اگر میزان خروجی ادرار شما کمتر از حد طبیعی باشد، امکان دارد با تورم در پاها، دست ها، مچ پاها یا صورت مواجه شوید.
مردم به ندرت درباره دفع ادرار فکر می کنند، مگر این که هنگام پری مثانه امکان دسترسی به توالت نداشته باشند. اما دفع ادرار نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت انسان ایفا می کند. ادرار که در کلیه ها تولید می شود به حذف سموم و مواد زاید از بدن کمک می کند.
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "انسیبیآی"، در حالت ایده آل، بدن شما باید روزانه مقدار مشخصی از ادرار را بر اساس میزان آب و مایعات دیگری که مصرف می کنید، دفع کند. در شرایط عادی، خروجی ادرار برای یک فرد بزرگسال سالم باید بین 1,000 تا 1,500 میلی لیتر در 24 ساعت باشد.
اما گاهی اوقات ممکن است با حجم کمتری از میزان مناسب خروجی ادرار مواجه باشید. در برخی موارد، افراد ممکن است از الیگوری - اصلاح پزشکی برای خروجی ادرار کمتر از 400 میلی لیتر در طول 24 ساعت - رنج ببرند. دلایل بالقوه بسیاری برای کاهش میزان خروجی ادرار وجود دارند که از آن جمله می توان به کم آبی بدن، عفونت یا تروما، انسداد دستگاه ادراری، اثر جانبی برخی داروها، مشکلات کلیوی و رژیم غذایی فرد اشاره کرد.
اگر میزان خروجی ادرار شما کمتر از حد طبیعی باشد، امکان دارد با تورم در پاها، دست ها، مچ پاها یا صورت مواجه شوید. این می تواند نشانه ای از نیاز به اتخاذ اقدام هایی در راستای افزایش خروجی ادرار برای پیشگیری از آثار مخرب روی کلیه ها باشد.
در ادامه با برخی روش ها که می توانند به افزایش خروجی ادرار کمک کنند، بیشتر آشنا می شویم.
آب بنوشید
کم آبی بدن شایعترین دلیل کاهش خروجی ادرار محسوب می شود. به طور معمول، کم آبی بدن زمانی رخ می دهد که فرد به میزان کافی مایعات مصرف نمی کند و یا به واسطه شرایطی مانند اسهال، استفراغ یا موارد دیگر مایعات زیادی از دست می دهد. اگر مایعات به میزان کافی جایگزین نشوند، کلیه ها تا حد امکان مایع را حفظ خواهند کرد.
در نتیجه، نخستین گام برای افرایش خروجی ادرار نوشیدن آب بیشتر برای پیشگیری یا درمان کم آبی بدن محسوب می شود. به خاطر داشته باشید که مصرف میوه ها و سبزیجات آبدار نیز به میزان دریافت مایع توسط شما می افزایند.
توجه داشته باشید که نوشیدن بیش از اندازه آب نیز می تواند شرایط کار را برای کلیه ها دشوار سازد. از این رو، در مصرف آب زیاده روی نکنید.
توجه: اگر از بیماری کلیه رنج می برید توصیه های پزشک خود را درباره این که بدن شما به چه میزان آب نیاز دارد، دنبال کنید.
آب لیمو گرم بنوشید
آب لیمو به عنوان یک ادرارآور عمل می کند، از این رو به افزایش خروجی ادرار کمک می کند. همچنین، آب لیمو به خلاص شدن از شر نمک اضافی که ممکن است موجب احتباس مایعات در بدن شود، کمک می کند. افزون بر این، آب لیمو به مبارزه با عفونت های دستگاه ادراری و مشکلات اسید اوریک بالا کمک می کند.
اسید سیتریک موجود در آب لیمو توانایی بدن برای دفع سموم ناخواسته را افزایش می دهد.
آب نصف یک لیمو را در یک لیوان آب گرم بریزید. مقداری عسل به این ترکیب اضافه کنید و آن را با معده خالی مصرف کنید تا بهترین نتایج را کسب کنید.
جدا از آب لیمو، نوشیدنی های دیگری می توانند به عنوان ادرارآورهای طبیعی برای افزایش خروجی ادرار استفاده شوند که از آن جمله می توان به چای سبز، آب کرنبری، و آب هندوانه اشاره کرد.
از ریشه قاصدک استفاده کنید
ریشه قاصدک حاوی ترکیباتی است که می توانند تولید ادرار را افزایش داده و احتباس آب در بدن را کاهش دهند. ماهیت ادرارآور ریشه قاصدک به پاکسازی کلیه ها و کبد نیز کمک می کند.
دو قاشق چایخوری از ریشه قاصدک خشک شده را در یک فنجان آب ریخته و به مدت پنج دقیقه بجوشانید.
چای را از روی حرارت برداشته، یک درپوش روی فنجان قرار دهید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد.
چای را صاف کرده و مقداری عسل به آن اضافه کرده و بنوشید.
دو فنجان چای ریشه قاصدک را دو بار در روز برای چند هفته مصرف کنید.
توجه: ریشه قاصدک ممکن است با برخی داروها تداخل ایجاد کند، بر همین اساس، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
از دانه های کرفس استفاده کنید
دانه کرفس به عنوان یک ادویه در آشپزی و یک داروی گیاهی که دارای ویژگی ادرارآور طبیعی است، استفاده می شود. این دانه ها حاوی ترکیبی به نام ان-بوتیلفتالید (NBP) هستند که اثر ادرارآور دارد و به بدن در از بین بردن مواد زاید کمک می کند.
افزون بر افزایش خروجی ادرار، دانه های کرفس به کاهش کلسترول و پیشگیری از عفونت های دستگاه ادراری کمک می کنند و از ویژگی های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بهره می برند.
دانه های کرفس را می توانید به سس ها، سوپ ها و خورشت ها اضافه کنید، در ترشی های استفاده کنید، برای عطر و طعم بهتر به نان اضافه کنید، یا از آنها چای درست کنید.
برای تهیه چای دانه کرفس:
دو فنجان آب جوش را به یک قاشق غذاخوری دانه کرفس اضافه کنید.
اجازه دهید به مدت 10 تا 20 دقیقه دم بکشد.
چای را صاف کنید و یک بار در روز آن را بنوشید.
توجه: این روش برای بانوان باردار توصیه نمی شود.
جعفری مصرف کنید
جعفری یک گیاه ادرارآور طبیعی است که می تواند خروجی ادرار را افزایش دهد. همچنین، جعفری به دفع سموم، باکتری ها و میکروب ها از کلیه ها و ارتقا عملکرد این اندام ها کمک می کند.
یک قاشق غذاخوری جعفری خرد شده تازه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید. یک درپوش روی فنجان گذاشته و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دم بکشد، سپس چای را صاف کنید. این چای را دو یا سه بار در روز برای چند هفته مصرف کنید.
به عنوان یک جایگزین، یک چهارم فنجان آب جعفری را با نصف فنجان آب و مقدار کمی عسل و آب لیمو ترکیب کنید. این نوشیدنی را دو بار در روز برای چند هفته مصرف کنید.
توجه: اگر باردار هستید از مصرف جعفری پرهیز کنید.
آب نارگیل بنوشید
آب نارگیل یک ادرارآور طبیعی است. زمانی که مقدار زیادی آب نارگیل می نوشید، بدن قادر است سموم را از طریق ادرار دفع کند. آب نارگیل به واسطه دفع باکتری ها از دستگاه ادراری به پیشگیری از عفونت های دستگاه ادراری نیز کمک می کند.
آب نارگیل فواید سلامت دیگری را نیز ارائه می کند. به واسطه محتوای بالای الکترولیت، آب نارگیل به عنوان یک نوشیدنی ورزشی طبیعی عمل می کند. همچنین، آب نارگیل به کاهش فشار خون و کاهش وزن نیز کمک می کند.
از ابریشم ذرت استفاده کنید
ابریشم ذرت یک ادرار طبیعی است و می تواند به تحریک تولید ادرار برای دفع مواد زاید و آب از کلیه ها کمک کند. همچنین، ابریشم ذرت به پیشگیری از سنگ کلیه کمک می کند و برای مشکلات ادراری دیگر نیز مفید است. افزون بر این، ابریشم ذرت احتباس آب در بدن را کاهش می دهد و ممکن است در درمان فشار خون بالا مفید باشد.
ابریشم خشک و قهوه ای را از بالای ذرت جدا کنید.
آن را بشویید و اجازه دهید خشک شود.
دو قاشق چایخوری ابریشم ذرت خشک شده را در یک فنجان بریزید.
آب جوش به آن اضافه کنید.
یک درپوش روی فنجان قرار دهید و اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد، سپس چای را صاف کنید.
این چای را دو یا سه بار در روز مصرف کنید.
سرکه سیب مصرف کنید
سرکه سیب دارای اثر ادرارآور است و از این رو، به خروج آب جمع شده در بدن کمک می کند و موجب می شود دفع ادرار بیشتر شود. همچنین، از سرکه سیب می توان برای کاهش احتباس آب استفاده کرد.
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام پالایش نشده را به یک فنجان آب ولرم اضافه کنید.
اندکی عسل اضافه کرده و خوب به هم بزنید.
این نوشیدنی را دو بار در روز مصرف کنید.
توجه: اگر دارای مثانه بیش فعال هستید از مصرف سرکه سیب پرهیز کنید.
از کمپرس داغ درمانی استفاده کنید
برای بهبود عملکرد کلیه ها و افزایش خروجی ادرار، شما می توانید کمپرس داغ درمانی را مد نظر قرار دهید. کمپرس داغ درمانی به عنوان بخشی از پزشکی سنتی چینی شناخته می شود و به پاکسازی بدن از مواد زاید و سموم کمک می کند.
این روش آثار قدرتمندی بر عادی سازی جریان خون به کلیه ها دارد. این شرایط به نوبه خود بهبود عملکرد کلیه ها را موجب می شود و همچنین به درمان بیماری کلیوی کمک می کند.
یک کمپرس گرم را به مدت 10 دقیقه روی قسمت پایینی شکم قرار دهید. این کار را سه یا چهار بار در روز تکرار کنید.
به طور کلی، پس از یک تا دو هفته شما شاهد افزایش حجم ادرار و همچنین بهبود اشتها، سطح انرژی و کیفیت خواب خود خواهید بود.
توجه: این روش درمان برای بانوان باردار توصیه نمی شود.
مصرف نمک را محدود کنید
اگر با کاهش خروجی ادرار خود مواجه شده اید، در شرایطی که تغییری در رژیم غذایی خود نداده اید، ممکن است به بررسی میزان مصرف نمک نیاز داشته باشید.
کلیه ها 95 درصد از سدیم مصرف شده از طریق غذا را متابولیز می کنند و هنگامی که میزان مصرف نمک شما بالا باشد، کلیه ها باید برای دفع نمک اضافی سختتر کار کنند. این شرایط به افت عملکرد کلیه منجر می شود و احتباس آب در بدن و خروجی ادرار کمتر را به همراه دارد.
در نتیجه، از مصرف غذاهای پر نمک مانند سوپ های کنسروی، شام های منجمد و فست فودها پرهیز کنید. پنیرها و گوشت های فرآوری شده نیز از نمک افزوده برخوردار هستند.