان بزرگترین خانه تهران نام گرفته که در انتهای شمالی خیابان جردن در منطقه الهیه قرار دارد و معماری آن از روی الگوی معماری قصر پتی تریانو (تریانوی کوچک) در ورسای ساخته شده است.
موضوع تخریب کاخ ثابت پاسال چندماهی است که مورد پیگیری رسانهها و فعالان حوزه میراث فرهنگی قرار گرفته و حواشی آن بگونهای شد که بانک خریدار این کاخ اعطای این زمین را به لقایش بخشید و آن را به دیگری فروخت.
به هرحال آنگونه که نایب رئیس کمیسیون معماری وشهرسازی شورای شهر می گوید که قرار است به جای این کاخ، مجتمع مذهبی_ فرهنگی با چند سالن برگزاری ختم و رستوران احداث شود.
محمد مهدی تندگویان در گفت وگو با ایسنا، در مورد جزئیات طرح ساخت مسجد به جای کاخ ثابت پاسال با بیان اینکه دو مجموعه در اراضی مذکور داشتیم که شامل کاخ و باغ ثابت پاسال می شده است، گفت: باغ ثابت پاسال ابتدای انقلاب از بین رفته است و بنیاد شهید در سال ۵۹ این باغ را مصادره و شهرک ایثار را در آن احداث کرد .
وی بااشاره به ساختمان ثابت پاسال، گفت: حال حاضر ما با ساختمان بی هویت و بی اصالت روبرو هستیم که ارزش تاریخی ندارد و حتی سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی ارزش گذاری ساختمانها در مواجه با این کاخ سکوت کرده است و تاکنون هیچ نظری در مورد میراثی بودن یا نبودن این بنا نداشته است.
وی با بیان اینکه مدیریت شهری نظر منفی در مورد حفظ این بنا ندارد اما بارها از سازمان میراث فرهنگی درخواست کرده ایم در مورد ارزشمند بود این بنا دو خط نامه بنویسید اما این کار را نکرده است گفت: ازسویی دیگر ما با مالکی روبرو هستیم که دوسال است طرحش را برای زمین مذکور مسکوت گذاشته ایم.
تندگویان با بیان اینکه این زمین را بانک آینده به بخش خصوصی که گویا زیر مجموعه ستاد اجرایی فرمان امام است، فروخته و آنها نیز طرح ساخت مجتمع مذهبی_ فرهنگی با محوریت مسجد را برای بررسی و تایید به شورای شهر آورند گفت: آنها طرح ساخت مسجد در این زمین را مطرح کردند تاعلاوه بر در نظرگرفتن منافع عمومی، مسجدی در این زمین ساخته شود. در این طرح پارکینگی با ظرفیت بالا پیش بینی شده که مشکل کمبود فضای پارک حاشیه ای در خیابان آفریقا را رفع می کند.
نایب رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی با بیان اینکه طرح مذکور خوب است و سودآوری خاصی نیز برای شهرداری ندارد گفت: علاوه بر مسجد فضایی حدودا ۲۰۰۰ متری نیز با کاربری تجاری با رویکرد مذهبی پیش بینی شده است و مجموع طرح اینگونه نیست که مدعی شویم شهرداری در راستای کسب منافع مالی این پروانه را صادر کرده است، حتی در نقشهای که آورده شده به گسترش فضای سبز نیز توجه شده به گونه ای که براساس طرح مذکور، از خیابان تا مسجد با حدود ۶۰متر عقب نشینی آنهم از چهار طرف فضای سبز پیش بینی شده است.
تندگویان با بیان اینکه میراث فرهنگی تاکنون حتی یک خط هم در مورد میراثی بودن این بنا ننوشته است، گفت: در طرح مذکور سالن های ختم و برگزاری مراسمات مذهبی و همچنین اشپزخانه بزرگ و رستوران درنظر گرفته شده و به نظر می رسد مالک سودآوری لازم و کافی از محل برگزاری مراسم ختم و … کسب خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه یک سال و نیم است که این طرح در کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مطرح است گفت: معماری مسجد بارها اصلاح شده و هنوز هم تصمیم نهایی در مورد این موضوع و تایید طرح صورت نگرفته است.